jaka ilośc lumenow wystaczy ?
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: wojtek
jaka ilośc lumenow wystaczy ?
Mam pytanie jak obliczyc jaka ilość lumenow wystarczy do np. 112 l czy majac np 2500 lumenow to wystarczy i jeszcze jedno pytanie o kolor swiatłą czy białę jest dobre a moze żółte ? bardzo prodze o pomoc z gory dziekuje
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: jaka ilośc lumenow wystaczy ?
Najprościej - potrzebujesz ok. 0,5W mocy lamp na 1 litr wody. Czyli w podanym przykładzie na 112l wody celuj w ok. 60W sumarycznej mocy świetlówek. To prostszy sposób, i zupełnie wystarczający do prawidłowego doboru ilości lamp.
Barwa - z reguły celujemy w temperaturę barwową zbliżoną do 6500 K - czyli w kolor wpadający w... lekko czerwony moim skromnym zdaniem :-) Szukaj świetlówek posiadających w oznaczeniu "965" - i powinno być dobrze ;)
Barwa - z reguły celujemy w temperaturę barwową zbliżoną do 6500 K - czyli w kolor wpadający w... lekko czerwony moim skromnym zdaniem :-) Szukaj świetlówek posiadających w oznaczeniu "965" - i powinno być dobrze ;)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- pszemoo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Przemek
- Kontakt:
No i tu sie mylisz ;) Ilość lumenów jest bardzo istotna, bardziej od watów. Barwa też jest istotna, ja mieszam świetlówki 865 i 840, dodatkowo miałem jeszcze Osram Fluora (ale najlepsza jest Philips Aquarelle). Paradoksalnie świetlówki z serii 9 (Ra >90) mają gorszy strumień świetlny od świetlówek serii 8.
72 l - roślinne
112 l - mcharium
112 l - mcharium

- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
witia5 poczytaj to: http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly ... tlenie.php
Bardzo dobry tekst, którego autorem jest Jarosław Nalej. Masz wszystko czarno na białym napisane.
Bardzo dobry tekst, którego autorem jest Jarosław Nalej. Masz wszystko czarno na białym napisane.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Zgadza się, zgadza się i zgadza się. Ale po co mieszać w głowie początkującym? Oczywiscie strumień świetlny jest głównym wyznacznikiem, a nie moc, ale ten prosty przelicznik 0,5W/l jest w 95% przypadków wystarczającym przybliżeniem. A temperatura barwowa 6500 K to standard - i na pewno nie zaszkodzi. Co do oddawania barw - seria "8" ma znacznie gorszy współczynnik Ra - i pomimo wiekszego strumienia, barwy wygladaja mniej naturalnie.pszemoo pisze:No i tu sie mylisz ;) Ilość lumenów jest bardzo istotna, bardziej od watów. Barwa też jest istotna, ja mieszam świetlówki 865 i 840, dodatkowo miałem jeszcze Osram Fluora (ale najlepsza jest Philips Aquarelle). Paradoksalnie świetlówki z serii 9 (Ra >90) mają gorszy strumień świetlny od świetlówek serii 8.
..no więc - po co utrudniać początkującym?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- pszemoo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Przemek
- Kontakt:
Jasne, sam miałem ogromny problem z ogarnięciem tego wszystkiego a i teraz sprawia mi to czasem problemy ;)
Tylko wydaje mi się, że jak udzielać informacji to w miarę rzetelnych i przynajmniej zaznaczyć, że "Waty" to nie wszystko, że "dobre" światło to nie tylko świetlówka dla roślin, no i co najważniejsze, że każda roślinka ma inne wymagania świetlne i nawozowe i to do niej trzeba przystosować światło.
Tylko wydaje mi się, że jak udzielać informacji to w miarę rzetelnych i przynajmniej zaznaczyć, że "Waty" to nie wszystko, że "dobre" światło to nie tylko świetlówka dla roślin, no i co najważniejsze, że każda roślinka ma inne wymagania świetlne i nawozowe i to do niej trzeba przystosować światło.
72 l - roślinne
112 l - mcharium
112 l - mcharium