Glony podobne do gąbki ...

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

dżordż
Forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzesiek
Kontakt:

Glony podobne do gąbki ...

Post autor: dżordż » 2009-04-04, 22:12

Witam,
Chciałem Was zapytać o taki glon jaki jest u mnie na zdjęciach. Bardzo łatwo usunąć go mechanicznie (sam schodzi podczas odlewania wody - rurką go wciągam). Problem w tym, że regularnie odrasta a nie wiem co to jest i jak z tym walczyć.
Parametry wody (sprzed 6 dni):
pH ~ 7
gH - 5 kH - 5 (ale to chyba jest nieistotne)
Fe - 0,1
PO4 ~ 0,05
NO3 < 5 (było na teście 0, ale potem zacząłem dodawać KNO3, więc napewno nie jest teraz zerowe)
NO2 - 0

Oświetlenie 0,54 W/L świecone 10 godz. dziennie.

Dodam, że zaciemnienie nic nie dało

Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie: mam taką czerwoną roślinkę, nie wiem jak sie nazywa. Wszystko jest niby OK, bo puszcze młode pędy, ale liście są jakby zwiędnięte i mają zbyt dużą powierzchnię. W sklepie gdzie kupowałem powiedziano mi, że powinny być drobne. tak samo nienaturalnie duży jest mały heniek oraz minipelia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
metodo EI - nadchodzę

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Glony podobne do gąbki ...

Post autor: maol » 2009-04-05, 13:18

To zielenice. Masz najprawdopodobniej coś nie tak z nawożenie, zmniejsz też czas oświetlenia.

Co do zaciemnienia - jeżeli ma być skuteczne, musi trwać 3-3,5 dnia i być zupełne - w akwarium ma być ciemno jak w grobie...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

dżordż
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: dżordż » 2009-04-05, 22:43

zaciemnienie było, żebym nie skłamał - ok. 4 dni. Na ten czas nakryłem akwarium kocem. Z nawożeniem to nie wiem, co robie nie tak, bo parametry są w miare ok. Masz może jakieś pomysły ?
metodo EI - nadchodzę

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-04-06, 08:20

Jeden koc to za mało. Ja w takich wypadkach zakrywałem akwarium kartonowym pudłem i dopiero to pod koc. Ma być ciemno jak w grobie, glony potrafią wykorzystać każdą odrobinę światła. No właśnie - czym, ile i jak nawozisz?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2009-04-06, 08:47

co masz w podłożu i jak grube warstwy?

dżordż
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: dżordż » 2009-04-06, 23:39

nawożenie to:
KNO3 - ok 1-2 ml dziennie. Mierzę co tydzień. Nie przekracza na testach 5
KH2PO4 - jako, że mam mocny roztwór - 1-2 krople na tydzień.
PG Micro - do podmian (używam wody RO)
PG Ferro - staram się regularnie. Jak wyjdzie mi na testach niedobór, to dolewam. Raczej tylko do podmian. W akwarium są głównie mchy.

Podłoże to piach kwarcowy (granulacja 1-2mm). Zastanawiam, się, czy nie dać pod korzenie czerwonych roślin kulek torfowych.
Warstwa żwiru do 1-2 cm przy przedniej szybie. 5-8 cm z tyłu.
metodo EI - nadchodzę

Awatar użytkownika
Amadeus
Forumowicz
Pojemność akwarium: 360
Imię: Artur
Kontakt:

Post autor: Amadeus » 2009-04-07, 00:48

Troche sie pomeczysz. Wstrzymaj sie z zelazem zmniejsz nawozenie,wybieraj recznie a jak sie nie da to zetnij i podmiany wody co 2 dni.Zaciemnienie zredukuje skutki a nie przyczyny i jak cos masz z woda nie tak zaraz bedzie to samo a na calej operacji ucierpia rosliny.Napewno masz sprawny i wydajny filtr?
360l,210l, 91l cube, 21l

Pierwsza w Polsce
Akwarystyczna Telewizja Internetowa
www.tvaqua.pl

dżordż
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: dżordż » 2009-04-07, 20:41

filtr, to nieczyszczony od ok. 3-4 miesięcy (czyli jakieś bakterie na nim już są) Eheim 2213. Akwarium 112L. Wkład filtra, to ceramika, gąbka na wlot i na I warstwę, oraz watolina na samej górze, czyszczona raz na 2 tygodnie w wodzie z akwarium.
metodo EI - nadchodzę

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2009-04-09, 12:26

Filtr powinno się czyścic co 2-3 miesiące, ponieważ zalega w nim materia organiczna tzw. DOC a po naszemu OWO czyli ogólny węgiel organiczny, również trzeba dokładnie odmulać dno z tego samego powodu.Najważniejszym składnikiem jest CO2, roślina składa się w 43 % z węgla w suchej masie, wiec bardzo dużo dlatego poziom CO2 musi być odpowiedni.Jak rozprowadzasz CO2 w akwarium i czy jesteś pewien że jego poziom jest odpowiedni, tylko nie mów o tabeli Kh\Ph\CO2, taka tabela jest nie przydatna gdy w akwarium jest korzeń lub torf w filtrze. Dwutlenek węgla musi być w całym akwarium, dobrze rozprowadzany
Testy często kłamią i nigdy nie należy im bezinteresownie ufać, pamiętaj o tym.
Nie tyle są ważne parametry wody co stosunki np. NO3-PO4 10:1 i Ca-Mg 4:1. Możesz sobie zrobić roztwór, z KNO3 i PO4 w stosunki 10:1 gdzie 1 ml, podnosi azot o 1,0mg\l i fosfor 0,1 mg\l.Musisz utrzymywać cały czas jeden poziom czyli 10:1.Makro i mikro dozuj co 2 dni na przemian np.Poniedziałek-Makro. Wtorek-Mikro itd.W walce z glonami możesz wykorzystać pomocna zieloną herbatę (sypka) 1 łyżeczka na 100 l wody przy podmianie
Jakie masz podłoże i kiedy był zalany zbiornik

dżordż
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: dżordż » 2009-04-09, 14:48

zbiornik zalany we wrześniu 2008. Podłoże, to piach kwarcowy. Co do CO2, to leci ok. 1b/s. Wymieniłem 50% wody i przepłukałem 2 z 5 wkładów w filtrze. Od wymiany wody(wczoraj) woda jest b. klarowna na roślinach też na razie nic nie rośnie. A czy wyjałowienie wody, lub b. mocne ograniczenie nawozów może pomóc ??
metodo EI - nadchodzę

Raperzu
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2009-04-10, 13:01

Co do CO2, to leci ok. 1b/s
Takie odpowiedzi są trochę śmieszne, nawet może lecieć 5 b\s i tak możesz nie mieć odpowiedniego poziomy CO2. Najlepszym rozwiązaniem jest indywikator
Wymieniłem 50% wody i przepłukałem 2 z 5 wkładów w filtrze.
Proponuje wyczyścić cały filter, w wodzie z akwarium.Flora bakteryjna zostanie zniszczona w niewielkim stopniu i szybko się odbuduje
A czy wyjałowienie wody, lub b. mocne ograniczenie nawozów może pomóc ??
Może tylko zaszkodzić rośliny trzeba nawozić żeby prześcigały glony. Pozatym jak chcesz mieć ładne rośliny bez nawożenia

dżordż
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: dżordż » 2009-04-11, 14:41

troche sie poprawiło. Dawkuję tylko KNO3, a żelazo, KH2PO4 oraz Micro tylko do podmian.
metodo EI - nadchodzę

Raperzu
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2009-04-12, 08:11

dżordż pisze:troche sie poprawiło. Dawkuję tylko KNO3, a żelazo, KH2PO4 oraz Micro tylko do podmian.
Fosfor dozował bym razem z KNO3, a mikro i żelazo nie do podmian tylko co dwa dni. Dozowanie żelaza razem z fosforem powoduje wiązanie i jest trudniej dostępne dla roślin.Dozując w ten sposób tylko dokarmiasz glony, ponieważ rośliny nie zdążą wszystkiego zmagazynować i część mikro pozostaje dla glonów

dżordż
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: dżordż » 2009-04-12, 11:28

ja mam jakieś traumatyczne przeżycia związane z żelazem i bardzo się go boję. Może dlatego, że ten który kupuje (PG Ferro+) uważany jest za niezbyt udany. Zamówiłem już żelazo do samodzielnego sporządzenia roztworu. http://allegro.pl/item607784193_chelat_ ... rte_8.html
Czy taki będzie dobry ?
Jakie stężenie żelaza w wodzie będzie odpowiednie? (mam 0,1 ppm)
metodo EI - nadchodzę

Raperzu
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2009-04-12, 14:03

Może dlatego, że ten który kupuje (PG Ferro+) uważany jest za niezbyt udany
U niektórych się sprawdza a u innych nie, zmień nawóz i zobaczysz ;).U mnie się sprawdzał, ale dawki trzeba ustalić sobie samemu
amówiłem już żelazo do samodzielnego sporządzenia roztworu. http://allegro.pl/item607...za_forte_8.html
Czy taki będzie dobry ?
Chelatory zawarte w żelazie to EDTA i HEDDA, proponuje kupić z chelatorem HEDDA ( w zależności jakie masz Ph)
Jakie stężenie żelaza w wodzie będzie odpowiednie? (mam 0,1 ppm)
Twoje są odpowiednie jeśli występują niedobory,lub jesteś pewien że masz niedobór Fe a nie mikro możesz lekko zwiększyć dawkę. Dozuj tan nawóz żeby jego stężenie wynosiło 0,07 mg\l lub 0,1 mg\l

ODPOWIEDZ