Mam pytanko jak mogę obnizyc ph wody mam 7,5 a chciałbym obniżyc tak do 6,5 czy moge to zbic tylko poprzez podanie np. sera ph minus ?
czy mozna jeszc ew jakiś inny sposób to obnizyc .
Moderator: ModTeam
Zależy od poziomu kH.Akwarybka pisze:Przez dodanie Co2 do wody także zbijesz pH.
Tak, przy okazji....do jakiej wartosci można zbić PH stymulujac tylko CO2?Co2 zawsze zbije pH.
Kupujesz gotowe w sklepie lub na allegro....możesz je włożyć od razu tak jak są, lub można zrobić z nich wywar, który nast wlejesz do akwa. W kwestii szczegółów to napisze póżniej, poniewaz teraz nie pamiętam proporcji. a do notesu mam daleko.....ale ktoś pewnie zna to na pamięć i Ci zaraz napisze.Piotrek 1992 pisze:A co do szyszek olchy to jak przygotować szyszki olchy do włożenia w akwarium i ileich bym musiał
Zależy od KH.Bohdan pisze:Tak, przy okazji....do jakiej wartosci można zbić PH stymulujac tylko CO2?
3 szyszki na 20L wody. Robiąc ekstrakt zalewasz szyszki gorącą,destylowana wodą - ok 150ML na ok 20szt małych szyszek. Przykrywasz na 20Min. Następnie taki wywar przefiltrowujesz przez gąbkę i wlewasz do akwa.Piotrek 1992 pisze:a samemu sobie nie mogę szyszek olchy nazbierać ?(ile ich musze włożyc do akwa ? czy jak zrobic wywar ?)