Lampa UV

Moderator: ModTeam

Sas
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 300
Imię: £ukasz

Lampa UV

Post autor: Sas » 2009-10-21, 21:15

Witam.

Mam mały problem. Powoli atakują moje akwarium glony. I tak myślę o zakupieniu lampy UV. Proszę o wady i zalety takiej lampy.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Lampa UV

Post autor: maol » 2009-10-22, 08:30

Najpierw może pomyślmy skąd i dlaczego masz te glony. lampa oczywiście pomoże, ale to walka ze skutkiem, nie z przyczyną. Napisz coś więcej o zbiorniku, to ułatwi diagnozę.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Sas
Zainteresowany

Post autor: Sas » 2009-10-22, 21:04

akwarium 300l, filtr EHEIM Professionel I 2226 02, temp. ok 25 stopni, oświetlenie 3x 25 W żarowe i czasem neon i tak świece ok 8h, korzeń dębowy, ok 15 roślin, ryb ok. 100 różnych rodzajow : neon 3 rodzaje, danio, molinezje, mieczyki, guraminy, kiryski i 2 glonojady.

Problem polega na tym iż od 2 miesięcy mamy akwa i od 3 tygodni atakują glony, i w ostatnim tygodniu ospa dorwala moje ryby...:(

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2009-10-22, 22:14

Przede wszystkim masz w akwarium bardzo ciemno. 75W w 300l to mniej więcej połowa... wymaganego minimum. Zacznij od porządnej ilości światła pochodzącego z właściwych źródeł - świetlówek lub lamp HQI. To zdecydowanie pomoże w walce z glonem. Do tego 100 ryb... to chyba jednak trochę dużo. Możesz coś dokładniej napisać o obsadzie? Przydało by się też podać wyniki testów.

P.S. O złej sytuacji w zbiorniku świadczy również nagły atak ospy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Sas
Zainteresowany

Post autor: Sas » 2009-10-23, 21:24

Dzieki za rade, ale jednak mam 3x 40 W wiec teraz ponawiam moje wcześniejsze pytanie o wady i zalety lamp UV dla własnej wiedzy nigdzie sie nie moge doczytac ;] a obsada jest ciagle w trakcie zmian.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2009-10-25, 17:30

3x40 to nadal za mało. Lampa UV przy walce z glonami to niby dobry pomysł, ale... walczysz w ten sposób ze skutkiem, nie z przyczyną. UV zabija glony lub ich zarodniki - to prawda, jednak w żaden sposób nie powoduje likwidacji złych warunków w zbiorniku, które są przyczyną powstawania glona. A tak na szybko, u Ciebie to słabe oświetlenie, pewnie marne rośliny i przerybienie. To kombinacja która gwarantuje glony, i żadna lampa UV na to nie poradzi.

A wracając do Twojego pytania - główna i raczej jedyna zaleta lampy UV to zamordowanie wszelkiego życia biologicznego w wodzie która przez nią przepływa. Główna wada lampy UV to również zamordowanie wszelkiego życia biologicznego w wodzie która przez nią przepływa. Tak, tak to jest - fajnie że zabija glony i szkodliwe bakterie, gorzej że morduje również całą pożyteczną florę bakteryjną - dlatego lampy UV należy używać w dokładnie określonych przypadkach, nie może działać sobie bez przerwy. I sama w sobie nie jest cudownym remedium na glony czy na choroby.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2009-10-25, 19:29

Lampa UV likwiduje tylko zarodniki glonów pływających, czyli tzw. zakwit wody.
Pomaga także w zwalczaniu pierwotniaków i niektórych chorób.

Na glony nitkowate, zielone punktowe, krasnorosty, cyjanobakterie, pył na szybie i wszystkie inne glony porastające rośliny, szyby i ozdoby lampa ta nie pomoże i jest kompletnie nieskuteczna.
Sas pisze:oświetlenie 3x 25 W żarowe
Póki nie zmienisz światła na odpowiednie, czyli świetlówkowe lub metahalogenkowe glony będą prawie zawsze.
Trochę o świetle, co prawda w akwarium ściśle roślinnym, ale pewne wnioski pozwala wyciągnąć: http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/10809.htm
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Sas
Zainteresowany

Post autor: Sas » 2009-10-26, 22:50

Wielkie dzięki za odpowiedzi, wiele mi pomogły i wiele sie dowiedziałem :]. Teraz wiem, że w najbliższym czasie na 100% nie kupie lampy UV. Aktualnie zajmuje sie chorobą i problem z przerybieniem juz miną ;]. Napewno w najbliszym czasie sie odezwe bo planuje załozyć LT.

Jeszcze raz wielkie dzieki i pozdrawiam :]

ODPOWIEDZ