Jak przeliczać W/L?
Moderator: ModTeam
- tomasino74
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Jak przeliczać W/L?
Witam, mam akwarium które ma teoretycznie pojemność 54L. Praktycznie już na starcie można przyjąć że ma mniej, gdyż jest to akwa profilowane. W standardowej obudowie miałem świetlówkę 15W, a teraz dołożyłem 2X8W i w sumie wychodzi 31W.
Czy te 31W mam przeliczyć na 54L, czy odjąć od litrażu to co ubywa mi "dzięki" profilowanej przedniej szybie oraz dodatkom typu żwir, korzeń oraz inne ozdoby?
Jeśli przeliczymy 31W/54L wychodzi 0,57W/L, natomiast jeśli odliczymy dodatki w baniaczku można przyjąć że te 31W musimy podzielić na około 45L. Przy takim obliczeniu mamy 0,69W/L wody, a więc notujemy niemały wzrost.
Jak to prawidłowo przeliczyć?
Czy te 31W mam przeliczyć na 54L, czy odjąć od litrażu to co ubywa mi "dzięki" profilowanej przedniej szybie oraz dodatkom typu żwir, korzeń oraz inne ozdoby?
Jeśli przeliczymy 31W/54L wychodzi 0,57W/L, natomiast jeśli odliczymy dodatki w baniaczku można przyjąć że te 31W musimy podzielić na około 45L. Przy takim obliczeniu mamy 0,69W/L wody, a więc notujemy niemały wzrost.
Jak to prawidłowo przeliczyć?
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Przemek
Re: Jak przeliczać W/L?
no oczywiście :]
jeśli masz 54 litrów to odejmij wielkość szkła i podłoże więc Ci wyjdzie ok. 50 litrów
31W:50litrow =0.62 W/1litr
więc masz doskonałe oświetlenie
pozdrawiam
jeśli masz 54 litrów to odejmij wielkość szkła i podłoże więc Ci wyjdzie ok. 50 litrów
31W:50litrow =0.62 W/1litr
więc masz doskonałe oświetlenie
pozdrawiam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
foxi, jak nie wiesz to nie mów. Przelicznik watów na litr to taki prymitywny przelicznik. Liczy się pojemność brutto akwarium a nie netto.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Przemek
przy takim akwarium mała różnica , wiadomo ze kolo 0,6 W na litr będzie
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Ale nie pisz oczywiście, że tak. Dodatkowo pomyliłeś się w obliczeniach. Podłoże zajmuje troszku więcej jak litr.foxi pisze:przy takim akwarium mała różnica , wiadomo ze kolo 0,6 W na litr będzie

I Still Haven't Found What I'm Looking For
Watt / L jest uproszczonym sposobem obliczania . Aby dokłąnie ocenić ilość światła powinno się stosować przelicznik w luxach.
- tomasino74
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Pierwszy raz o tym słyszę, a zanim załozyłem akwarium poszperałem troszkę na różnych forach. Wszędzie jest mowa o W/L.
Pozdrawiam. Tomek
Jeśli przedstawię ci 1000 osób które twierdz że 2 + 2 = 5 a nie jednak 4 to będzie oznaczać, że 4 to jednak nie jest?
W/L jest uproszczeniem,
Co ci da, że będziesz miał 1W/L skoro barwa będzie zielona? - prawie nie wykorzystywana przez rośliny
Dużo lepsze efekty osiągniesz przy np 0,6W/L ale czerwonym i niebieskim świetle.
Aby zaszła fotosynteza potrzebne jest światło, im więcej tym lepiej...
Nie mylić z mocą Watt, chodzi mi o Natężenie A wartość jaką określa się Natężenie jest lumen. Przykładowo:
Świetlówka ma 500-1200lm (zależy czy t5 czy t8 oraz jej moc)
Żarnik HQI ma nawet 5000
(im więcej tym lepiej)
Ale dalej należy wspomnieć, że jakość źródła światła ocenia się L/W
Im więcej lumenów masz z 1 wata tym wydajniejsze źródło światła.
Dla przykładu 2 świetlówki około 30W mogą mieć razem około 1500L
HQI ma w 70W ponad 5000L.
Czyli wydajniejsze jest HQI.
(Przy czym podana ilość lumenów jest wartością tuż przy jego źródlane - powierzchni żarnika )
Problem w tym, że światło napotykając lustro wody odbija się i tylko jego część dociera do słupa wody.
Potem dochodzi fakt, że w wodzie także się załamuje i nieliczna część dociera do dna.
Ale wrócę do lumenów
Błędne jest licznie lm/L
Luks to jest wskaźnik ilości swiałta w przeliczeniu na 1m2 oraz wysokości.
W/L jest uproszczeniem,
Co ci da, że będziesz miał 1W/L skoro barwa będzie zielona? - prawie nie wykorzystywana przez rośliny
Dużo lepsze efekty osiągniesz przy np 0,6W/L ale czerwonym i niebieskim świetle.
Aby zaszła fotosynteza potrzebne jest światło, im więcej tym lepiej...
Nie mylić z mocą Watt, chodzi mi o Natężenie A wartość jaką określa się Natężenie jest lumen. Przykładowo:
Świetlówka ma 500-1200lm (zależy czy t5 czy t8 oraz jej moc)
Żarnik HQI ma nawet 5000
(im więcej tym lepiej)
Ale dalej należy wspomnieć, że jakość źródła światła ocenia się L/W
Im więcej lumenów masz z 1 wata tym wydajniejsze źródło światła.
Dla przykładu 2 świetlówki około 30W mogą mieć razem około 1500L
HQI ma w 70W ponad 5000L.
Czyli wydajniejsze jest HQI.
(Przy czym podana ilość lumenów jest wartością tuż przy jego źródlane - powierzchni żarnika )
Problem w tym, że światło napotykając lustro wody odbija się i tylko jego część dociera do słupa wody.
Potem dochodzi fakt, że w wodzie także się załamuje i nieliczna część dociera do dna.
Ale wrócę do lumenów
Błędne jest licznie lm/L
Luks to jest wskaźnik ilości swiałta w przeliczeniu na 1m2 oraz wysokości.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
... tak dokładniej, to chodzi nie o natężenie i nie o współczynnik W/l, a o strumień świetlny. Jednak w warunkach 95% akwariów, szczególnie poniżej kilkuset litrów przybliżona wartość 0,5 W/l jest wystarczająca dla oszacowania czy oświetlenie jest prawidłowe. To nie jest wartość dokładna - nie ma tak naprawdę znaczenia, czy jest to 0,48 czy 0,52 W/l. Chodzi tylko i wyłącznie o oszacowanie rzędu wielkości. W każdym razie - 31W w 54l to zupełnie dobrze.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

Dokładniej to ilość luksówmaol pisze:.. tak dokładniej, to chodzi nie o natężenie i nie o współczynnik W/l, a o strumień świetlny.