LED do jakiś pyszczaków albo pielęgnic?
Moderator: ModTeam
- Runo
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Robert
- Kontakt:
LED do jakiś pyszczaków albo pielęgnic?
Witam jak niektórzy pewno wiedzą przymierzam się do 450l z pyszczakami pielęgnicami ogólnie rybami które potrzebują mniej światła bo nie ma tam roślin. i zastanawiam się czy mogę np dać 4 świetlówki po 36W i dołożyć świetlówki led.... http://allegro.pl/item491430387_eco_led ... zimna.html lub taka http://allegro.pl/item485538664_zarowka ... _150w.html (niby 150W a pobiera 15W lub jeszcze jakieś takie widziałem http://allegro.pl/item477500645_zarowka ... wieca.html ( tyle że szukałbym 60-cio diodowych takich właśnie białych). co o tym sądzicie?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Maciek
- Nazwisko: Kaznowski
- Kontakt:
Re: LED do jakiś pyszczaków albo pielęgnic?
ale dużo ja mógłbym dostać 10 000 lumenów jakbym zastosował świetlówki :-)Strumień świetlny: 750 Lumenów
to wystarczy ja na akwarium low-tech4 świetlówki po 36W
nie używaj wogóle ledów jako podstawowe światło
możesz używać ich jako swiatło nocne
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
tylko ze ledy pobierają 10razy mniej prądu
nie znam się wiec potrzebuję dokładnego wytłumaczenia
nie znam się wiec potrzebuję dokładnego wytłumaczenia

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Maciek
- Nazwisko: Kaznowski
- Kontakt:
dobra po pierwsze ich barwa jest nieodpowiedna, po drugie to nie stosuje się ich w akwarystyce :-)
a widziałeś jak akwaria oglądają z oświetleniem LED ??
jedyne co widać to powierzchnia wody :rotfl: :rotfl:
a widziałeś jak akwaria oglądają z oświetleniem LED ??
jedyne co widać to powierzchnia wody :rotfl: :rotfl:
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
nie wiem nie widziałem, słyszalem też że energooszczędne żarówki się kompletnie nie nadają a mi rośliny lepiej przy energooszczędnej rosną niż przy świetlówkach. to np do http://allegro.pl/item484433082_ekskluz ... 20x40.html zastosowałbym 2 świetlówki 36W i ze 2-4 żarówki energooszczędne 23W (włączane jak przyjdzie ktoś) czy będzie ok ?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Skoro chcesz malawi to gdzie ty tam rośliny widzisz? Po co kombinować? 4x36W i gitarka.
A energooszczędne mają długość około 10cm więc jak chcesz równomiernie oświetlić baniak?
Ja bym dał 3x 54W T5, ale jak widać będziesz próbował wydać jak najmniej...
A energooszczędne mają długość około 10cm więc jak chcesz równomiernie oświetlić baniak?
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
będę, bo mam 4 zestawy pod takie właśnie świetlówki z firmy ojca wiec nie widzę potrzeby kupowania wszystkiego na nowo
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
... to się nazywa nieprzeparte dążenie do samozagłady... Chłopaki dobrz Ci radzą, a Ty wiesz swoje. To po co się pytasz, jak nie potrzebujesz i nie uznajesz podpowiedzi? Zastanów się, czego chcesz. Jeżeli malawi, to roslin tam w zasadzie nie ma, oświetlenie służy tylko ładnemu efektowi dla naszego oka. I, tak naprawdę, czym ciemniej, tym lepiej (i łatwiej). Jeżeli chcesz mieć rośliny, to juz nie malawi - a wtedy potrzebujesz w baniaku 450 l jakieś 275 W mocy. Świetlówki 36W? Nie zmieścisz ich tyle... Przy takim zbiorniku zdecydowanie, chcąc nastawiac sie na roślin, namawiałbym Cię na HQI.Runo pisze:będę, bo mam 4 zestawy pod takie właśnie świetlówki z firmy ojca wiec nie widzę potrzeby kupowania wszystkiego na nowo
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
maol, proszę Cię analizuj:
Thierry Henry pisze:Po co kombinować? 4x36W i gitarka.
Thierry Henry pisze:Ja bym dał 3x 54W T5, ale jak widać będziesz próbował wydać jak najmniej...
teraz mi wytłumacz po co mam wydawać pieniądze na oświetlenie T5 skoro w piwnicy mam 4x36W gotowe zestawy które przykręcam do pokrywy i są?Runo pisze:będę, bo mam 4 zestawy pod takie właśnie świetlówki z firmy ojca wiec nie widzę potrzeby kupowania wszystkiego na nowo
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Przyznaję, troszkę namieszałem, lecz najbardziej ekonomiczne byłoby właśnie to 2 rozwiązanie. Skoro masz taki zestaw to wypadałoby napisać, a od razu miałbyś same konkrety.Runo pisze:Thierry Henry napisał/a:
Po co kombinować? 4x36W i gitarka.
Thierry Henry napisał/a:
Runo napisał/a:
będę, bo mam 4 zestawy pod takie właśnie świetlówki z firmy ojca wiec nie widzę potrzeby kupowania wszystkiego na nowo
teraz mi wytłumacz po co mam wydawać pieniądze na oświetlenie T5 skoro w piwnicy mam 4x36W gotowe zestawy które przykręcam do pokrywy i są?
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
w pierwszym poście napisałem: i zastanawiam się czy mogę np dać 4 świetlówki po 36W i dołożyć świetlówki led i po tym jest Twoje potwierdzenie mojej propozycji
wiec jeżeli takie coś mam w domu to nie będę montował 3x54W bo to jest bez sensu nie sadzisz ? do akwarium w którym im mniej światła tym lepiej montować więcej? i nie rozumiem teraz reakcji maol'aThierry Henry pisze:4x36W i gitarka.
maol, masz rację nie przyjmuję wersji z 4 świetlówkami tylko trzymam sie mojej z pierwszego posta: 4 świetlówkimaol pisze:... to się nazywa nieprzeparte dążenie do samozagłady... Chłopaki dobrz Ci radzą, a Ty wiesz swoje. To po co się pytasz, jak nie potrzebujesz i nie uznajesz podpowiedzi?

-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Nie będę się spierał. Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji na tym forum. Przeczytaj uważnie mojego posta wyżej. Wyłączam się i sorka za zamieszanie.Runo pisze:w pierwszym poście napisałem: i zastanawiam się czy mogę np dać 4 świetlówki po 36W i dołożyć świetlówki led i po tym jest Twoje potwierdzenie mojej propozycji
Thierry Henry napisał/a:
4x36W i gitarka.
wiec jeżeli takie coś mam w domu to nie będę montował 3x54W bo to jest bez sensu nie sadzisz ? do akwarium w którym im mniej światła tym lepiej montować więcej? i nie rozumiem teraz reakcji maol'a
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
Thierry Henry, ale ja nie mam do Ciebie pretensji, jestem Ci wdzięczny za uświadomienie mi że 4x36W do malawi starczy. dziekuję szerokości