Witam!
Byłem wczoraj u znajomego, który ma akwarium, ale nie jest zapalonym akwarzystą. Podczas rozmowy zeszliśmy na tematy jego ryb i wtedy powiedział mi, że jedna z jego ryb ma oko na wierzchu (diagniza moja: wytrzeszcz- pleśniawka) no i się okazało, że to pleśniawka, ponieważ jedno danio pręgowane miało także na brzuchu objawy i zaczeło "pleśnieć". Od razu pojechałem do mnie do domu po akwarium które stoi w piwnicy z całym osprzętem i którego nie używam bo za małe (nie sprzedaje bo sie zawsze może przydać w takich sytuacjach) wziąłem też ze sobą czarny bazalt ok. 10 kg i pojechałem do niego... wszystkie ryby bez objawow wpuscilismy do tego mojego akwarium (wzialem ze soba wiadro wody z mojego akwa, zeby szybko bylo mozna wpuszczac ryby, akwa 54L) wszystkie zdrowe rybki plywaja w moim a te z objawami plesniawki w jego baniaku 240L...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
| Jaki najlepszy lek na pleśniawke (procz kapieli w nadmanganianie potasu z apteki)? |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak juz zwalczymy u niego ta plesniawke to wymieniamy podloze na ten bazalt, ogolnie calkowity restart akwarium zeby nie bylo ogniska plesniawy...
Pleśniawka- jaki lek
Moderator: ModTeam
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Pleśniawka- jaki lek
Po pierwsze czy to na 100% pleśniawka?
Zrobiliście błąd, do kwarantanny przenosi się chore ryby, nie zdrowe. Pleśniawka to nie czarna ospa, atakuje ryby które mają infekcje lub uszkodzenia mechaniczne. Zarodki pleśniawki są w każdym akwarium, pomagają w rozkładzie różnych szkodliwych elementów. Zdrowej rybie nie zagrażają.
Zrobiliście błąd, do kwarantanny przenosi się chore ryby, nie zdrowe. Pleśniawka to nie czarna ospa, atakuje ryby które mają infekcje lub uszkodzenia mechaniczne. Zarodki pleśniawki są w każdym akwarium, pomagają w rozkładzie różnych szkodliwych elementów. Zdrowej rybie nie zagrażają.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Grzegorz
to na 100% pleśniawka bo widać pleśń na boku danio i białą pleść przy "wylazłym" oku molinezji.
Nie znam się na chorobach, ale to był odruch wyciagnięcie rybek, aby uratowac je...
Nawet zdjecia nie moge zrobic bo mam do znajomego 12km.
Nie znam się na chorobach, ale to był odruch wyciagnięcie rybek, aby uratowac je...
Nawet zdjecia nie moge zrobic bo mam do znajomego 12km.
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Dobrze by było ustalić przyczynę pojawienia się pleśniawki. Jeśli to było uszkodzenie części ciała przez jakieś ozdoby lub przez pogryzienie, to sprawa jest prosta. Na ranach pojawia się pleśniawka, ponieważ grzyb pożywia się martwą i uszkodzoną tkanką. W takim przypadku należy wyeliminować przyczynę powstawania ran i lekko podnieść temperaturę, o jakieś 2 stopnie. Bez użycia chemii. Mówię o zbiorniku ogólnym.
Jeśli ryby nie zostały uszkodzone lub pogryzione, to sprawa jest poważniejsza. W takim przypadku można podejrzewać zachwianie równowagi biologicznej w akwarium. Wówczas liczba zarodków grzybów rośnie i osłabione ryby nie są wstanie zwalczyć choroby.
W kwarantannie możesz zastosować błękit metylowy w zalecanej dawce. Ale tylko w kwarantannie. Trzymasz tam ryby około tygodnia, bez podłoża, tylko dojrzały filtr i grzałka. Wodę dajesz z akwarium, ale odstaw sobie wodę bo będziesz ją musiał podmieniać co 2 dni. Temperaturę daj na 28 stopni i czekaj. W początkowej fazie pleśniawki jest to choroba do wyleczenia, ale jak się to zlekceważy to ryba jest bez szans.
Jeśli ryby nie zostały uszkodzone lub pogryzione, to sprawa jest poważniejsza. W takim przypadku można podejrzewać zachwianie równowagi biologicznej w akwarium. Wówczas liczba zarodków grzybów rośnie i osłabione ryby nie są wstanie zwalczyć choroby.
W kwarantannie możesz zastosować błękit metylowy w zalecanej dawce. Ale tylko w kwarantannie. Trzymasz tam ryby około tygodnia, bez podłoża, tylko dojrzały filtr i grzałka. Wodę dajesz z akwarium, ale odstaw sobie wodę bo będziesz ją musiał podmieniać co 2 dni. Temperaturę daj na 28 stopni i czekaj. W początkowej fazie pleśniawki jest to choroba do wyleczenia, ale jak się to zlekceważy to ryba jest bez szans.
-
- Stały bywalec
Bardzo prawdopodobne może być podgryzienie bo wiem ze mial w akwarium dosc dlugo 6 skalarow i one byly dosc agresywne dlatego je oddal... temp podniesiona na 29*C
-
- Stały bywalec
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
Ja kiedyś na pleśniawke stosowałam MFC firmy Tropical ;)
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Radek
- Kontakt:
ja aktualnie walczę i używam zieleni wcześniej też używałem mfc nie polecam preparatów firmy tropical ponieważ są zbyt sałabe
-
- Stały bywalec
stosujemy kwarantanne uzytkownika #kbtor