Mam problem z okrzemkami.
Jest to kotnik 45 l
Oświetlenie 0,66W/l
osram fluora 1x 15 w
philips 965 1x 15 w
filtracja eheim aqball
parametry wody jak najbardziej ok, zbiornik dojrzały. Roślin brak.
Do niedawna miałem tylko 1 świetlówkę , więcej nie było potrzebne ,lecz jak wiadomo okrzemki powstają od słabego oświetlenia więc dałem drugą, lecz problem się nasilił. Na dzień dzisiejszy nawet piasek jest pokrywy okrzemkami, wygląda to bynajmniej źle.
Jak się tego pozbyć? Czy ktoś zna jakieś niekonwencjonalne metody ??
Otosków na pewno nie wpuszczę bo mam nie odpowiednie parametry, mechaniczne usuwanie też odpada, przynajmniej z piasku, a zależy mi , żeby był biały.
Okrzemki - zwalczanie.
Moderator: ModTeam
- danielek001
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Majewski
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Okrzemki - zwalczanie.
Kolejny mit akwarystyczny. :/danielek001 pisze:jak wiadomo okrzemki powstają od słabego oświetlenia
Okrzemki, jak sama nazwa wskazuje powstają od nadmiaru krzemu w akwarium, który jest im niezbędny do życia (jest głównym pierwiastkiem budulcowym).
Zazwyczaj winne jest podłoże lub ozdoby zawierające ten pierwiastek w sporych ilościach (piasek, żwirek kwarcowy, kamienie).
Dodanie światła do akwarium z okrzemkami tylko je wspomaga. Jak każde glony, okrzemki także potrzebują światła do życia.
Mówi się, że w młodym akwarium okrzemki są normą i po ustabilizowaniu się i dodaniu światłą same znikają.
Znikają, bo nadmiary krzemu z czasem zostają wypłukane i usuwane wraz z podmianami.
Jak długo to trwa? Zależy to od ilości krzemu.
W akwarium, w którym stosujemy podłoże nie zawierające krzemu (bazalt, granit, podłoża specjalistyczne na bazie kationitów itp.) problem okrzemek nie istnieje.
Istnieje natomiast spory u wielbicieli Malawi/Tanganika. Wiadomo z jakiego powodu.
Pozdrawiam
- danielek001
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Daniel
- Nazwisko: Majewski
Re: Okrzemki - zwalczanie.
Ok dzięki takiej odpowiedzi potrzebowałem. Czyli u mnie bardzo długo potrwa ten problem.