Dziury na liściach roslinek

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

daroo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Darek

Re: Dziury na liściach roslinek

Post autor: daroo » 2009-02-09, 23:14

pawelwodzu,
pawelwodzu pisze:moze to temp. im zaszkodziła... bo u mnie w akwa jest 27 stopni.
To w sumie nie jest aż tak dużo, u mnie też czasem dochodzi... musisz poczekać na opinię kogoś bardziej doświadczonego ;)

Palmo, nie wiem jak długo masz akwarium, i czy miałeś dotąd problemy z glonami, jeśli nie to polecam jak najszybciej uzupełnić masę roślinną. Z tak małą ilością zielska w akwa, wysyp glnów niemalże pewny za jakiś czas (no, chyba że nie będziesz nawoził, i częste podmiany) a zielone dziadostwo na tle struktoralnym to tragedia... wiem coś o tym :/ moje ostatecznie wylądowało w piwnicy :wstyd:

pawelwodzu
Forumowicz
Pojemność akwarium: 100
Imię: pawelwodzu
Kontakt:

Post autor: pawelwodzu » 2009-02-09, 23:35

to nie wiem. musze zakupic SYMFONIE ZŁOTA , K2SO4 LUB KNO3 MOZE TO POMOZE
1 DANIO
8 ROSBOR
21 NEONKÓW
3 HOKEJE
4 KIRYSKI

Palmo
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: £ukasz

Post autor: Palmo » 2009-02-10, 00:16

Palmo, nie wiem jak długo masz akwarium, i czy miałeś dotąd problemy z glonami, jeśli nie to polecam jak najszybciej uzupełnić masę roślinną. Z tak małą ilością zielska w akwa, wysyp glnów niemalże pewny za jakiś czas (no, chyba że nie będziesz nawoził, i częste podmiany) a zielone dziadostwo na tle struktoralnym to tragedia... wiem coś o tym :/ moje ostatecznie wylądowało w piwnicy :wstyd:
Radzisz dokupić roślinek? Myślałem, że i tak mam ich dużo - chyba urosną jeszcze?

[ Dodano: 2009-02-10, 00:22 ]
Akwarium mam 9 dzień, codziennie dodaje Sera Nitrivec, dzisiaj dodałem równie około 15ml Sera Florena. Co powinienem do tego dokupić i w jaki sposób aplikować? Na dnie jest żwirek, pod nim jakiś tańszy podkład dla roślinek (nie pamietam nazwy).

Faktycznie powinienem dokupić roślin?

[ Dodano: 2009-02-10, 00:47 ]
Dzisiaj podmieniłem świetlówkę zwykłą na Opti Plant 15W, jak przerobić pokrywę diversa na dwie świetlówki???? a może idzie coś takiego kupić?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2009-02-10, 08:39

Kolejna klasyka. Świeże akwarium + rośliny ze sklepu.
Gniją i odpadają Ci liście emersyjne. To normalne.
Palmo pisze:Co powinienem do tego dokupić i w jaki sposób aplikować? Na dnie jest żwirek, pod nim jakiś tańszy podkład dla roślinek (nie pamietam nazwy).
Dokup roślinek i w przyszłości postaraj sie o lepsze światło.
To wszystko.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Palmo
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: £ukasz

Post autor: Palmo » 2009-02-16, 16:11

marthinez pisze:Kolejna klasyka. Świeże akwarium + rośliny ze sklepu.
Gniją i odpadają Ci liście emersyjne. To normalne.
Palmo pisze:Co powinienem do tego dokupić i w jaki sposób aplikować? Na dnie jest żwirek, pod nim jakiś tańszy podkład dla roślinek (nie pamietam nazwy).
Dokup roślinek i w przyszłości postaraj sie o lepsze światło.
To wszystko.
W jakim czasie od startu akwarium powinienem wymienić wodę? Zauwazyłem, że filtr już jest zanieczyszczony - ale płukać go powinienem w wodzie wymienianej więc jak tego dokonac i kiedy?

Aby włożyć nowe roslinki trzeba to robić przy wymienianiu wody? Ile roślinek powinienem dokupić jeszcze (zdjecia w postach wczesniej)

Proszę o pomoc,

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-02-16, 16:54

Pierwsza podmiana - zwykle po 2 tygodniach, a potem w normalnym zbiorniku co tydzień. Nowe rośliny możesz zasadzić w każdym momencie - choć przy podmianie zwykle jest po prostu łatwiej.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ