https://www.liftonpolska.pl/index.php/serwis-i-czesci/

42 l Zmiana obsady

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Marchewa
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 45
Imię: Piotr
Kontakt:

42 l Zmiana obsady

Post autor: Marchewa » 2009-03-24, 17:15

Posiadam 40l akwarium, obsada jest jaka jest,proszę się nie śmiać (akwarium należy do mnie od jakiegoś czasu, wcześniej było w innych rękach). Tak więc:
- Gurami Plamiste 1x
- Zwinnik Jarzeniec 4x
- Brzanka Różowa 3x
- Brzanka Sumatrzańska 3x (i tu pytanie: czy brzanka o zielonej barwie z końcówkami płetw o zabarwieniu czerwonym należy do gatunku brzanki sumatrzańskiej, innymi słowy czy mam ją zaliczać jako brzankę sumatrzańską?)

Ogólnie moim zamysłem jest zostawienie jarzeńców,oddanie gurami i brzanek a zamiast nich kupno jakichś innych rybek, zastanawiałem się nad gupikami(gorzej jak zabraknie miejsca po tarle xD), może molinezje albo mieczyki. Jestem początkującym akwarystą więc wolałbym wybrać jakieś prostsze w hodowli rybki. Czekam na wasze pomysły i sugestie.

:D

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Imię: Maciek
Kontakt:

Re: 42 l Zmiana obsady

Post autor: macio » 2009-03-24, 17:26

Marchewa pisze:Ogólnie moim zamysłem jest zostawienie jarzeńców,oddanie gurami i brzanek a zamiast nich kupno jakichś innych rybek, zastanawiałem się nad gupikami(gorzej jak zabraknie miejsca po tarle xD),
W takim akwarium możliwe jest tylko jedno stado ryb. Radziłbym zrobić w tym akwarium krewetkarium z otoskami (5) i stadem jeszcze mniejszych ryb niż jarzeńce (wg mnie stado jarzeńcvów nie będzie miało wystarczająco miejsca).

5 amano
kilkanaście sztuk red cherry/ babaluti
i coś małego... nie jestem w stanie doradzić... microrasbor galaxy w krewetkarium nie polecam (gadziny zjadają młode krewecie) podobno inna odmiana microrasbor nie tyka krewetek, ale nazwy nie jestem w stanie podać. Jeśli znajdzieś te rybki gdzieś to stado nawet 30 sztuk powinno spokojnie wystarczyć nie powinno być ani za dużo ani za mało.
Teraz kostka ;D

Rybka_5

Post autor: Rybka_5 » 2009-03-24, 18:04

Wg mnie mógłbyś mieć w tym akwarium stadko gupików, ale tylko samce (jeśli nie chcesz mieć potem kilka set "maluchów")
A może neonki?

Poczekaj na rady innych doświadczonych akwarystów, bo ja też jestem poczatkująca.
http://e-akwarystyka.pl/topics35/2692.htm - stronka o różnych obsadach ryb do różnych akwarium ;)

Awatar użytkownika
Marchewa
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marchewa » 2009-03-24, 18:15

Obrazek

Uwaga !
Na zdjęciu widać wymiary mojego akwarium. Czy do objętości akwarium zaliczamy objętość, którą zajmuje żwir + pusta luka u górze czy tylko objętość wody ? Głupio mi jest pytać o tak oczywistą rzecz dla wszystkich akwarystów :wstyd: ale jest to w końcu różnica pomiędzy 32l a 40l akwa.

Przy okazji, nie jestem do końca przekonany do krewetek. Mianowicie, czy są one wrażliwe na zmiany parametrów wody i tym podobne?

Rybka_5

Post autor: Rybka_5 » 2009-03-24, 18:27

No... raczej żwirek zajmuje objętość akwarium. Gdybyś nasypał do akwa 20 cm żwirka to rybki miały by tylko 12.5 litra wolnego do pływania. Nie chce cie wprowadzać w błąd, ale wg mnie tak jest.

Awatar użytkownika
Marchewa
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marchewa » 2009-03-24, 19:16

Ekhm, nie do końca zrozumiałem cie. Po prostu powiedzcie mi ile litrów ma moje akwarium, 32 czy 40 ? Co do obsady, Microrasbory byłyby ciekawe ale cena trochę do mnie nie przemawia :P

Z niecierpliwością czekam na dalsze propozycje. Również chciałbym się zapytać o rośliny, czy jest ich wystarczająco dużo ? Na zdjęciu nie za bardzo są widoczne, ale są to: moczarka(dopiero się rozwija), trawa ?(kupiona jakiś tydzień temu a już ostro rośnie), liściaste cuś(nie wiem co to :P) i wgłębka wodna (w tym czarnym koszyku).

marti
Akwarysta
Pojemność akwarium: 65
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: marti » 2009-03-24, 19:24

pojemność brutto jest to całkowita objętość akwarium. Pojemność netto to objętość samej wody ;)
Jeżeli chodzi o obsadę to naprawdę polecam galaxy a raczej niebiańskie danio perłowe ;)
Mam je w 40 litrowym baniaczku wraz z kreweciami red chery i babaulti. Fakt trochę młodych skorupiaków tępią ale zawsze coś przybywa, nie jest tak źle :D

Jak dostaniesz to też jest fajna microrasbora maculata

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2009-03-24, 23:23

Marchewa pisze:Przy okazji, nie jestem do końca przekonany do krewetek. Mianowicie, czy są one wrażliwe na zmiany parametrów wody i tym podobne?
Krewetki są bardziej wrażliwe od ryb. Potrzebują stałej temp w granicach 25-27 stopni, dobrej filtracji oraz równych parametrów wody.

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2009-03-24, 23:56

Rybka_5 pisze:kilka set "maluchów"
W takim akwarium to nie jest możliwe.
Proponuję albo krewetki albo jakieś małe stadne ryby(innesa,microrasbor glaxy).
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Rybka_5

Post autor: Rybka_5 » 2009-03-26, 15:20

Marchewa pisze:Również chciałbym się zapytać o rośliny, czy jest ich wystarczająco dużo ?
Ja bym na tył akwarium dodała jakąś dużą roślinę. :hyhy:

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2009-03-26, 15:27

Rybka_5 pisze: Ja bym na tył akwarium dodała jakąś dużą roślinę. :hyhy:
Duża to szerokie pojęcie. :) Zasadź jakieś mało wymagające rośliny.
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Awatar użytkownika
Marchewa
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marchewa » 2009-03-26, 16:45

Hmm w porządku, po podsumowaniu myślę, że wybiorę rasbory maculata ponieważ mam do nich akurat dostęp, a są one co najmniej 2 razy tańsze niż galaxy. Tylko w jakiej ilości? Może na początek 10 a potem więcej? A co myślicie o rybach w strefie przydennej, macie jakiś pomysł czy jednak te krewetki to wszystko co mogę zmieścić przy takim litrażu ?

I jeszcze jedno, ponieważ i tak pozbywam się wszystkich rybek to czy warto zrobić restart zbiornika (jest mocno zaglonione i jest w nim sporo ślimaków). Jeżeli tak to mogę przenieść obecne rośliny (po ówczesnym przeczyszczeniu ich) do już świeżego zbiornika?

marti
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marti » 2009-03-26, 23:05

w takim wypadku jeżeli oddajesz wszystkie ryby to ja bym zrobił całkowity restart. Pamiętaj aby przy tej operacji nie wyłączać filtra :!: niech sobie pyrka w wiaderku ze spuszczoną wodą z akwarium. Jeżeli rośliny sa mocno zaatakowane przez glony to nie polecam wkładania ich do zbiornika, no chyba że coś się z nich da uratować to oddziel zaglonione pędy liście ewentualnie części roślin a resztę zasadź do nowego akwa.
Wypłucz dokładnie podłoże, wymyj szkiełko ( tylko nie żadną chemią ) i wsyp czyste wypłukane podłoże. Następnie poukładaj korzenie, kamienie i zasadź roślinki. Postaraj się na początek obsadzić minimum 60% dna i zalej wodą ( 30% starej spuszczonej a resztę nowej z kranu ). Uruchom filtr i oświetlanie zacznij od 5 max 6 godzin. Co tydzień możesz zwiększać o godzinę aż dojdziesz do 10H ze światełkiem.
Ryby i zwierzątka wpuść nie wcześniej niż 4 tygodnie od restartu chyba że wcześniej Azotyny spadną do zera i nieznacznie wzrosną Azotany.

Cierpliwość popłaca w późniejszym życiu baniaczka.

Co do obsady to proponuje tak jak już napisałeś
microrasbora maculata x 10 ( na początek wystarczy )
na dno możesz dac albo małego kiryska lub Otoska ( pamiętaj że to także ryby stadne i powinno być ich nie mniej niż 4 szt )

Rośliny dobieraj tak aby nie były za bardzo wymagające. Masz podstawowe oświetlenie ;)

Życzę powodzenia przy restarcie :P

Awatar użytkownika
Marchewa
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marchewa » 2009-03-26, 23:24

No to teraz mam dokładne instrukcje jak wykonać restart zbiornika, dzięki marti. Reszcie też dziękuję za podpowiedź :P A więc trza się zabrać za wykonanie planu :)

marti
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marti » 2009-03-27, 00:21

Przemysl jeszcze zastosowanie pod żwir ziemi ogrodowej najtańszej lub nakop sobie z nienawożonej łąki spod trawy ;)

ODPOWIEDZ