Skalar po częściowej podmianie wody

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

joogi
Forumowicz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Mateusz
Kontakt:

Skalar po częściowej podmianie wody

Post autor: joogi » 2009-03-30, 12:57

Witam. Mam problem w moich 200l - po podmianie wody - około 1/4 (barwi mi korzeń i woda była brzydka bardzo ) skalar (mam jeszcze zbrojnika niebieskiego ale ten jest ok) zachowuje sie dziwacznie. Najpierw dyszał przy powierzchni, później dryfował z prądem po całym zbiorniku, obecnie dziwnie pływa - jak pijany. Wpada na rośliny nioe wyrabia między skałkami... raz przepłynąl całą długość rozpędzając się po czym walnął głowom w szybe ( 1m długości! ). Zauwazyłem ze wisi mu taka dłuuga kupka - przezroczysta niteczka ale to chyba nie objaw. Następne co mnie martwi to brak apetytu - podpływa do jedzonka z zainteresowaniem i tak przygląda sie jemu ale nie wcina nic.

Woda do podmiany była w temp. zbiornika (25) brana ze studni ( parametry są b. dobre - nie musi stać). Baniak ma tydzień - wiem że nie powinno być ryb ale dostałem w prezencie i nie miałem co z nimi zrobić.

Nie wiem czy to akurat ten powód ale podejżewam, że w momencie podmiany zbyt dużo tlenu dostało się do akwarium i mogło ją odużyć... Tylko to juz 2 doby jak się tak dziwnie zachowuje...

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Re: Skalar po częściowej podmianie wody

Post autor: kbtor » 2009-03-30, 13:22

Stawiam na niedojrzały zbiornik i zatrucie związkami NO2 i NO3

Dodatkowa podmiana w takiej ilości mogła jeszcze bardziej zaszkodzić, zwłaszcza że był to moment rozwoju flory bakteryjnej w podłożu i w filtrze.

Co bym zrobił? Zaopatrzył się w testy i bakterie do szybkiego startu procesu azotowego.
Obrazek

joogi
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: joogi » 2009-03-30, 15:49

Ale przed podmiana bardzo dobrze się czuł. Pływał sobie normalnie, natomiast natychmiast po podmianie oszalał...

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-03-30, 16:01

Np. szok osmotyczny? Lub, jak pisze Kbtor, gwałtowna zmiana parametrów? :Lub po prostu duży skok temperatury?

No i nawiążę do mojego ulubionego tematu - skąd wiesz, że woda ze studni jest dobra i nie trzeba jej badać?

P.S. Jak zwykle napisze - jeżeli ktoś, żeby nie wiem jak bliski i kochany dał Ci ryby w prezencie, trzeba było po prostu odmówić ich przyjęcia. I nazwać go co najmniej kretynem. Jak pumę na urodziny ktoś Ci przyprowadzi, też weźmiesz?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2009-03-30, 19:57

joogi pisze:Zauwazyłem ze wisi mu taka dłuuga kupka - przezroczysta niteczka ale to chyba nie objaw. Następne co mnie martwi to brak apetytu - podpływa do jedzonka z zainteresowaniem i tak przygląda sie jemu ale nie wcina nic.
Dodatkowo skalar ma pasożyty (nicienie, wiciowce). Bez leczenia długo nie pożyje.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

joogi
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: joogi » 2009-03-30, 23:23

Parametry wody badane systematycznie w specjalistycznym labolatorium na oczyszczalni ścieków, a o temp. już pisałem wyżej.

Co do pasozytów to czy ma jakieś znaczenie że dopieru po tym tygodniu zaczęła mu wisieć ta nitka, a nie mam innych ryb. I co to jest ten szok osmotyczny?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-03-31, 08:04

Pasożyty - po tygodniu zobaczyłeś widoczne objawy, skalar był prawdopodobnie chory wcześniej. Temety dotyczące leczenia znajdziesz w lecznicy.

Szok osmotyczny polega na nagłej zmianie parametrów wody (zwykle dotyczy to akwariów morskich i gwałtownych zmian zasolenia) ale podobny efekt daje bardzo gwałtowna zmiana pH - czytaj gwałtowne przeniesienie ryby z jednego zbiornika do drugiego, o całkowicie innych parametrach. I możliwe jest wszystko, aż do nagłej śmierci...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ