Witam. Mam problem w moich 200l - po podmianie wody - około 1/4 (barwi mi korzeń i woda była brzydka bardzo ) skalar (mam jeszcze zbrojnika niebieskiego ale ten jest ok) zachowuje sie dziwacznie. Najpierw dyszał przy powierzchni, później dryfował z prądem po całym zbiorniku, obecnie dziwnie pływa - jak pijany. Wpada na rośliny nioe wyrabia między skałkami... raz przepłynąl całą długość rozpędzając się po czym walnął głowom w szybe ( 1m długości! ). Zauwazyłem ze wisi mu taka dłuuga kupka - przezroczysta niteczka ale to chyba nie objaw. Następne co mnie martwi to brak apetytu - podpływa do jedzonka z zainteresowaniem i tak przygląda sie jemu ale nie wcina nic.
Woda do podmiany była w temp. zbiornika (25) brana ze studni ( parametry są b. dobre - nie musi stać). Baniak ma tydzień - wiem że nie powinno być ryb ale dostałem w prezencie i nie miałem co z nimi zrobić.
Nie wiem czy to akurat ten powód ale podejżewam, że w momencie podmiany zbyt dużo tlenu dostało się do akwarium i mogło ją odużyć... Tylko to juz 2 doby jak się tak dziwnie zachowuje...
Pozdrawiam i proszę o pomoc
Skalar po częściowej podmianie wody
Moderator: ModTeam
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Skalar po częściowej podmianie wody
Stawiam na niedojrzały zbiornik i zatrucie związkami NO2 i NO3
Dodatkowa podmiana w takiej ilości mogła jeszcze bardziej zaszkodzić, zwłaszcza że był to moment rozwoju flory bakteryjnej w podłożu i w filtrze.
Co bym zrobił? Zaopatrzył się w testy i bakterie do szybkiego startu procesu azotowego.
Dodatkowa podmiana w takiej ilości mogła jeszcze bardziej zaszkodzić, zwłaszcza że był to moment rozwoju flory bakteryjnej w podłożu i w filtrze.
Co bym zrobił? Zaopatrzył się w testy i bakterie do szybkiego startu procesu azotowego.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Ale przed podmiana bardzo dobrze się czuł. Pływał sobie normalnie, natomiast natychmiast po podmianie oszalał...
- maol
- Moderator
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Np. szok osmotyczny? Lub, jak pisze Kbtor, gwałtowna zmiana parametrów? :Lub po prostu duży skok temperatury?
No i nawiążę do mojego ulubionego tematu - skąd wiesz, że woda ze studni jest dobra i nie trzeba jej badać?
P.S. Jak zwykle napisze - jeżeli ktoś, żeby nie wiem jak bliski i kochany dał Ci ryby w prezencie, trzeba było po prostu odmówić ich przyjęcia. I nazwać go co najmniej kretynem. Jak pumę na urodziny ktoś Ci przyprowadzi, też weźmiesz?
No i nawiążę do mojego ulubionego tematu - skąd wiesz, że woda ze studni jest dobra i nie trzeba jej badać?
P.S. Jak zwykle napisze - jeżeli ktoś, żeby nie wiem jak bliski i kochany dał Ci ryby w prezencie, trzeba było po prostu odmówić ich przyjęcia. I nazwać go co najmniej kretynem. Jak pumę na urodziny ktoś Ci przyprowadzi, też weźmiesz?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Dodatkowo skalar ma pasożyty (nicienie, wiciowce). Bez leczenia długo nie pożyje.joogi pisze:Zauwazyłem ze wisi mu taka dłuuga kupka - przezroczysta niteczka ale to chyba nie objaw. Następne co mnie martwi to brak apetytu - podpływa do jedzonka z zainteresowaniem i tak przygląda sie jemu ale nie wcina nic.
-
- Forumowicz
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Parametry wody badane systematycznie w specjalistycznym labolatorium na oczyszczalni ścieków, a o temp. już pisałem wyżej.
Co do pasozytów to czy ma jakieś znaczenie że dopieru po tym tygodniu zaczęła mu wisieć ta nitka, a nie mam innych ryb. I co to jest ten szok osmotyczny?
Co do pasozytów to czy ma jakieś znaczenie że dopieru po tym tygodniu zaczęła mu wisieć ta nitka, a nie mam innych ryb. I co to jest ten szok osmotyczny?
- maol
- Moderator
- Nazwisko: Olszewski
Pasożyty - po tygodniu zobaczyłeś widoczne objawy, skalar był prawdopodobnie chory wcześniej. Temety dotyczące leczenia znajdziesz w lecznicy.
Szok osmotyczny polega na nagłej zmianie parametrów wody (zwykle dotyczy to akwariów morskich i gwałtownych zmian zasolenia) ale podobny efekt daje bardzo gwałtowna zmiana pH - czytaj gwałtowne przeniesienie ryby z jednego zbiornika do drugiego, o całkowicie innych parametrach. I możliwe jest wszystko, aż do nagłej śmierci...
Szok osmotyczny polega na nagłej zmianie parametrów wody (zwykle dotyczy to akwariów morskich i gwałtownych zmian zasolenia) ale podobny efekt daje bardzo gwałtowna zmiana pH - czytaj gwałtowne przeniesienie ryby z jednego zbiornika do drugiego, o całkowicie innych parametrach. I możliwe jest wszystko, aż do nagłej śmierci...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back