doppio passo primitivo puglia

Pielęgnica Diamentowa [Salvini]

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Don Corleone
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 3
Imię: Grzegorz

Pielęgnica Diamentowa [Salvini]

Post autor: Don Corleone » 2009-04-19, 09:01

Interesują mnie głównie doświadczenia akwarystów, gdyż różne źródła pisane różnie podają. Zależy mi na dwóch kwestiach:

1. Jak potraktują rośliny
2. Jaki jest charakter tej ryby na co dzień, wykluczając tarło bo wiadomo że będzie agresywna. Szukam drugiej pary dla A. Pomarańczowopłetwej.

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Mariusz
Kontakt:

Re: Pielęgnica Diamentowa [Salvini]

Post autor: Mariusz86 » 2009-04-20, 11:31

Posiadałem i rozmnażałem je z powodzeniem. Co do roślin - nie zauważyłem by niszczyły, ale dodam że miałem tylko twarde Cryptorocryne i Echinodorusy. Oczywiście w czasie tarła nic im nie stanie na przeszkodzie. Co do charakteru - jak to pielęgnice jest agresywna wobec osobników własnego gatunku jak i w stosunku do innych. Trzymałem ją z parą zeber i akar błękitnych - nie było mocnemu samcowi Salvini, nawet samica siedziała w kącie, a odpuszczał jej tylko w czasie tarła. A przy samym tarle - młodych mają masakryczną ilość i gdy tylko pierwsze młode zaczną pływać i pobierać samodzielnie pokarm przystępują do kolejnego tarła. Po pewnym czasie pływają w akwarium 2 dorosłe Salvini i około 500 młodych (reszta obsady została wybita zaraz po tym jak rodzice zaczęły przenosić larwy) ...
Doścignąć niedoścignione...

ODPOWIEDZ