Sum indyjski
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Bernard
- Nazwisko: Zolna
Sum indyjski
Mam taki problem; Niestety ale przez remonty w domu musiałbym suma indyjskiego (20 cm)wrzucic do akwa ogólnego na jakiś czas mam tam sumy rekinie spore wiec im nic nie zrobi duże skalary sporo molinezji dużego glona 30 cm i kiryski - o nie sie martwie 1 mam z 7 lat jak nie lepiej bardzo żal by mi go było. O sumie indyjskim róznie piszą dlatego pytam was bardziej doswiadczonych hodowców- trzymałem narybek molinezji z sumem podrósł w całosci nic mu sie nie stało porozdawałem znajomym 10 szt sobie zostawiłem i wrzuciłem do ogólnego .Z sumem nadal trzymie w akwa 7cm zbrojnika niebieskiego nic mu sie nie dzieje wiec albo info na necie o agresywnosci tego gatunku są przesadzone albo ja mam takiego spokojnego Jakie są wasze doświadczenia z tym gatunkiem
?

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Re: Sum indyjski
Jest to spokojna, ale żarłoczna ryba. Jeżeli zgłodnieje to zje to co mu się do pyska zmieści. Odpadają tylko ryby z mechanizmami obronnymi (np. zbrojniki,kiryski)
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marek
- Kontakt:
różnie piszą, bo lubie mylą Clarias batrachus czyli suma żabiego (większy, grubszy i ma płetwę grzbietową biegnąca przez całe ciało) i z Heteropneustes fossilis. Nie mam doświadczenia z tym pierwszym, ale ten drugi czyli prawdziwy sum indyjski pływa u mnie od 5 lat i nie przejawia żadnej agresji. Na początku miałem incdenty z ginącymi gupikami, ale skalary też potrafią zjeść nawet dorosłe gupiki.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
...bo masz prawdopodobnie samca. Samice są znacznie bardziej agresywne.
P.S. Po co odkopywać 2-letni temat?
P.S. Po co odkopywać 2-letni temat?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Sum batraszek lub Długowąs żabi, to są poprawne polskie nazwy (nie czepiam się, lubię porządek w systematyceMaro pisze:... Clarias batrachus czyli suma żabiego...

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marek
- Kontakt:
nie ma sprawy :] chciałem się tylko upewnić że chodzi o ten gatunek którym myślę.Kaef pisze:(nie czepiam się, lubię porządek w systematyce )
to w końcu ten temat dotyczy Clarias batrachus czy Heteropneustes fossilis?
nie zauważyłem daty kiedy szukałem czegoś o moich pupilachmaol pisze:P.S. Po co odkopywać 2-letni temat?

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 250
- Imię: Krzysiek
- Nazwisko: Marciniak
- Kontakt:
Temat dotyczy suma indyjskiego nie batrachusa jak mniemam