Akwarium 60x??x60 w zabudowie jaka głębokość
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 127
- Imię: Piotr
Akwarium 60x??x60 w zabudowie jaka głębokość
Witam wszytkich,
poprzedniego posta mi zjadło więc piszę w skrócie,
w nowym mieszkaniu przewidzieliśmy miejce w zabudowie szafka na wymiar w którym będzie akwarium 60 szerokości to max. jeżeli chodzi o wysokość to chcemy żeby ładnie wyglądało więc około 60 przewidujemy. Jeżeli chodzi natomiast o głębokość to nie mam pojęcia jakie powinno być? Widać tylko front więc żadna różnica jakie będzie przykrycie jeżeli chodzi o estetykę a dostęp z góry będzie bo szafka będzie się otwierać.
standardowe akwaria to 60x30x40 ale dlaczego są tak niskie i tak płytkie ??? przecież można zrobić z 8 albo 10mm szkła wyższe i głębsze.
Nie chcę męczyć ryb, ani wyrzucać zgniłych roślin, a akwarium ma być widowiskowe, kolorowe. Nie wiem jeszcze jakie ryby i czy jakieś rośliny tam będą jeżeli w ogóle będą a nie flaszki ;) ale chcę mieć tę opcję.
Z góry dzięki za info
poprzedniego posta mi zjadło więc piszę w skrócie,
w nowym mieszkaniu przewidzieliśmy miejce w zabudowie szafka na wymiar w którym będzie akwarium 60 szerokości to max. jeżeli chodzi o wysokość to chcemy żeby ładnie wyglądało więc około 60 przewidujemy. Jeżeli chodzi natomiast o głębokość to nie mam pojęcia jakie powinno być? Widać tylko front więc żadna różnica jakie będzie przykrycie jeżeli chodzi o estetykę a dostęp z góry będzie bo szafka będzie się otwierać.
standardowe akwaria to 60x30x40 ale dlaczego są tak niskie i tak płytkie ??? przecież można zrobić z 8 albo 10mm szkła wyższe i głębsze.
Nie chcę męczyć ryb, ani wyrzucać zgniłych roślin, a akwarium ma być widowiskowe, kolorowe. Nie wiem jeszcze jakie ryby i czy jakieś rośliny tam będą jeżeli w ogóle będą a nie flaszki ;) ale chcę mieć tę opcję.
Z góry dzięki za info
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Akwarium 60x??x60 w zabudowie jaka głębokość
W akwarium z wysokością większą niż 50 cm. będziesz miał kłopoty z roślinami, a dokładnie z dostarczeniem im odpowiedniej dawki światła.
Zbiornik możesz zamówić w dowolnym rozmiarze, wystarczy złożyć takie zamówienie w sklepie zoologicznym. Jeśli już zdecydujesz się na kupno zbiornika pod konkretny wymiar, to musisz się liczyć z faktem, iż dokupienie pokrywy może być problemem. Pokrywy są produkowane w konkretnych rozmiarach i możesz nie dopasować żadnej fabrycznej pokrywy. Wtedy trzeba pokrywę robić indywidualnie.
Zbiornik możesz zamówić w dowolnym rozmiarze, wystarczy złożyć takie zamówienie w sklepie zoologicznym. Jeśli już zdecydujesz się na kupno zbiornika pod konkretny wymiar, to musisz się liczyć z faktem, iż dokupienie pokrywy może być problemem. Pokrywy są produkowane w konkretnych rozmiarach i możesz nie dopasować żadnej fabrycznej pokrywy. Wtedy trzeba pokrywę robić indywidualnie.
-
- Nowicjusz
Dzięki za odpowiedź,
ale z tymi pokrywami to już wiem.
Nie ma pokryw na głębokość 60 cm więc liczę się z koniecznością montowania plexi albo po prostu szkła od góry i belki ze świetlówkami (tak mi doradzono w akwarystycznym nie wiem czy słusznie? (1). wyczytałem że potrzeba 0,5w na l więc na moje to będzie z 4 świetlówki po 24w potrzebne przy rozmiarze 60x60x60.
Jeżeli chodzi o rośliny to rozumiem że nie są one konieczne (2)?
ale z tymi pokrywami to już wiem.
Nie ma pokryw na głębokość 60 cm więc liczę się z koniecznością montowania plexi albo po prostu szkła od góry i belki ze świetlówkami (tak mi doradzono w akwarystycznym nie wiem czy słusznie? (1). wyczytałem że potrzeba 0,5w na l więc na moje to będzie z 4 świetlówki po 24w potrzebne przy rozmiarze 60x60x60.
Jeżeli chodzi o rośliny to rozumiem że nie są one konieczne (2)?
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Rośliny są jak najbardziej potrzebne w akwarium! W końcu to dla nich to całe światło (tylko trochę idzie dla ryb
). Chyba że robisz Malawii lub Tanganikę... Belki to b. dobry pomysł ;)

-
- Nowicjusz
Rozumiem, że to Malawi albo Tanganika to wyższa szkoła jazdy więc się na razie na to nie porywam. Ale z powyższych odpowiedzi szanownych akwarystów rozumiem że głębokość 60 cm nie jest problemem większym jest wysokość czy tak?
Podsumowując czy 60x60x60 jest ok?
Dla mnie najważniejszy jest front czyli szerokość i wysokość, a głębokość przewiduję dla ewentulanych ryb i roślin żeby nie czuły się jak sardynki w puszce
Podsumowując czy 60x60x60 jest ok?
Dla mnie najważniejszy jest front czyli szerokość i wysokość, a głębokość przewiduję dla ewentulanych ryb i roślin żeby nie czuły się jak sardynki w puszce

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Jeszcze raz. Głębokość "w tył" 60 cm nie jest problemem dla ryb - a za to stanowi problem gdy chcesz mieć rośliny i chodzi o rozmiar "w górę", gdyż trudno jest dostarczyć światło na taką głębokość. Trzeba wtedy zwykle używać lamp typu HQI, zwykłe świetlówki nie nadają się już do tego. Problem jednak moim skromnym zdaniem leży gdzie indziej - akwarium o wymiarach 60x60, niezależnie od głębokości nie nadaje się na Malawi, gdyż jak dla wielu ryb ważna jest powierzchnia dna, nie tylko objętość. Tanganika z niektórymi gatunkami może być, ale przy tych wymiarach, pomimo potencjalnie dużej objętości rzędu 200l, obawiam się, że wymiar dna skutecznie obniży możliwość hodowania bardziej atrakcyjnych gatunków, które muszą mieć "gdzie zawrócić".
Zaproponuję jeszcze tylko lekturę wątków
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm (tu w kontekście wielkości dna, nie objętości).
Pomoże Ci to rozeznać się trochę w temacie.
maol:
Wprowadziłem poprawki ułatwiające zrozumienie :-)
Zaproponuję jeszcze tylko lekturę wątków
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm (tu w kontekście wielkości dna, nie objętości).
Pomoże Ci to rozeznać się trochę w temacie.
maol:
Wprowadziłem poprawki ułatwiające zrozumienie :-)
Ostatnio zmieniony 2009-10-06, 20:52 przez maol, łącznie zmieniany 1 raz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- kbtor
- Moderator
Nie, to są inne biotopy, a dokładnie inne warunki środowiskowe. W biotopie Malawi i Tanganika dominuje kamień i piasek. I tak się urządza akwarium. Kamienie, skały, groty, oraz znikoma ilość roślin, lub jej brak. W takich zbiornikach istotną rolę odgrywa wydajny system filtracji, nad którym czuwa duży filtr, lub kilka filtrów.Sagat pisze:Rozumiem, że to Malawi albo Tanganika to wyższa szkoła jazdy więc się na razie na to nie porywam
W akwariach z roślinami, sporą część systemu filtracji przejmują rośliny i podłoże.
Wysokość jest problemem przy wymagających roślinach, jeśli robisz Malawi lub Tanganikę to problemem nie jest. Przy wysokich zbiornikach, oświetlenie ze świetlówek jest już niewystarczające. W takich zbiornikach stosuje się specjalne lampy HQI, ale do tego trzeba mieć sporo miejsca nad akwarium.Sagat pisze:głębokość 60 cm nie jest problemem większym jest wysokość czy
tak?
Ostatnio zmieniony 2009-10-06, 20:32 przez kbtor, łącznie zmieniany 1 raz.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Sagat, głębokie akwarium jest bardzo dobre dla ryb i roślin.
Minusem jest brak fabrycznej pokrywy, ale są na to sposoby. Pokrywa własnej roboty lub belka oświetleniowa.
Natomiast wysokie akwarium (w Twoim wypadku 60 cm) nie jest dobrym pomysłem.
Mało światła dla roślin (tych niższych) i kiepski efekt wizualny.
Pomyśl nad czymś o wysokości 40 cm, czyli 60x60x40h. Zdecydowanie bardziej akceptowalny wymiar.
Minusem jest brak fabrycznej pokrywy, ale są na to sposoby. Pokrywa własnej roboty lub belka oświetleniowa.
Natomiast wysokie akwarium (w Twoim wypadku 60 cm) nie jest dobrym pomysłem.
Mało światła dla roślin (tych niższych) i kiepski efekt wizualny.
Pomyśl nad czymś o wysokości 40 cm, czyli 60x60x40h. Zdecydowanie bardziej akceptowalny wymiar.
W zasadzie Malawi nie mozesz postawić (za mały zbiornik), ale tanganika? Czemu nie. Wcale trudna nie jest.Sagat pisze:Rozumiem, że to Malawi albo Tanganika to wyższa szkoła jazdy
Ostatnio zmieniony 2009-10-06, 21:19 przez marthinez, łącznie zmieniany 1 raz.
- kbtor
- Moderator
No my piszemy że wysokość 60 cm jest problematyczna.marthinez pisze:maol, kbtor, nie mylcie głębokości (od przedniej szyby do tylnej) z wysokością.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Tak myślałem. ;)kbtor pisze:No my piszemy że wysokość 60 cm jest problematyczna.
Ostatnio zmieniony 2009-10-06, 21:20 przez marthinez, łącznie zmieniany 1 raz.
- kbtor
- Moderator
W sumie można było zrozumieć moją wypowiedź opacznie. Już poprawiłem :padam:
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Ja swoje też. :-)kbtor pisze:Już poprawiłem
-
- Nowicjusz
Dzięki.
Rozumiem więc że jak w końcu będzie 60szerokości x 40-50 wysokości x 50 głębokości (w głąb szafki) to będzie ok niezależnie od tego jakie rośliny będę chciał tam mieć?
Czy zamiast pokrywy może być po prostu szkło (żeby woda nie parowała) i na to belka oświetleniowa. O lampach HQI poczytam ale jeżeli nie trzeba to nie chcę wydawać kasy na coś specjalistycznego co mi jest zupełnie niepotrzebne. Miejce nad nie jest problemem jeżeli będzie to np. 20cm.
O Tanganice jeszcze nic nie wiem ale poczytam. Dzięki.
Rozumiem więc że jak w końcu będzie 60szerokości x 40-50 wysokości x 50 głębokości (w głąb szafki) to będzie ok niezależnie od tego jakie rośliny będę chciał tam mieć?
Czy zamiast pokrywy może być po prostu szkło (żeby woda nie parowała) i na to belka oświetleniowa. O lampach HQI poczytam ale jeżeli nie trzeba to nie chcę wydawać kasy na coś specjalistycznego co mi jest zupełnie niepotrzebne. Miejce nad nie jest problemem jeżeli będzie to np. 20cm.
O Tanganice jeszcze nic nie wiem ale poczytam. Dzięki.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
20cm miejsca nad akwarium, dodając do tego jeszcze zabudowę i oświetlenie to trochę mało. Pamiętaj, że musisz zapewnić sobie w miarę nieskrępowany dostęp do całego akwarium, a przy takiej ilości miejsca szybko okaże się że ręce powinny mieć dodatkowe stawy :-)
Wymiary 60x50x50 są OK, i spokojnie możesz mieć zestaw szyba + belka oświetleniowa.
Wymiary 60x50x50 są OK, i spokojnie możesz mieć zestaw szyba + belka oświetleniowa.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- kbtor
- Moderator
Święte słowa :/ Ja mam tak zabudowane akwarium i jest tragedia. Sadzenie roślin to koszmar. Mój zbiornik ma 40 cm głębokości i już nie sięgam do podłoża na końcu. Jak dasz 60 cm głębokości, to masz marne szanse na dostęp do sporej części zbiornika. Nie stawiaj tak wysokiego zbiornika, pomyśl nad funkcjonalnością.20cm miejsca nad akwarium, dodając do tego jeszcze zabudowę i oświetlenie to trochę mało. Pamiętaj, że musisz zapewnić sobie w miarę nieskrępowany dostęp do całego akwarium, a przy takiej ilości miejsca szybko okaże się że ręce powinny mieć dodatkowe stawy :-)