skalar&altum
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
skalar&altum
witam pytanie jest proste jaka jest mianowicie różnica między skalarem a altumem (nielicząc barwy) ??
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: skalar&altum
różnica jest przede wszystkim w cenie,u siebie w sklepie widziałem altumy po 60 złotych sztuka,ale należy też wspomnieć o ich oryginalnym wyglądzie i znacznie większych przez nie osiąganych rozmiarach,a co za tym idzie potrzeba większego i bardzo wysokiego zbiornika . Altumy w porównaniu do innych hodowlanych odmian nie zatraciły instynktu opieki nad potomstwem.Wielkość altuma: wysokość 20-40 cm długość18 cm,natomiast żaglowiec skalar formy hodowlane: wysokość20cm, długość do 12 cm ;-)
- darek
- Stały bywalec
- Kontakt:
altuny zostaly jak na razie uchronione przed sztucznie wytwarzanymi zmianami ksztaltu oraz barwy. posiadaja piekny orginalny wyglad ( tak jak skalar powinien wygladac ...moje osobiste zdanie) .
altuny sa bardziej wymagajace od skalara ,potrzebuja miekkiej i kwasniejszej , a takze krysztalowo czystej wody.
wymagania ich sa nieraz wieksze niz wymagania dyskowcow
altuny sa bardziej wymagajace od skalara ,potrzebuja miekkiej i kwasniejszej , a takze krysztalowo czystej wody.
wymagania ich sa nieraz wieksze niz wymagania dyskowcow
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem
-
- Stały bywalec
jeżeli chodzi o cenę to nie patrz w sklepie tylko pojedz na targi w Łodzi, tak ja kupiłem swoje stadko :mrgreen: i jeszcze te informacje się też tyczą altuma perugwiańskiego ?? bo właśnie o nim nie mam informacji.
- Sin
- Stały bywalec
Nie ma takiej ryby jak altum peruwianski jedynie zaglowiec peruwiański (Pterophyllum leopoldi ) który jest znacznie mniejszy od prawdziwych altumjów.Jesli go posiadasz jego wymagania sa niewiele wieksze niz Pterophyllum scalare.
Miejsce na Twoja reklame
-
- Stały bywalec
jak w Łodzi kupowałem to mi powiedzieli że to altumy peruwańskie
:evil: ale są bardzo podobne do altumów to mi zostaje na pocieszenie :->
a rozmnażają sie je tak jak zwykłe skalary ?
I jeszcze mam 2 akwa a w nim zwykłe skalary i żyją spokojnie z neonami a te je zjadają
a rozmnażają sie je tak jak zwykłe skalary ?
I jeszcze mam 2 akwa a w nim zwykłe skalary i żyją spokojnie z neonami a te je zjadają
- Sin
- Stały bywalec
Zapewne tak powiedzieli tylko zapomnieli dodac ze sa to P.leopoldi odłowione w peru.jesli jest to prawda powinny sie opiekowac ikira (jesli o to chodziło z rozmnażaniem)
Miejsce na Twoja reklame
-
- Stały bywalec
to znaczy chodzi mi głównie o trudność w rozmarzaniu i czemu one zjadają neony
- Sin
- Stały bywalec
Temu zjadaja neony ze w naturze stanowia one cześc poarmu żaglowców peruwiańskich.Trudnośc romnazania,no cóz jest napewno wieksza niz skalarów ale mniejsza niz altumów.
Miejsce na Twoja reklame