Robak w akwarium ?

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Snyka
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Artur

Robak w akwarium ?

Post autor: Snyka » 2010-01-07, 18:36

Witajcie

Mam problem z identyfikacją robaczka, który zamieszkuje moje dno w akwarium. Robaczyna jest bardzo mała i porusza się bardzo szybko, podczas czyszczenia filtra udało mi się jednego złapać i okazało się że to coś posiada twardy pancerzyk. Zaniepokojony poszedłem obserwować czy faktycznie to coś łazi po moim dnie... i zauważyłem już 2-3 dorosłe osobniki. Widać już wyraźnie ich pancerzyk który jest przezroczysty z lekkimi plamami w kolorze szarym/brązowym niestety nie mam dobrego aparatu żeby uchwycić tak mały obiekt.

Zauważyłem też coś białego co przypomina takie mikroskopijne glisty i jest koloru białego. Podobno to jakiś pasożyt.

Poradźcie co robić żeby sie tego pozbyć :wstyd:

foxi
Forumowicz
Imię: Przemek

Re: Robak w akwarium ?

Post autor: foxi » 2010-01-07, 18:57

te robaczki to mogą być nicienie :) nie podmieniasz wody , co ?

Snyka
Nowicjusz

Post autor: Snyka » 2010-01-07, 19:02

Podmieniam 20% wody raz w tygodniu ale nie mam możliwości odmulania dna (aqua substrate) Nicienie czy da się to zwalczyć ? czy one są niebezpieczne dla ryb ?

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2010-01-07, 19:11

Jestem na 95% pewien ,że to splewka i z tego co się orientuje o jest bardzo niebezpieczna :/

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2010-01-07, 19:11

Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2010-01-07, 19:13

Snyka pisze: pancerzyk który jest przezroczysty z lekkimi plamami w kolorze szarym/brązowym
Wypławek i nicień nie mają pancerzyków i plamek :looka:

Snyka
Nowicjusz

Post autor: Snyka » 2010-01-07, 19:28

pavelek pisze:Jestem na 95% pewien ,że to splewka i z tego co się orientuje o jest bardzo niebezpieczna :/
Jeżeli chodzi o te małe szybkie robale to może być to.... jakieś pomysły skąd to się znalazło w moim akwarium i jak z tym walczyć ?

Moja obsada to
25x Bystrzyk Amandy
15x Neon Zielony
20x Crystal Red
5x Otosek

Akwa to 100x40x40 filtacja Tetra 1200

[ Dodano: 2010-01-07, 18:30 ]
pavelek pisze:
Snyka pisze: pancerzyk który jest przezroczysty z lekkimi plamami w kolorze szarym/brązowym
Wypławek i nicień nie mają pancerzyków i plamek :looka:
Opisałem 2 robaki które zauważyłem jeden jest juz na 95 % rozpoznany. Białe mikro glisty to znak zapytania.

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2010-01-07, 19:38

Snyka pisze:Jeżeli chodzi o te małe szybkie robale to może być to.... jakieś pomysły skąd to się znalazło w moim akwarium i jak z tym walczyć ?
Możliwe ,że roślinami od kogoś :/
Snyka pisze:Opisałem 2 robaki które zauważyłem jeden jest juz na 95 % rozpoznany. Białe mikro glisty to znak zapytania.
To przepraszam niedoczytałem (znowu :zawstydzony: ) .

Snyka
Nowicjusz

Post autor: Snyka » 2010-01-07, 20:33

Udało mi się zrobić dosyć dobre zdjęcie tego robaka co penetruje moje dno.

Na moje nie jest to Splewka, ale mogę się mylić. Wstawiam zdjęcia może coś teraz uda się rozszyfrować. Robak wygląda jak miniaturowa małża na pierwszym zdjęciu jest pokazany od boku na drugim zdjęciu od przodu. Ułożyłem go w pozycji w jakiej się porusza.

Wymiary doroslego osobnika to :
długość : 3-4mm
wysokość ok.2mm
szer. 2mm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Rybospec
Nowicjusz
Imię: Rafa³

Post autor: Rybospec » 2010-01-08, 18:40

Wygląda na małżoraczka, jeśli posiada pancerzyk to by się zgadzało.
Doświadczony akwarysta dzielący się wiedzą.

Snyka
Nowicjusz

Post autor: Snyka » 2010-01-09, 02:25

czym to zabić ? no i czy to coś jest niebezpieczne ... widzę że próbuje podgryzać Heńka. Zrobiłem dziś dużą podmianę + odmulanie powierzchniowe... na tą chwilę są tylko jakieś pojedyńcze sztuki. Mam nadzieje że uda mi się pozbyć tego gówna.

Tak to są na 100 % one

Małżoraczki (Ostracoda) – drobne skorupiaki (Crustacea) o długości ciała 2-3 mm. Największy żyjący obecnie małżoraczek, Gigantocypris agassizi, osiąga 2,3 cm długości.

Segmentacja ciała zupełnie zatarta. Okryte całkowicie dwuklapkowym pancerzem przesyconym solami wapnia, przypominającym nieco muszlę małża. Połówki pancerza połączone po stronie grzbietowej więzadłem i zamykane przy pomocy mięśnia zwieracza. Pancerz często pokryty inkrustacjami mającymi znaczenie przy identyfikacji gatunków. Posiadają 6-7 par odnóży (włączając odnóża głowowe), w tym 2 pary czułków, 1 para żuwaczek, 1-2 pary szczęk, 2 pary odnóży tułowiowych krocznych. Ciało zakończone

widełkami (furca). Brak narządów oddechowych – wymiana gazowa odbywa się całą

powierzchnią ciała (włączając pancerz). Układ nerwowy skondensowany i uproszczony. Oczy złożone lub brak. Oczy naupliusowe (larwalne-proste) również u postaci dorosłych. Rozdzielnopłciowe, ale przeważnie partenogenetyczne. Jajorodne. Larwa – pływik. 5-8 stadiów larwalnych.

Małżoraczki odżywiają się detrytusem, szczątkami roślinnymi i zwierzęcymi, glonami (np. okrzemkami). Często filtrujące, niektóre drapieżne.

Obecnie znanych jest ok. 2000 gatunków. Żyją w wodach słodkich i słonych (morza, oceany). Nieliczne lądowe. Większość przydennych, aż do głębokości 400 m. Również na roślinach i na powierzchni ciała innych zwierząt (np. skorupiaków i ryb). Gatunki lądowe żyją w tropikach (np. w lasach południowej Afryki, w wilgotnej ściółce - Mesocypris terrestris). Znane od ordowiku, liczne gatunki kopalne – często ważne

http://www.discus.org.pl/smf/index.php?topic=8994.0
link do ich zwalczania!

ODPOWIEDZ