Witam
Chciałem się dowiedzieć o torfie kwaśnym.Wyczytałem że torf kwaśny zwalcza glony no i ten eksperyment temu gościowi się udał ale w stawie.Podał również że można wyspać do filtra zewnętrznego.Czy to jest faktycznie prawdą i czy nie zaszkodzi mojemu otoczeniu.
Z góry dziękuje
Torf kwaśny
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Torf kwaśny
Generalnie torf ma właściwości zmiękczające wodę oraz generuje odczyn kwasowy. Co oznacza, że przesuwa parametry wody w kierunku, który glonom zwykle nie odpowiada. Używa się go w akwarystyce właśnie w tym celu - jako podłoże lub jako wkład do filtra właśnie. Nie użyłbym jednak tofu ogrodniczego - są specjalnie przygotowane torfy akwarystyczne.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Podepnę się pod temat: Czy taki specjalny torf do filtrow będzie barwił wodę? Jest przydatny do rosliniaka?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
No pewnie że będzie barwił :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Wojtek
Witam.maol pisze: Nie użyłbym jednak tofu ogrodniczego - są specjalnie przygotowane torfy akwarystyczne.
Czemu nie?Ja używam już od dawna torfu ogrodniczego i jest ok.Trzeba uważać,żeby to był czysty torf(kwaśny bez nawozów),nie substrat torfowy.
Pozdrawiam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
I ten torf kwaśny z ogrodniczego jest o wiele lepszy niż marny granulat akwarystyczny 

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Wojtek
Witam.Suja pisze:I ten torf kwaśny z ogrodniczego jest o wiele lepszy niż marny granulat akwarystyczny
I się z tym zgadzam i się będę tego trzymał.http://www.e-akwarystyka.pl/images ... n-wink.gif
Pozdrawiam