klejenie kamieni
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: marek
klejenie kamieni
Witam Was!
Powiedzcie mi czym najlepiej kleić kamienie do akwa?? Czy klej typu FIX ALL nada się? Oczywiście później wymoczyć go dobrze...
Pozdrawiam
Powiedzcie mi czym najlepiej kleić kamienie do akwa?? Czy klej typu FIX ALL nada się? Oczywiście później wymoczyć go dobrze...
Pozdrawiam
Re: klejenie kamieni
zależy jakiej są masy.
Ale np koledzy od morskich używają kropelki do mocowana korali i jakoś nie skarzą się
Ale np koledzy od morskich używają kropelki do mocowana korali i jakoś nie skarzą się
- kamilGTi
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
Ja raczej bym go nie dawał do baniaczka... Moim zdaniem jest najlepszy silikon akwariowy jest specjalnie przygotowany do takiego typu rzeczy... 

Zawsze pomogę jak będę znał odpowiedź ! ;)
NIGDY NIE UWAŻAŁEM SIĘ ZA NAJLEPSZEGO I NIGDY NIE BĘDĘ!! ;)
silikon to nie klej a uszczelnienie, więc ni jak to się ma.
Osobiście nigdy nie kleiłem akwarii silikonem to to nie porozumienie, a klejem do szkła
Osobiście nigdy nie kleiłem akwarii silikonem to to nie porozumienie, a klejem do szkła
- kamilGTi
- Stały bywalec
Przepraszam Klej Akwariowy specjalnie przeznaczony do eksperymentów w akwariach... 

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
...nazywa się silikon akwariowy. Do kupienia w każdym porządnym sklepie zoologicznym.kamilGTi pisze:Przepraszam Klej Akwariowy specjalnie przeznaczony do eksperymentów w akwariach...
Co do kropelki - to klej cyjanoakrylowy, który wiąże łącząc się z jonami wodorowymi. W akwarium... ja bym nie zaryzykował, ten klej reaguje z wodą - na tym polega jego "zastyganie" - na reakcji z parą wodną....
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
A co wkońcu z tym Fix All'em? Napisane jest że jest całkowicie neutralny. Wiem że kamień napewno klei
pozdrawiam

pozdrawiam
maol to nie mój wymysł setki a może i tysiące osób mających morskie używa właśnie kropelki by nią przyczepić szczepki np korali twardych np.\
Wyschnie i potem do wody, wpadnij na pierwsze lesze forum dla morskich a się przekonasz że to nie banialuki.
Takie pytanie chyba nawet było na teście aquaela w poprzednim roku, brałem w nim udział, ale ręki nie dam uciąć, czy to było pytanie czy słowa prowadzącego konkurs po teście w trakcie omawiania nowej oferty producenta
Wyschnie i potem do wody, wpadnij na pierwsze lesze forum dla morskich a się przekonasz że to nie banialuki.
Takie pytanie chyba nawet było na teście aquaela w poprzednim roku, brałem w nim udział, ale ręki nie dam uciąć, czy to było pytanie czy słowa prowadzącego konkurs po teście w trakcie omawiania nowej oferty producenta
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Nada się.chabov pisze:A co wkońcu z tym Fix All'em? Napisane jest że jest całkowicie neutralny. Wiem że kamień napewno klei
Nada się również każdy silikon. Nawet budowlany. Ja zawsze takiego używam do tego typu rzeczy.
-
- Nowicjusz
A po sklejeniu wystarczy pomoczenie czy wygotować? Chociaż silikonowi może to nie odpowiadać...marthinez pisze:Nada się.chabov pisze:A co wkońcu z tym Fix All'em? Napisane jest że jest całkowicie neutralny. Wiem że kamień napewno klei
Nada się również każdy silikon. Nawet budowlany. Ja zawsze takiego używam do tego typu rzeczy.
- kamilGTi
- Stały bywalec
Tylko nie klej klejem na gorąco bo się w wodzie odkleja i jest ,,masakra'' :/
Raczej poczekać aż zaschnie i ewentualnie wymoczyć niż wygotować, gorąca woda może go osłabić (silikon)chabov pisze: A po sklejeniu wystarczy pomoczenie czy wygotować?
Używam go często gdy majsterkuję i coś mi mówi, że mało ma on wspólnego z klejem, może raczej jakiś rodzaj plastiku, z niewielką domieszką kleju ...kamilGTi pisze:Tylko nie klej klejem na gorąco bo się w wodzie odkleja i jest ,,masakra'' :/
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Toffifi, masz pełną rację. Klej "na gorąco" to termoplastyczny polimer :-) Czyli po prostu... plastik.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back