Kaloryczny ekogroszek | grawerowane identyfikatory dla kotów i psów

choroba "glonojada"?

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Zuzanna
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Zuzanna

choroba "glonojada"?

Post autor: Zuzanna » 2010-04-14, 19:23

Kilka tygodni temu kupiłam złotego glonojada. Niestety zdechł po tygodniu. Po kilku dniach zdechł mi bojownik, ale raczej z powodu wieku. Sprzedawca w sklepie powiedział, że przyczyną padnięcia glonojada mógł być nadmiar fosforanu i azotanu w akwarium. Po tym wydarzeniu starannie umyłam akwarium, wyparzyłam plastikowe roślinki, a żywe umyłam pod bieżącą wodą. Do akwarium wpuściłam moje gupiki, a po kilku dniach kupiłam złotego glonojada, który po dwóch tygodniach zdechł. Wyglądał dziwnie - miał fioletowy brzuszek i boczki..
Nie wiem co mogło być przyczyną śmierci glonojadów. Proszę o pomoc i życzliwe rady na przyszłość.
Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: choroba "glonojada"?

Post autor: Akwarybka » 2010-04-14, 21:42

Sprzedawca w sklepie miał rację. Niestety, zamiast poprawić sprawę tylko ją pogorszyłaś. Przy restarcie (dokładnym wyczyszczeniu akwarium, żwirku, roślin, itd) nie wolno od razu wpuszczać ryb, gdyż w filtrze i podłożu nie ma jeszcze pożytecznych bakterii, które rozkładają amoniak (azotyn), powstały z resztek roślin i odchodów ryb. Wpuściłaś ryby od razu- amoniak się gromadzi i nowo wpuszczony przez ciebie glonojad pada od zatrucia. Zmiana ubarwienia zapewne była powodem stresu.
Radze, byś codziennie, przez około tydzień dodawała bakterie (tzw. biostartery), które zakupisz w sklepie zoologicznym, zakup jak najwięcej roślin szybko rosnących (rogatek, moczarka, nurzaniec; im więcej tym lepiej, gdyż będą usuwać Związki amoniaku z wody), a wcześniej podmieniła min. 50% wody. Ryby karm oszczędnie.
Napisz więcej o zbiorniku (litraż, filtracja, ogrzewanie, jak zakładany był zbiornik, podmiany wody i co się jeszcze da).
P.S. Rośliny plastikowe nie są dobrym pomysłem; mogą ranić ryby.
I czytaj: http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm ;)

Zuzanna
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Zuzanna

Post autor: Zuzanna » 2010-04-14, 22:12

Bardzo dziękuję za tak miłą odpowiedź! Na innym forum ktoś mi napisał, że zabiłam te rybki i było mi bardzo przykro, bo bardzo się starałam żeby było im dobrze.... :-(
Teraz będę mądrzejsza dzięki Tobie :-)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-04-15, 08:20

Zapraszam do lektury:
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/7187.htm

...to pomoże Ci unikać śmiercionośnych błędów w przyszłości.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ