Agresywny skalar. pomocy!!!
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kamil
Agresywny skalar. pomocy!!!
Witam!!
Mam problem z jedny skalarem. Pare miesiecy temu założyłem akwarium 240l. Na poczatku miałem 6 maleńkich skalarków, 3 takie na na 5 cm i po jakimś czasie dokupiłem jak 4 małe zdechły dokupiłem 2 duże skalarny. Z tego wszystkiego przy życiu zostało tylko 2 z tych małych jeden średni i jeden duży. Z czego przez pare miesiecy te 2 małe żyły sobie z jednej strony akwarium a te drugie dobrały się w parkę i już ostatnio nawe szykowały sie do tarła, razem przeganiały inne rybki.
Preomlem wynikł jakieś 3 dni temu, bo samiec strasznie mi atakuje samice (wzrostem są juz takie same) juz jest tak postrzepiona, cały czas sie ukrywa miedzy roslinami a jak tylko wypłynie to od niego obrywa.
Prosze o pomoc:)
Mam problem z jedny skalarem. Pare miesiecy temu założyłem akwarium 240l. Na poczatku miałem 6 maleńkich skalarków, 3 takie na na 5 cm i po jakimś czasie dokupiłem jak 4 małe zdechły dokupiłem 2 duże skalarny. Z tego wszystkiego przy życiu zostało tylko 2 z tych małych jeden średni i jeden duży. Z czego przez pare miesiecy te 2 małe żyły sobie z jednej strony akwarium a te drugie dobrały się w parkę i już ostatnio nawe szykowały sie do tarła, razem przeganiały inne rybki.
Preomlem wynikł jakieś 3 dni temu, bo samiec strasznie mi atakuje samice (wzrostem są juz takie same) juz jest tak postrzepiona, cały czas sie ukrywa miedzy roslinami a jak tylko wypłynie to od niego obrywa.
Prosze o pomoc:)
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Agresywny skalar. pomocy!!!
Powiedziałbym, że patrząc na to zachowanie oraz wyjątkowo wysoką śmiertelność, masz coś nie tak ze zbiornikiem. Możesz go dokładniej opisać?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
To tak było na początku, wszystkie skalary padały, myslałem zeby juz z nich zrezygnować, ale sie udało i ta czwórka dobrze sie miała aż do tej pory:(
akawa ma 240l
mam w nim:
2 duże skalary (jakieś 8-9 cm)
2 małe skalary (5 cm)
parke molinezji żaglopłetwnej
parke pielęgniczek kakadu
parke barwniaków
2 kiryski
3 brzanki zielone
2 brzanki rekinie
2 brzanki rózowe
2 brzanki odeskie
4 platki
akwa przeszło już chorobe bawełnianą, wiekszość ryb udało sie uratować, kilka sztuk padło. Ten skalar to tak pilnuje tej samicy zeby nie wychodziła z kąta że nawet nie je tylko wypatruje tamtego jak wypływa po jedzenie to odrazu atak.
akawa ma 240l
mam w nim:
2 duże skalary (jakieś 8-9 cm)
2 małe skalary (5 cm)
parke molinezji żaglopłetwnej
parke pielęgniczek kakadu
parke barwniaków
2 kiryski
3 brzanki zielone
2 brzanki rekinie
2 brzanki rózowe
2 brzanki odeskie
4 platki
akwa przeszło już chorobe bawełnianą, wiekszość ryb udało sie uratować, kilka sztuk padło. Ten skalar to tak pilnuje tej samicy zeby nie wychodziła z kąta że nawet nie je tylko wypatruje tamtego jak wypływa po jedzenie to odrazu atak.
- maol
- Moderator
A temperatura, filtracja, parametry i inne takie? Np. sztuczne roślinki albo fajne kamienie?
I odnosząc się do samej agresji - skalary tak mają, tworzą pary i potrafią być agresywne w stosunku do "konkurencji". Dodatkowo, ryby te maja bardzo złożone stosunki "społeczne" wraz z całą gamą zachowań ( a nawet jak niektórzy twierdzą, "językiem gestów"). Duży wpływ na to mają warunki środowiskowe w zbiorniku - właściwe wielkości i proporcje w stadach, odpowiednie ilości kryjówek i rewirów, czy na końcu takie stresogenne czynniki jak temperatura czy obecność innych ryb.
I odnosząc się do samej agresji - skalary tak mają, tworzą pary i potrafią być agresywne w stosunku do "konkurencji". Dodatkowo, ryby te maja bardzo złożone stosunki "społeczne" wraz z całą gamą zachowań ( a nawet jak niektórzy twierdzą, "językiem gestów"). Duży wpływ na to mają warunki środowiskowe w zbiorniku - właściwe wielkości i proporcje w stadach, odpowiednie ilości kryjówek i rewirów, czy na końcu takie stresogenne czynniki jak temperatura czy obecność innych ryb.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Filtr mam zewnetrzny kubełkowy z lampą UV przepływ 1400l/h, napowietrzacz z dwoma wylotami, temperatura wody 37 stopni, ph 7, sporo roślinności po bokach i przy dnie, mam 3 korzenie, a co do kamieni to zwykły żwirek i kilka wiekszych kamyczków takich okrąglaków.
One do tej pory naprawde sie razem trzymały, razem przeganiały inne ryby.
One do tej pory naprawde sie razem trzymały, razem przeganiały inne ryby.
- maol
- Moderator
37 stopni???? Nie 27?
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
hehe no 27 musiało mi sie przez przypadek 3 wcisnąć:):)
a co powiesz na obsade?? ale chyba wywale brzanki odeskie, i różowe bo jakoś w sklepie ładniej sie wybarwiały intensywniejsze miały kolory, u mnie ani sie nie wybarwiaja i te rózowe takie bez koloru, a światło mam 2*18 w jedna ma 600k, a druga 1000k
a co powiesz na obsade?? ale chyba wywale brzanki odeskie, i różowe bo jakoś w sklepie ładniej sie wybarwiały intensywniejsze miały kolory, u mnie ani sie nie wybarwiaja i te rózowe takie bez koloru, a światło mam 2*18 w jedna ma 600k, a druga 1000k
- maol
- Moderator
Myślę, że twój samiec po prostu właśnie założył rodzinę i jest mocno zazdrosny :-)
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Czyli nie powinien jej zabić???
bo naprawde tak ją już zmasakrował, cała tylna i grzbietowa płetwa postrzepione 

- maol
- Moderator
Jeżeli sytuacja jest naprawdę zła, polecam np. kotnik dla ochrony samicy
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
Dzieki wielkie za pomoc, tak pewnie zrobie, dam ją do kotnika:):)
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
U mnie takie bicie występuję przed tarłem , lekki wpieprz - samica wyglada jakby sie z czymś zderzyła , ja robię podmiankę wody i mam tarło.
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
-
- Nowicjusz
A ile tej wody podmieniasz??
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
na 160 litów około 10-20 litrów
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
-
- Nowicjusz
Dzieki wszystkim za pomoc, myśle ze mozna zamknąć temat:)