biały osad...
Moderator: ModTeam
biały osad...
Witam, nie wiem czy pisze w dobrym miejscu, jesli nie przeniescie prosze ten temat tam gdzie trzeba.
moze zaczne tak:
akwa okolo 60 litrow, podloze to zwirek kwarcowy, 2x gupiki, 2x kirys albonos, 2x neonki 1x molinezja, a problem polega na tym ze po okolo tygodniu po zmianie wody na szybach pojawia
sie bialy osad i nie wiem od czego, woda oczywiscie byla odstana ponad 2 tygoodnie, zwirek plukany szorowany i inne cuda, i zdazylo mi sie tak 2 razy odkad kupilem to akwarium oswietlenie jest fabryczne 1x17W, wczesniej mialem stare akwarium ramowe jeszcze, ale tam
byl zwykly zwirek rzeczny. Aha filtr najpierw mialem Aquael ale gdy zobaczylem co sie dzieje
pomyslalem ze nie wyrabia i kupilem kaskadowy HBL-701 gdyz ma on jakis wegiel aktywny
a prtzeczytalem gdzies ze on jest dobry.
Prosze powiedzcie co robie zle bo rece mi juz opadaja.
moze zaczne tak:
akwa okolo 60 litrow, podloze to zwirek kwarcowy, 2x gupiki, 2x kirys albonos, 2x neonki 1x molinezja, a problem polega na tym ze po okolo tygodniu po zmianie wody na szybach pojawia
sie bialy osad i nie wiem od czego, woda oczywiscie byla odstana ponad 2 tygoodnie, zwirek plukany szorowany i inne cuda, i zdazylo mi sie tak 2 razy odkad kupilem to akwarium oswietlenie jest fabryczne 1x17W, wczesniej mialem stare akwarium ramowe jeszcze, ale tam
byl zwykly zwirek rzeczny. Aha filtr najpierw mialem Aquael ale gdy zobaczylem co sie dzieje
pomyslalem ze nie wyrabia i kupilem kaskadowy HBL-701 gdyz ma on jakis wegiel aktywny
a prtzeczytalem gdzies ze on jest dobry.
Prosze powiedzcie co robie zle bo rece mi juz opadaja.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 180
- Kontakt:
Re: biały osad...
węgiel jest dobry przy nowo założonym akwarium przez jakieś pierwsze kilka dni a później po kuracjach leczniczych, znaczy że węgiel usuwa chemię z akwarium w innych przypadkach jest nie wskazany - wywal go
a tan biały osad to jest w tym miejscu gdzie jak by kończy się woda i zaczyna powietrze?
jeśli tak to chyba normalne
a tan biały osad to jest w tym miejscu gdzie jak by kończy się woda i zaczyna powietrze?
jeśli tak to chyba normalne
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
możesz mieć więcejbeliar pisze:2x gupiki
okbeliar pisze:2x kirys albonos
to ryb stadna więc powinieneś mieć ok 6 sztuk minimumbeliar pisze:2x neonki
raczej nie powinno sie jej trzymać po jednej sztuce kup jej towarzystwo ze 2beliar pisze:1x molinezja
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
żadne 2 kiryski to też są ryby stadne minimum 6 sztuk :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
[ Dodano: 2007-04-12, 10:29 ]
a do molinezi jeżeli to samiec kup 2 samiczki
a jeżeli samiczka to samca i samiczkę
[ Dodano: 2007-04-12, 10:29 ]
a do molinezi jeżeli to samiec kup 2 samiczki
a jeżeli samiczka to samca i samiczkę
bialy osad jest na calej powierzchni wszystkich scian, oczywiscie ponad poziomem wody go nie ma, a co do rybek dokupie dopiero, gdy uporam sie z tym bialym syfem, bo po jakims czasie i tak nic nie widac;/
-
- Zainteresowany
Napisz jak długo już funkcjonuje akwa, czy badasz wodę chemicznie, jeśli nie, to kup test w postaci pasków jakich używało się kiedyś do doświadczeń na lekcjach chemii, masz tam wszystkie potrzebne parametry podane jak na dłoni.
A osad to wytrącający się z wody wapń, zwłaszcza, jeśli jeden z parametrów wody tj. pH jest niskie, bo rozumiem, że nie wiesz na jakim jest poziomie, wtedy w przypadku twardej wody w kranie, obojętnie jak długo będziesz ją odstawał, będzie się pojawiał osad w postaci pyłu białego osadzającego się wszędzie. Sytuacja nieco się poprawi jak akwa będzie dojrzałe, czyli za jakieś 6 m-cy. Niestety w skrajnych przypadkach również nieodpowiedni żwirek może wytrącać do wody jony wapnia i ten będzie się zawsze odkładał w akwa w postaci białego nalotu.
Możesz zrobić test, nalej do szklanki wody z akwa, do drugiej wsyp żwirku z akwa i też nalej wody z akwa, odstaw na parę dni i zobacz, co się dzieje.
Nie wiem ile masz lat, ale jest jeszcze jeden sposób, weź garść żwirku z akwa i polej go kwasem, o ile jesteś dorosły, małolatom nie polecam, ale tato może w tedy pomóc, i jeśli bomblije i pieni się jak szalony to od razu możesz go wyrzucić z akwa, albo zmienić obsadę na Tropheusy, pozdrawiam
A osad to wytrącający się z wody wapń, zwłaszcza, jeśli jeden z parametrów wody tj. pH jest niskie, bo rozumiem, że nie wiesz na jakim jest poziomie, wtedy w przypadku twardej wody w kranie, obojętnie jak długo będziesz ją odstawał, będzie się pojawiał osad w postaci pyłu białego osadzającego się wszędzie. Sytuacja nieco się poprawi jak akwa będzie dojrzałe, czyli za jakieś 6 m-cy. Niestety w skrajnych przypadkach również nieodpowiedni żwirek może wytrącać do wody jony wapnia i ten będzie się zawsze odkładał w akwa w postaci białego nalotu.
Możesz zrobić test, nalej do szklanki wody z akwa, do drugiej wsyp żwirku z akwa i też nalej wody z akwa, odstaw na parę dni i zobacz, co się dzieje.
Nie wiem ile masz lat, ale jest jeszcze jeden sposób, weź garść żwirku z akwa i polej go kwasem, o ile jesteś dorosły, małolatom nie polecam, ale tato może w tedy pomóc, i jeśli bomblije i pieni się jak szalony to od razu możesz go wyrzucić z akwa, albo zmienić obsadę na Tropheusy, pozdrawiam
Akwarium jest jak kwiat, nie pielęgnowane...umiera...
Akwa mam od lutego, i dzieje sie tak po raz drugi juz, w tej chwili mam kolo miesiaca od poprzedniej wymiany wody i ten bialy osad zamienia sie w brazowy, dodam iz moj kumpel mieszka pare domow ode mnie na 100% ma ta sama wode w rurach co ja, zadnych fitrow na kranie itp a nigdy nie odstawia wody przy zmianie i ma krystalicznie czysta wode, jego baniak jest nieco wiekszy ma tez inne rybki i zwirek. Zrobie chyba tak ze ten kwarcowy wywale nasypie zwyklego i zobacze co sie bedzie dzialo, bo chyba nic innego sie nie wymysi... 

-
- Zainteresowany
Jeśli osad zaczyna barwić się na buro, to poza osadem z wapnia pojawiają się jeszcze okrzemki, a to już wina zbyt małego oświtlenia, postaraj się coś wymyślić, bo inaczej czarno to widzę, i pomyśl poważnie nad zmianą żwirku na inny, pozdrawiam
Akwarium jest jak kwiat, nie pielęgnowane...umiera...
dobra zmienilem wode i zwirek, zobaczymy poco sie bedzie robic po tygodniu czy dwóch.. dzieki wszystkim za pomoc.