Witam,
Wpuściłem do akwarium 10 Neonów Innesa i niestety zostały pożarte przez młodego Skalara.Wybrałem te Neonki bo są łatwe w hodowli .Co prawda były malutkie do 1cm.Może zakupić większe,wtedy zda egazamin.
Wiem natomiast że Naon Czerwony jest większy i Skalar go nie ruszy,tylko podobno trudne są w hodowli.Jakie warunki muszę spełnić aby hodować Czerwone Neony??Słyszałem że muszę uzdatniać wodę torfem.Niestety nie wiem jaki torf ,gdzie się go wkłada i jak bada się stężenie w wodzie.
jeżeli ktoś ma doświadczenie w hodowli Neonka Czerwonego to proszę o poradę.
Pozdrawiam
Neon Czerwony
Moderator: ModTeam
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Neon Czerwony
Jak jest młody mały to równiez może zostać pokarmem.damian_j pisze:że Naon Czerwony jest większy i Skalar go nie ruszy
Cięzko powieedzieć. Niby trudne lecz moje stadko trzyma sie bardzo dobrze bez jakichś specjalnych zabiegów.damian_j pisze:tylko podobno trudne są w hodowli
A gdzie tak słyszałeś?damian_j pisze:Słyszałem że muszę uzdatniać wodę torfem
- Mikos
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Nie mam zbytniego doświadczenia ale moge napisać to co wiem z własnego podejscia do moich neonów mam ich puki co 8 a mianowicie nie stosuje zadnego torfu a ni nic innego co by miało pomagać n. w egzystencji żyja i bardzo dobrze sie maja w ogólnym akwa gdzie temp to jakies 27 stopni jedzenie dostają w granulkach rzucane gdzie popadnie nie do żadnego karmidełka od czasu do czasu miesko najlepiej żywe kiedyś nawet złapałem dżownice i w podałem w kawałkach po ok 3-5 mm to pieknie o to walczyły z innymi wiekszymi rybami takimi jak bojownik czy molinezja, Jednym słowem troszcze sie tylko o wode (regularne podmiany odmulanie i usuwanie obumarłej rośliności) a woda dba o rybki.
Ostatnio zmieniony 2010-05-26, 16:49 przez Mikos, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania 
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
damian_j, neonki potrzebują "starej" wody, czyli dojrzałej. W świeżym zbiorniku są bardzo wrażliwe. Jest jeszcze kwestia aklimatyzacji. Czy odpowiednio wprowadziłeś ryby do akwarium? Osłabione ryby często prowokują silniejsze ryby do ataku i agresji.
Skalar może zabić każdego neonka, musi tylko chcieć, bo siły ma na to wystarczająco dużo.
Skalar może zabić każdego neonka, musi tylko chcieć, bo siły ma na to wystarczająco dużo.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Damian
A gdzie tak słyszałeś?[/quote]
Czytałem gdzieś na forum ,że należy przy neonach czerwonych dodawać torfu.
[ Dodano: 2010-05-26, 17:11 ]
Z tego co czytam, to warto zaryzykować z neonami Czerwonymi.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-05-26, 17:20 ]
Czytałem gdzieś na forum ,że należy przy neonach czerwonych dodawać torfu.
[ Dodano: 2010-05-26, 17:11 ]
Z tego co czytam, to warto zaryzykować z neonami Czerwonymi.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-05-26, 17:20 ]
rybki po przyniesieniu do domu po prostu wlałem do akwarium.Do czasu kiedy było światło włączone wydawało się byc O.K. Ale rano neonki znikły.Po prostu zostały skonsumowane.kbtor pisze:Czy odpowiednio wprowadziłeś ryby do akwarium?
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Jak zrobisz wszystko poprawnie żadne ryzykodamian_j pisze:to warto zaryzykować z neonami Czerwonymi.

Zaleca się kwarantannę dla nowo zakupionych rybek. Chyba, że masz bardzo zaufanego sprzedawcę (nie wiem czy tacy istniejąrybki po przyniesieniu do domu po prostu wlałem do akwarium.