Neon Czerwony

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

damian_j
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Damian

Neon Czerwony

Post autor: damian_j » 2010-05-26, 16:11

Witam,

Wpuściłem do akwarium 10 Neonów Innesa i niestety zostały pożarte przez młodego Skalara.Wybrałem te Neonki bo są łatwe w hodowli .Co prawda były malutkie do 1cm.Może zakupić większe,wtedy zda egazamin.

Wiem natomiast że Naon Czerwony jest większy i Skalar go nie ruszy,tylko podobno trudne są w hodowli.Jakie warunki muszę spełnić aby hodować Czerwone Neony??Słyszałem że muszę uzdatniać wodę torfem.Niestety nie wiem jaki torf ,gdzie się go wkłada i jak bada się stężenie w wodzie.

jeżeli ktoś ma doświadczenie w hodowli Neonka Czerwonego to proszę o poradę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Neon Czerwony

Post autor: Plewek01 » 2010-05-26, 16:21

damian_j pisze:że Naon Czerwony jest większy i Skalar go nie ruszy
Jak jest młody mały to równiez może zostać pokarmem.
damian_j pisze:tylko podobno trudne są w hodowli
Cięzko powieedzieć. Niby trudne lecz moje stadko trzyma sie bardzo dobrze bez jakichś specjalnych zabiegów.
damian_j pisze:Słyszałem że muszę uzdatniać wodę torfem
A gdzie tak słyszałeś?

Awatar użytkownika
Mikos
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Mikos » 2010-05-26, 16:22

Nie mam zbytniego doświadczenia ale moge napisać to co wiem z własnego podejscia do moich neonów mam ich puki co 8 a mianowicie nie stosuje zadnego torfu a ni nic innego co by miało pomagać n. w egzystencji żyja i bardzo dobrze sie maja w ogólnym akwa gdzie temp to jakies 27 stopni jedzenie dostają w granulkach rzucane gdzie popadnie nie do żadnego karmidełka od czasu do czasu miesko najlepiej żywe kiedyś nawet złapałem dżownice i w podałem w kawałkach po ok 3-5 mm to pieknie o to walczyły z innymi wiekszymi rybami takimi jak bojownik czy molinezja, Jednym słowem troszcze sie tylko o wode (regularne podmiany odmulanie i usuwanie obumarłej rośliności) a woda dba o rybki.
Ostatnio zmieniony 2010-05-26, 16:49 przez Mikos, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania :)
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2010-05-26, 16:52

damian_j, neonki potrzebują "starej" wody, czyli dojrzałej. W świeżym zbiorniku są bardzo wrażliwe. Jest jeszcze kwestia aklimatyzacji. Czy odpowiednio wprowadziłeś ryby do akwarium? Osłabione ryby często prowokują silniejsze ryby do ataku i agresji.

Skalar może zabić każdego neonka, musi tylko chcieć, bo siły ma na to wystarczająco dużo.
Obrazek

damian_j
Nowicjusz
Imię: Damian

Post autor: damian_j » 2010-05-26, 17:09

A gdzie tak słyszałeś?[/quote]

Czytałem gdzieś na forum ,że należy przy neonach czerwonych dodawać torfu.

[ Dodano: 2010-05-26, 17:11 ]
Z tego co czytam, to warto zaryzykować z neonami Czerwonymi.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-05-26, 17:20 ]
kbtor pisze:Czy odpowiednio wprowadziłeś ryby do akwarium?
rybki po przyniesieniu do domu po prostu wlałem do akwarium.Do czasu kiedy było światło włączone wydawało się byc O.K. Ale rano neonki znikły.Po prostu zostały skonsumowane.

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-05-26, 22:28

damian_j pisze:to warto zaryzykować z neonami Czerwonymi.
Jak zrobisz wszystko poprawnie żadne ryzyko :)
rybki po przyniesieniu do domu po prostu wlałem do akwarium.
Zaleca się kwarantannę dla nowo zakupionych rybek. Chyba, że masz bardzo zaufanego sprzedawcę (nie wiem czy tacy istnieją :P). Nie wlewaj od razu jeśli już nie masz gdzie kwarantanny robić. Włóż z woreczkiem do akwa na ok 30min. i poczekaj aż temperatura wody się zrówna, po trochu dolewaj wody z akwa do woreczka i dopiero później wypuść rybki. Jak światło gaśnie to niektórym rybkom załączają się drapieżne instynkty :P

ODPOWIEDZ