Easy Carbo + CO2?
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
Easy Carbo + CO2?
Zastanawiam się nad wypróbowaniem EasyCarbo. Czy preparat ten to "uzupełniacz" CO2, czy jeśli stosuję butlę to można sobie podarować? innymi słowy - czy można butlę i EC stosowac razem, czy zamiennie?
Re: Easy Carbo + CO2?
Można:
1)Stosować samo EC - przy małych zbiornikach
2)Samo co2, przy butli wysokociśnieniowej
3)Co2 i EC, w zbiornikach małych i dużych
4)co2 z bimbrowni warto uzupełniać EC
EC to węgiel w płynie, a nie co2, więc można je stosować razem, przydaje się do uzupełniania niedoborów co2 - np przy słabej rozpuszczalności, dobre jest na walkę z glonami - po przedawkowaniu. Należy jednak pamiętać, że znaczne przedawkowanie może zabić ryby
1)Stosować samo EC - przy małych zbiornikach
2)Samo co2, przy butli wysokociśnieniowej
3)Co2 i EC, w zbiornikach małych i dużych
4)co2 z bimbrowni warto uzupełniać EC
EC to węgiel w płynie, a nie co2, więc można je stosować razem, przydaje się do uzupełniania niedoborów co2 - np przy słabej rozpuszczalności, dobre jest na walkę z glonami - po przedawkowaniu. Należy jednak pamiętać, że znaczne przedawkowanie może zabić ryby
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
jakie właściwości na to wypływają? po prostu skład chemiczny, czy wpływ na ph?Tofifi pisze:znaczne przedawkowanie może zabić ryby
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Wszystko to pisze w instrukcji preparatu, jak i na stronie producenta: http://www.easylife.nl/english/freshwat ... carbo.htmldaroo pisze:Zastanawiam się nad wypróbowaniem EasyCarbo. Czy preparat ten to "uzupełniacz" CO2, czy jeśli stosuję butlę to można sobie podarować? innymi słowy - czy można butlę i EC stosowac razem, czy zamiennie?
Na walkę z krasnorostami i nic więcej (o tym tez pisze producent w linku wyżej). Żadnych innych glonów nie ruszy.Tofifi pisze:dobre jest na walkę z glonami - po przedawkowaniu.
Co ciekawe, po zaprzestaniu podawania większych dawek, glon wraca.
Działa wtedy jak każdy zwykły preparat antyglonowy.
Producent bardzo uczula na to by absolutnie nie przedawkować tego, bo to trucizna.
W preparacie jest polimer aldehydu glutarowego.daroo pisze:Tofifi napisał/a:
znaczne przedawkowanie może zabić ryby
jakie właściwości na to wypływają? po prostu skład chemiczny, czy wpływ na ph?
Jest to rodzaj substancji o działaniu bakteriobójczym (do niedawna stosowanym m.in. w szpitalach).
Przedawkowując zabijamy florę bakteryjną, czego następstwem bywa mętna woda i zakwit (doświadczone przez użytkowników).
O śnięciu ryb nie słyszałem.
Ostatnio zmieniony 2010-06-04, 20:04 przez marthinez, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja słyszałem, a ktoś nawet wspominał, że dochodziło do przyduchy
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Po Easy carbo, czy Aldesanie?Tofifi pisze:A ja słyszałem, a ktoś nawet wspominał, że dochodziło do przyduchy
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
To po co piszesz:
Nie wprowadzajmy ludzi w błąd, jeśli nie jesteśmy czegoś pewni.
A przyducha ryb była spowodowana przedawkowaniem Aldesanu E.
Wątek leży na SRWiA.
Stosowanie Aldesanu jako zamiennika EC jest moim zdaniem nieporozumieniem.
Easy carbo nie powoduje śnięcia ryb nawet z 10x dawką. Sprawdzone osobiście w celach doswiadczalnych.
Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie będzie stosował takich dawek w normalnym nawożeniu akwarium?
??Tofifi pisze:Należy jednak pamiętać, że znaczne przedawkowanie może zabić ryby
Nie wprowadzajmy ludzi w błąd, jeśli nie jesteśmy czegoś pewni.
A przyducha ryb była spowodowana przedawkowaniem Aldesanu E.
Wątek leży na SRWiA.
Stosowanie Aldesanu jako zamiennika EC jest moim zdaniem nieporozumieniem.
Easy carbo nie powoduje śnięcia ryb nawet z 10x dawką. Sprawdzone osobiście w celach doswiadczalnych.
Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie będzie stosował takich dawek w normalnym nawożeniu akwarium?
Ja dawkowałem 8 krotnie więcej, i ryby zaczynały pływać przy powierzchni
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Tofifi pisze:A ja słyszałem, a ktoś nawet wspominał, że dochodziło do przyduchy
Tofifi pisze:chyba EC, ale ręki nie dam sobie uciąć
Tofifi pisze:Ja dawkowałem 8 krotnie więcej, i ryby zaczynały pływać przy powierzchni

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
marthinez pisze:polimer aldehydu glutarowego.
Bardzo mocne stężenie tego środka w wodzie może zaszkodzić rybom.marthinez pisze:bo to trucizna.
Loża Szyderców
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Napisałem przecież, że to trucizna.
I co znaczy "bardzo mocne" w przypadku Easy carbo?
Dodatkowo napisałem
I co znaczy "bardzo mocne" w przypadku Easy carbo?
Dodatkowo napisałem
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
marthinez pisze:I co znaczy "bardzo mocne" w przypadku Easy carbo?
Desperaci nie mogący sobie poradzić w glonem w inny sposób niż bardzo mocne przedawkowanie EC a są tacy naprawdę.marthinez pisze:Chyba nikt o zdrowych zmysłach nie będzie stosował takich dawek w normalnym nawożeniu akwarium?
Loża Szyderców
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Przedawkowanie wszystkiego zabija.
Nawozy, uzdatniacze, co2, preparaty antyglonowe, a nawet pokarmy.
Trzeba rozróżnić skrajności od normalnego użytkowania, bo później powstają mity i ludzie boja się używać tych preparatów.
Kilka lat temu podobnie było z co2 (butla). Wielu mówiło, ze to zło, że butla może wybuchnąć, że gaz zatruje ludzi śpiących w tym samym pokoju co akwarium, a nowożenie tym to pędzenie roślin i nie ma to nic wspólnego z ich zdrowym wzrostem. A fotki akwariów nawożonych co2 to fotomontaż.
W przypadku EC nie znam przypadków śnięcia ryb.
Nawozy, uzdatniacze, co2, preparaty antyglonowe, a nawet pokarmy.
Trzeba rozróżnić skrajności od normalnego użytkowania, bo później powstają mity i ludzie boja się używać tych preparatów.
Kilka lat temu podobnie było z co2 (butla). Wielu mówiło, ze to zło, że butla może wybuchnąć, że gaz zatruje ludzi śpiących w tym samym pokoju co akwarium, a nowożenie tym to pędzenie roślin i nie ma to nic wspólnego z ich zdrowym wzrostem. A fotki akwariów nawożonych co2 to fotomontaż.

W przypadku EC nie znam przypadków śnięcia ryb.
Jak widzisz ja pisałem o ludziach posiadających zdrowe zmysły. :hyhy:Linf pisze:Desperaci nie mogący sobie poradzić w glonem w inny sposób niż bardzo mocne przedawkowanie EC a są tacy naprawdę.