Rostodomusy
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 70
- Imię: Karol
Rostodomusy
Witam! Czy ktoś może mi coś powiedzieć o tych rybkach? Wiem tylko, że to ławicowe rybki, a w internecie jest okrągłe zero na ich temat. Czy ktoś wie jak ciężkie są w utrzymaniu? Czy są agresywne w stosunku do innych ryb czy spokojne? Temperatura 25 stopni im wystarczy? Co najchętniej jedzą? Z góry dziękuje 

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Rostodomusy
Bo to, dokładniej pisząc, rodostomus - a w zasadzie cała ich rodzina. W sklepach zwykle dostępna jako zwinnik Blehera Hemigrammus bleheri lub, rzadziej, jako zwinnik czerwonousty Hemigrammus rhodostomus.
W 25 stopniach będą czuły się dobrze, jedzą wszystko. Lubią wodę o odczynie lekko kwaśnym i miękką, ale w typowej "obojętnej" będą się też dobrze czuły. Lubią też garbniki, np. ze świeżego korzenia.
W 25 stopniach będą czuły się dobrze, jedzą wszystko. Lubią wodę o odczynie lekko kwaśnym i miękką, ale w typowej "obojętnej" będą się też dobrze czuły. Lubią też garbniki, np. ze świeżego korzenia.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
Pytanie do bardziej doświadczonych akwarystów (chce uniknąć błędu z otoskami) czy rodostomusy to bardzo wrażliwe rybki? Jak reagują na zmianę wody? Z góry dziękuje za pomoc
Bojowniki to mordercy raków
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Na zmianę, szczególnie gwałtowną parametrów wody wrażliwe są wszystkie ryby! Dlatego - nie należy się spieszyć z zasiedlaniem nowego akwarium, dlatego - stosujemy akwaria kwarantannowe, dlatego - wpuszczamy ryby metoda kropelkową.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
Akwarium kwarantannowego nie mam, metodę kropelkową zastosowałem przy otoskach i trzy z pięciu zdechły, jak będzie z rodostomusami?
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Myślę, że z rodostomusami jest mniej problemów niż z otoskami (u mnie przy wpuszczaniu jeden otosek padł, z czerwonogłówkami bezproblemowo - dla obu metoda kropelkowa)
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
A ja przy swoich otoskach nie miałem żadnego problemu. Jakoś nie zauważyłem ich wrażliwości na zmiany otoczenia. Może to zależy od danych egzemplarzy-nie wiem.