Jakie ryby do neonków?
Moderator: ModTeam
- Aneta_M
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Aneta
Jakie ryby do neonków?
Jeśli jest już na forum taki temat lub do niego podobny przepraszam i proszę o przeniesienie mnie do niego. Strasznie dużo tu informacji trochę się gubię.
Mam zbiornik 112L aktualnie żyją w nim 2 welony, sum rekini i zbrojnik niebieski.
Jednak chcę zmienić całą obsadę i jestem zdecydowana na neonki. Zastanawiam się jednak jakie ryby mogę jeszcze kupić, żeby mogły żyć razem z neonkami? żeby jedne drugich nie dziobały i żeby pasowały im takie same warunki życia.
Pytam Was jako znawców, liczę że mi pomożecie. Wymieńcie proszę różne gatunki które z neonkami mogły by żyć, a ja wtedy zastanowię się do będzie dobre.
Mam zbiornik 112L aktualnie żyją w nim 2 welony, sum rekini i zbrojnik niebieski.
Jednak chcę zmienić całą obsadę i jestem zdecydowana na neonki. Zastanawiam się jednak jakie ryby mogę jeszcze kupić, żeby mogły żyć razem z neonkami? żeby jedne drugich nie dziobały i żeby pasowały im takie same warunki życia.
Pytam Was jako znawców, liczę że mi pomożecie. Wymieńcie proszę różne gatunki które z neonkami mogły by żyć, a ja wtedy zastanowię się do będzie dobre.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jacek
Re: Jakie ryby do neonków?
Ja u siebie mam danio różowe z neonkami inessa, zastanawiam się jak by u ciebie wyglądało takie połączenie neonków innesa i neonków czarnych i być może do tego takie danio jak u mnie. Co ciekawe mój samiec gupika zamiast uganiać się za samicami to pływa w stadzie neonków, może myśli że jest wyrośniętym neonkiem? ;)
- Aneta_M
- Stały bywalec
Czarne neonki zbyt mi się nie podobają ;) Chce, żeby było kolorowo. Myślałam właśnie, że może kupie do neonków gupiki, ale strasznie podobają mi się też tęczanki i pielęgnice kakadu, czy one z neonkami się dogadają? I czy pasuje im ta sama temperatura wody?
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Do neonków pasują razborki, bystrzyki, hokejówki, żałobniczki, zwinniki jarzeńce, gupiki, gurami, kardynałki (tylko one wole chłodniejszą wodę niż te, które wcześniej wymieniłam) pielęgniczki np. remireza też pasują.
- Aneta_M
- Stały bywalec
Dzięki Maradona za odpowiedź;) Tyle piękności że już nie wiem które wybrać, ale mam dużo czasu do zastanowienia się;)
- Szymszon
- Stały bywalec
- Imię: Rafa³
- Kontakt:
Barwniak czerwonobrzuchy, albo szmaragdowy. Ja miałem tego pierwszego i ponownie mam zamiar kupić do nowego akwarium. W ogóle nie zwracają uwagi na Neonki.
- Aneta_M
- Stały bywalec
Piękne sa te barwniaki, jednak ja nigdy w swoim mieście w żadnym zoologicznym nie widziałam takich ryb :/
EDIT
Zauważyłam, że niektórzy razem z neonkami trzymają bojowniki? Np. samca i jakieś samiczki. Czy bojowniki nic neonkom nie zrobią?
EDIT
Zauważyłam, że niektórzy razem z neonkami trzymają bojowniki? Np. samca i jakieś samiczki. Czy bojowniki nic neonkom nie zrobią?
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 70
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Samiec nie powinien nic robic nie wiem jak w haremie. U mnie samiec nie zwraca na nie uwagi.
- Mikos
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Piotr
- Kontakt:
ja posiadam harem bojownika 1+3 i 16 neonow czerwonych od paru miesiecy i nigdy jeszcze nie doszlo miedzy nimi do starc.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania 
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

- Aneta_M
- Stały bywalec
To dziwne ... do tej pory znałam bojowniki z całkiem innej strony.
Kiedyś nawet miałam same bojowniki 1 samiec + 2 samice i niestety, ale samice zostały przez samca zgładzone;/ Dlatego tym bardziej obawiam się jak to by było z neonkami ...
A jak wprowadzaliście bojowniki do akwa? Od razu razem z neonkami czy w jakiejś kolejności?
Kiedyś nawet miałam same bojowniki 1 samiec + 2 samice i niestety, ale samice zostały przez samca zgładzone;/ Dlatego tym bardziej obawiam się jak to by było z neonkami ...
A jak wprowadzaliście bojowniki do akwa? Od razu razem z neonkami czy w jakiejś kolejności?
- Piotrek52090
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 12
Bojownik może być spokojnie z neonkami.
Może to były 2 samce ??? I toczyli bitwę do śmierci.
Tutaj na szybko filmik znaleziony w necie : http://www.youtube.com/watch?v=EBlSUL_DMc8
Może to były 2 samce ??? I toczyli bitwę do śmierci.
Tutaj na szybko filmik znaleziony w necie : http://www.youtube.com/watch?v=EBlSUL_DMc8
Pozdrawiam wszystkich Akwarystów 

- Mikos
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Kontakt:
wprowadzenie rybek oczywiscie metoda kropelkowa nie chlup i do widzenia i u mnie sprawa wyglada tak ze 8 neonow juz bylo potem harem bokownika nastepnie skalary i na koniec 8 neonow.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania 

- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
U mnie bojownik jak zobaczył neony to najpierw chował się po krzakach a później zwiał do jaskini i dotąd z niej łebka nie wychylił :/
Nie tylko chłopaki lubią robaki
- Piotrek52090
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 12
Dziwne przecież jest większy
Ile masz tych neonków
?

Ile masz tych neonków

Pozdrawiam wszystkich Akwarystów 

- Aneta_M
- Stały bywalec
To na pewno był jeden samiec i 2 samice.Piotrek52090 pisze: Może to były 2 samce ??? I toczyli bitwę do śmierci.