Martwe ryby
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 70
- Imię: Karol
Martwe ryby
Witam wszystkich! Czy ktoś wie, może co się dzieje z martwymi rybkami których się nie wyłowi z akwarium? Mam w swoim jedną bardzo gęstą roślinkę, i nie mogę znaleźć jednego z martwych otosków, jak zacznę przebierać tę roślinkę to ją poniszczę a tego chce uniknąć, czasami w tej roślince grzebią moje raczki to może one go znajdą i zjedzą?
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Re: Martwe ryby
U mnie martwe rybki są zjadane. Najczęściej przez glonka albo ampularie.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Edyta
Jeśli nie zostaną zjedzone/wyłowione to zgniją 

- Klara
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Anna
- Kontakt:
Martwa ryba w akwarium, zwłaszcza niewielkim, może spowodować skażenie wody. Mogą paść pozostałe ryby a w najlepszym przypadku zachorować.
Roślinka Ci odbije, lepiej znajdź tego otoska.
Roślinka Ci odbije, lepiej znajdź tego otoska.
"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Klaro jeżeli filtracja jest odpowiednia, a akwarium nie jest przerybione to ta rybka nic nie zrobi ;]
Testowałem już kilkukrotnie zawsze zostawiałem trupka jeżeli ryba padła sama z siebie, a nie miała objawów chorobowych.
U kumpla w akwarium ostatnio znalazłem szkielet zbrojnika nie powiem ciekawie wygląda.
Testowałem już kilkukrotnie zawsze zostawiałem trupka jeżeli ryba padła sama z siebie, a nie miała objawów chorobowych.
U kumpla w akwarium ostatnio znalazłem szkielet zbrojnika nie powiem ciekawie wygląda.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Klara
- Stały bywalec
- Kontakt:
:niepewny: ja jestem ostrożna w takich przypadkach, no ale skoro opinie są rozbieżne, to Autor wątku sam zadecyduje.
-
- Stały bywalec
Klaro jak ja nie moge znaleźć tego otoska w moim 70L to nie wiem jak Ty sobie radzisz w swoich 375L masz jakiś rentgen w oczach? ;) będe próbował go znaleźć, jak mi się nie uda to mam nadzieję, że raczki się nim zajmą. Otosek nie padł ze względów chorobowych tylko ze względu zmiany wody.
- Klara
- Stały bywalec
- Kontakt:
Jak mi padł otosek, to nie miałam jeszcze bardzo zarośniętego akwarium i szukałam go intensywnie w największych zakątkach i lipa nie mogłam wypatrzeć.
Jednego dnia spojrzałam na akwarium pod kątem z bocznej strony i zauważyłam, że się liście rotali jakoś pomotały.
Na samym środku akwarium, na liściach rotali spoczywał w pokoju otosek. Wogóle go nie widziałam, bo był na głównym widoku, a ja oczy wypatrywałam po kątach i w roślinach.
To było szczęście początkującego.
Jeżeli raki żywią się mięsem, to pewnie już im się po otosku "odbiło" i go nie znajdziesz.
Jednego dnia spojrzałam na akwarium pod kątem z bocznej strony i zauważyłam, że się liście rotali jakoś pomotały.
Na samym środku akwarium, na liściach rotali spoczywał w pokoju otosek. Wogóle go nie widziałam, bo był na głównym widoku, a ja oczy wypatrywałam po kątach i w roślinach.
To było szczęście początkującego.
Jeżeli raki żywią się mięsem, to pewnie już im się po otosku "odbiło" i go nie znajdziesz.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Mała martwa ryba (neonek, otosek itp.)nie jest najmniejszym problemem. W trakcie jej rozkładu będzie trochę wyższe NO3, może trochę podskoczy NO2, ale nic więcej złego się nie stanie - oczywiście w odpowiednio dużym zbiorniku. W akwariach poniżej 100l powiedziałbym że każda martwa ryba powinna być natychmiast odłowiona. Co innego jeżeli padnie większa ryba - tu oczywiście nie ma mowy o pozostawieniu - musi wszędzie i zawsze być natychmiast usunięta.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Rekin forum
- Kontakt:
maol pisze:- musi wszędzie i
Dla dużego akwarium duża ryba to jak dla małego mała ;]
Tylko proces rozkładu będzie trwał dłużej.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- maol
- Moderator
Pozwolę się nie zgodzić. Niby masz rację, w 10 tys. litrów jak padnie metrowa ryba to zbiornik nawet nie zauważy. Ale w 200 l jak padnie Ci pielęgnica o średnicy 20 cm... fajnie nie będzie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Rekin forum
- Kontakt:
To wszystko dalej będzie zależało tylko i wyłącznie od filtracji.
Bo są akwaria, które nawet tej 20sto cm ryby nie zauważą, że padła.
Nie można tak uogólniać.
Nie można tak uogólniać.
63L z roślinami
63L z roślinami
- maol
- Moderator
...zgadza się - dlatego najlepsze uogólnienie to :"zawsze wyłów martwe ryby". Bo akwaria o których tu piszesz to olbrzymy, poza zasięgiem normalnego akwarysty. A w normalnym zbiorniku martwa ryba to zwykle problem i najprostsze jego rozwiązanie to pozbycie się jej jak najszybciej.Suja pisze:To wszystko dalej będzie zależało tylko i wyłącznie od filtracji.
Nie można tak uogólniać.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
Już 4 dzień mija a ja jak nie mogłem znaleźć tego otoska tak nie moge nadal.... mam akwarium 70L otosek był wielkości 2 - 2,5cm, bardzo zaszkodzi jeśli nadal gdzieś tam jest? Bo chce wkońcu wpuścić rybki jak narazie mam tylko pare raczków, a w tym tygodniu chciałbym rodostomusy
- maol
- Moderator
Spokojnie. Nie możesz go znaleźć, to trudno. Znając raczki, był smaczną kolacją. Najprosciej sprawdzić czy poziom NO3 nie skoczył gwałtownie - i jak nie, mozesz spokojnie wpuszczać rodostomusy.
P.S. Metoda kropelkowa i kwarantanna to rozumiem znane Ci zagadnienia?
P.S. Metoda kropelkowa i kwarantanna to rozumiem znane Ci zagadnienia?
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back