witam . Prosze o pomoc, mam akwa 70 l juwel rekord 700. Mam filtr wewnetrzny ktorego wylot skierowalem na tafle wody . ale nie mam czegos co by robilo bombelki . Wiec czy musze
dokupic takie urzadzenie ?
czy potrzebne sa "Bąbelki"
Moderator: ModTeam
- Mario_Wawa
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 70
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Re: czy potrzebne sa "Bąbelki"
Nie musisz. Wodę natlenia jej ruch a nie bąbelki. Jest zbędny wydatek. No chyba ze Ci się podoba 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
W zupełności wystarczy sam ruch tafli wody, bąbelki są tylko jako taki bajer po części ;)
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
Sam ruch tafli wody wystarczy a i rośliny będą też wytwarzały tlen więc dodatkowe napowietrzanie nie jest potrzebne.
Loża Szyderców
-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Tak w normalnych warunkach nie zapominajmy jednak, że czasem niezbędne jest dodatkowe napowietrzanie ;].
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
...co nie zmienia faktu, że 99% napowietrzania odbywa się przez ruch tafli wody. Bąbelki nie powodują same w sobie nic, oprócz właśnie... ruchu powierzchni. Każde rozwiązanie powodujące taki ruch jest równie dobre. Jak kiedyś się tu na Forum śmialiśmy, może to równie dobrze być odpowiednio wytresowany chomik z wiosełkiem.Suja pisze:Tak w normalnych warunkach nie zapominajmy jednak, że czasem niezbędne jest dodatkowe napowietrzanie ;].
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Imię: Slawek
mam pytanie co do ruchu tafli wody. W jaki sposób należy ustawić wylot z filtra aby uzyskać taki efekt - czy wylot powinien być nad taflą wody? czy wystarczy jak ujście filtra znajduje się około 5 cm pod taflą wody i widoczny jest ruch wody na powierzchni.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Jeżeli wylot filtra jest pod powierzchnia i skierowany w jej stronę - i powoduje wyraźny ruch tafli wody - to wszystko jest w jak najlepszym porządku. W większości zbiorników wystarcza to do prawidłowego natleniania wody.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back