molinezje, gupiki i mieczyki - pytanie.
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 70
Re: molinezje, gupiki i mieczyki - pytanie.
ja mam gupiki molinezje i mieczyki w jednym akwarium i sobie zyja tylko nie trzymam ich w jakiejs "czarnej wodzie"
jak chcesz je chodować PAMIETAJ:u molinezji i mieczyka miej wiecej samic bo gdy mialem wiecej samcow to ze soba walczyli :evil: a jak dokupilem samice to po pewnym czasie zapanowala zgoda
jak chcesz je chodować PAMIETAJ:u molinezji i mieczyka miej wiecej samic bo gdy mialem wiecej samcow to ze soba walczyli :evil: a jak dokupilem samice to po pewnym czasie zapanowala zgoda
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 25
- Kontakt:
Możan je trzymać razem. U gupików tez więcej samic! na samca tak chociaż ze2-3
[ Dodano: 2007-07-11, 13:06 ]
Gupiki nie walczą ale by ci zamęczyły samice na śmierć
[ Dodano: 2007-07-11, 13:06 ]
Gupiki nie walczą ale by ci zamęczyły samice na śmierć
Jak gość z zoologa zacznie coś kręcić to z buta mu
:D:D:D:D:D:D:D:D:D

- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Jeśli ktoś chce hodować molinezje a szczególnie czarną odmianę molinezji to musi pamiętać że powinny one mieć wodę słonawą, inaczej trzeba im będzie robić kompiele ze słonej wody ( jeśli nie molinezje zaczną mieć białe plamy podobne do ospy rybiej ) co oznacza co tygodniowy strzes ryby i uprzyjemnianie jej życia.
Z książki : "Encyklopedia hodowcy : ryby akwariowe" Davida Goodwin
Z książki : "Encyklopedia hodowcy : ryby akwariowe" Davida Goodwin
Ostatnio zmieniony 2007-07-11, 15:33 przez Doma, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Znajomy ma i nic takiego nie robi. Ryby ma juz 2 lata.Doma pisze:Jeśli ktoś chce hodować molinezje a szczególnie czarną odmianę molinezji to musi pamiętać że powinny one mieć wodę słonawą, inaczej trzeba im będzie robić kompiele ze słonej wody co oznacza co tygodniowy strzes ryby i uprzyjemnianie jej życia.
wrr.. !
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: frytka
Ja dodaje im sój jak mi sie przypomni i żyją bez plamek a zadko im dosypuje soli.
Ale jak już sie ja dodaje to nigdy nie jodowaną
Ale jak już sie ja dodaje to nigdy nie jodowaną
sprzedam 1-centymetrowe molinezje.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Kontakt:
spokojnie je mozna trzymac razem ja mam225litrow w obiegu z samymi molineziami gupikami mieczykami i pletkami bo ladnie sie krzyzuja z mieczykami oto chdzi ze nie wolno bo kazda zyworodna ma na sobie bakterie i wrzucajac je do jednego z biornika na raz szkodzi bo wywoluje sie rozne choroby w duzych zbiornikach tego nie ma a jak juz wystapi to sa specialne srodki korych nazw niestety nie pamietam ale jak po dwie w tygodniu bedziesz dorzucal to nic nie powinno wystwpic.
- renata1009
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Renata
hm,a właściwie skąd te bakterie pochodzą?myśle ,że jak będziesz wrzucać rybki z jednego stada-np ze sklepu-pare sztuk jednego gatunku to tez bedzie ok.z tego co zauwazyłam mieczyki,gupiki,platki i molinezje nowo przyniesione czasem mi chorują na ospe lub pleśniawke ,podobnież niektóre nawet są nosicielami od urodzenia...a co do samic i samców to u mnie jest całkowicie odrotnie.. w jednym akwa mam platki przeznaczone na krzyżowanie około 17 samic i samca jednego(na którym mi zależy szczególnie )pomimo takiej ilości samic nie da sie go trzymać nawet z sześcioma innymi samcami a są równej wielkości.zauważyłam w ogólnym że czym więcej samców tym większy spokój .dla innego przykładu jeden mieczyk pod moja nieobecność zagryzł mi pozostałe dwa samce mimo że samic było 7.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Kontakt:
bakterie sa na kazdej rybie ale przy zyworótkach maja szczególne znaczenie bo przy mieszaniu ryb z róznych akwariów odrazu choruja ze wzgledu na ich odmiennosc poprostu bakterie nie toleruja sie, przez to ze walcza ze soba ryby choruja