Wielki Problem z Pielęgnicami Papuzimi!

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

zioomek95
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 150
Imię: Pawe³

Wielki Problem z Pielęgnicami Papuzimi!

Post autor: zioomek95 » 2010-07-13, 23:58

Witam wszystkich czytających mój post...

Na samym początku chcę powiedzieć, że posiadam zbiornik o zawartości 150 litrów oraz mam dużą ilość małych rybek(mam na myśli neonki, razbory, ramirezy, fantomy i rodostonusy).

Od dawna podobały mi się tego typu pielęgnice...inteligentne, duże i co prawda z bardzo fikuśnym wyrazem swojego otworu gębowego. Polowałem na nie dość długi okres czasu, a dzisiejszy dzień dał mi okazję na zakup tego pięknego okazu.
Na samym początku pielęgnice były neutralne i tolerancyjne do pozostałych gatunków ryb. Po jakimś czasie zaczęły polować na neonki innesa. Polują tylko na ten gatunek mimo tego, że mój zbiornik wodny zawiera mnóstwo różnych innych gatunków ryb.
Przed zakupem przejrzałem większość stron oraz wypowiedzi ludzi doświadczonych w tego typu pasji. Każdy z nich napisał, że Pielęgnica papuzia ma zniekształcony otwór gębowy i nie jest w stanie polować na ryby, ani nie jest wstanie zrobić im żadnej krzywdy.
Moim pytaniem do Was jest to, czy poczynania tych dwóch ryb to zwykła "gierka" polegająca na zabawie w polowanie, czy ukazują swoje negatywne zamiary do wyszczególnionej przeze mnie rasy rybek?
Kolejnym pytaniem będzie to, czy neony są ich jedynym celem do takiego typu zabaw oraz czy powinienem zmienić podłoże z kamienistego na piaszczysty?
Bardzo proszę o pomoc w rozwikłaniu tej sprawy, gdyż nie wiem co mam począć. Neony najprawdopodobniej oddam...

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam...
Zioomek95

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Wielki Problem z Pielęgnicami Papuzimi!

Post autor: maol » 2010-07-14, 09:04

To "zabawa" choć wywołana instynktem. Ale prawdą jest że oprócz gonienia neonów papuzie nic im nie zrobią.

Co do podłoża - ja moje pielęgnice mam w zbiorniku z wybitnie kamienistym dnem, w piasku lubiły strasznie mocno kopać i śmiecić.

P.S. 150l to może być wkrótce za mało. Te ryby potrafią szybko urosnąć...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

zioomek95
Nowicjusz

Post autor: zioomek95 » 2010-07-14, 14:33

Wszystko to co ludzie pisali na pozostałych forach okazały się nie prawdą. Dziś rano zobaczyłem, że z moich 15 neonów pozostały tylko 4....
Nasuwa się kolejne pytanie...Czy inne ryby też są zagrożone? Bardzo proszę o pomoc....

Jednym wielkim problemem jest to, że w moim akwarium jest temperatura 34 stopnie. Wyłączyłem oświetlenie temperatura opadała przez 14 godzin do 31 stopni. Są inne sposoby do ochładzania wody? Można np zastosować kostki lodu?

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-07-14, 14:45

Chłodzenie wody jest poruszane w wielu obecnie aktywnych wątkach. Poszukaj, znajdziesz tam kilka rozwiązań.

Co do zagrożeń ryb - mam od lat papuzie i oprócz "pogoni" nie zauważyłem u nich innych krwiożerczych zachowań. Poza tym ich pyski rzeczywiście w zasadzie uniemożliwiają zjedzenie czegoś większego - na pewno u "młodzieży" ale jeżeli masz 25 cm potwory to... różnie może być. W każdym razie - ja uważam, że papuzie specjalnie groźne nie są.

Inna sprawą jest mieszanie gatunków - osobiście nie wpadłbym na pomysł łączenia dużych pielęgnic z małymi gatunkami. To zawsze będzie niebezpieczne i niewskazane.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

zioomek95
Nowicjusz

Post autor: zioomek95 » 2010-07-14, 16:19

Czyli mam rozumieć, że jedynymi rybami, które mogą być w towarzystwie pielęgnic papuzich są skalary i glonojad plekostonus?

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-07-15, 08:00

Plekostomus tak. Skalary raczej nie. Mieszasz ryby o zupełnie różnych temperamentach, wymaganiach i potrzebach. Nie ma się co dziwić, że są z tego problemy.

zioomek95
Nowicjusz

Post autor: zioomek95 » 2010-07-15, 14:39

Może dokonam spisu moich ryb:

posiadam:
- 2 skalary
- 2 pielęgnice papuzie
- 10 razbor
- 5 rodostonusów
- 2 glonojady plekostonusy
- 1 glonojad zwykły
- 2 ramirezy
- 2 sumy (kasatka, drugi nie kojarze)
- 2 fantomy

Mógłbym prosić o pomoc w dobraniu ryb do towarzyszenia papuzim ?

Wyszedł kolejny problem. Moje papuzie się biją, znaczy większa przegania mniejszą obgryzając jej płetwy boczne....

Awatar użytkownika
ruby_anger
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 160
Imię: aga

Post autor: ruby_anger » 2010-08-15, 13:25

ja mam papuzie od zawsze , co prawda nie jedza innych ryb bo innych nie trzymam ale papuzie sa wszystkozerne i duze wiec moze przypadkiem wciagnac jakas malenka rybke w co watpie , bo sa raczej spokojne poza czasem tarla gdy agresywnie strzega swego rewiru , sa to ryby terytorialne ale nie beda atakowaly na powaznie , niestety ty masz zbyt przerybione akwa , to moze wplywac negatywnie na stosynki towarzyskie , papuzie powinny byc same w duzym baniaku i juz absolutnie nie wolno ich trzymac z innymi duzymi rybami bo beda bardzo plochliwe , zdcyduj sie na ktores z nich , ja bym zostawila tylko papugi sa boskie moje jedza z reki i przeplywala przez palce gdy wkladam reke , nie sa agresywne i maja swoj wlasny behavior

[ Dodano: 2010-08-15, 13:27 ]
zioomek95 pisze:Może dokonam spisu moich ryb:

posiadam:
- 2 skalary
- 2 pielęgnice papuzie
- 10 razbor
- 5 rodostonusów
- 2 glonojady plekostonusy
- 1 glonojad zwykły
- 2 ramirezy
- 2 sumy (kasatka, drugi nie kojarze)
- 2 fantomy

Mógłbym prosić o pomoc w dobraniu ryb do towarzyszenia papuzim ?

Wyszedł kolejny problem. Moje papuzie się biją, znaczy większa przegania mniejszą obgryzając jej płetwy boczne....
skalary nie nadaja sie do trzymania z papugami , i potrzebuja minimum te 150 l tylko dla siebie , ramirezy pod warunkiem ze masz dobrana pare moga byc z papugami , glonojady beda walczyly z nimi o groty , a reszta nie wiem bo nigdy nie trzymalam

ODPOWIEDZ