Na wstępie chciałbym się usprawiedliwić, żeby nie było że powielam tematy itd. a przeczytałem już chyba prawie wszystko tu na forum, po prostu chciałbym usystematyzować wiedzę którą zebrałem i upewnić się że dobrze zrozumiałem, ale do rzeczy

Zapragnęliśmy z żoną mieć w domku akwarium, niestety warunki póki co na nic większego nam nie pozwalają, więc myślimy o założeniu małego akwarium dla jednego bojownika w ramach stopniowego wdrażania się w świat akwarystyczny. Od jakiegoś czasu, czytamy i zbieramy informacje na temat rybek i oto co planujemy i tu pierwsze pytanie:
1. Czy następujący zestaw będzie ok:
- akwarium 25l
- grzałka np. Aquael Easyheater 50W
- filtr np. Aquael Mikro Plus
2. Zauważyłem, że niektóre pokrywy mają żarówkę 25 W a inne 11 W świetlówka, jaką polecacie?
3. Podłoże. Z tego co obczytałem już forum, rozumiem, że najlepiej położyć jakiś substrat np. Aquabasis a na to żwir ? Aha, i jaki żwir? Kwarcowy jest ok? I ile tego substratu będę potrzebował, a ile żwiru?
4. Pytanie o roślinki, jeszcze nie zdecydowaliśmy, ale może polecilibyście jakieś konkretne, wiem że bojownik lubi miejsca zacienione, więc pewnie jakieś gęstsze?
5. Kolejne pytanie jest tendencyjne, ale zauważyłem, że zdania są podzielone, niektórzy sugerują, że można z bojownikiem trzymać krewetki? Gdzieś też czytałem że można dorzucić Ampularie ? Zapewne krewetki potrzebowałyby dodatkowego napowietrzania, a co ze ślimaczkiem?
6. I ostatnie już pytanie dotyczące rybki. Na co zwrócić uwagę kupując bojownika? Jak rozpoznać że jest młody i zdrowy? Czy są jakieś szczególne rzeczy na które powinno się zwrócić uwagę?
Z góry przeogromne dzięki za pomoc w imieniu swoim i bojownika, któremu mam nadzieję będzie u mnie dobrze