problem z ramirezka
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: grazyna
problem z ramirezka
kupilam ostatnio parke ramirezek i samiec goni ciagle samiczke. tak to wyglada jakby ja przeganial. litraz 98l, duzo roslinek.
-
- Akwarysta
- Imię: Jakub
Re: problem z ramirezka
Ostatnio :?: Ile czasu pływają w zbiorniku :?: Jak urządzony jest zbiornik :?: Goni tzn. atakuje i morduje czy podgryza np. w bok :?: Jeśli delikatnie podgryza to wyraz sympatii i może prowadzić do tarła (nagła zmiana parametrów wody).Zwróć uwagę czy mają wysunięte pokładełka (tuż przy płetwie odbytowej) ponieważ takie ganianie to może być oznaka zalotów.
Loża Szyderców
-
- Stały bywalec
tak z miesiac plywaja w zbiorniku. dekoracje ( kamienie, korzen, zamek) duzo roslinek. Goni ja po calym akwarium atakuje ja. I co zrobic?
-
- Stały bywalec
tak
teraz sie troszke zaprzyjaznili
teraz sie troszke zaprzyjaznili
-
- Akwarysta
Daj im troszkę jeszcze czasu z 1-2 tygodnie potem zrób dużą podmianę wody,karm mięskiem i podnieś im troszkę temp. w akwa 28-29*C a możesz oglądać zaloty a potem kto wie może i młodzież .
Loża Szyderców
-
- Stały bywalec
dziekuje
-
- Stały bywalec
troszke sie uspokoily sie
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 40
- Kontakt:
Miałem taki sam przypadek. Powiedz jakie masz to akwarium (wielkość)? U mnie przyczyną było za małe akwarium (40l). Ramirezki to ryby terytorialne. Każdy osobnik (i samce i samice) mają swój teren którego pilnują i to może być przyczyną tych ataków gdyż miejsca jest za mało... Wtedy na pewno nie dojdzie do żadnych zalotów a będą ciągłe walki:(
P@weł
-
- Stały bywalec
mam 98l
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 250
- Imię: Krzysiek
- Nazwisko: Marciniak
- Kontakt:
Dużo jest takich problemów głównie spowodowanych nie doczytaniem na temat ryb przez akwarystów. Nie każde rybki sa takie łatwe że kupisz samca i samicę i masz parkę. Ryby muszą się dobrać zwłaszcza pielęgnice. Są to ryby terytorialne i tak łatwo nie dobierają się. Kupując ramirezki lepiej było kupić ich 4-5 żeby same się powybierały i wtedy będzie parka, którą się zostawia. Tak jest u każdych ryb nawet dyskowce na pozór bardzo spokojne ryby jak się nie dogadają w małym akwa będą się gonić podczas jedzenia a tarła to już napewno nie będzie. Tak więc dokup jeszcze 3 ramirezki mając szczęście będą z tego dwie pary i mogą spokojnie zostać bo na parę trzeba 45l około.
-
- Stały bywalec
ja mam 98l i ile jeszcze ich dokupic i ile samic a ile samcow?
-
- Akwarysta
Wtedy dopiero będziesz miała niezły sajgon 45L na parę to jest zbiornik tarliskowy i wtedy to tylko para tarlaków (inaczej obsadę mogą roznieść w pył).Pentagram666mar pisze:Tak więc dokup jeszcze 3 ramirezki mając szczęście będą z tego dwie pary i mogą spokojnie zostać bo na parę trzeba 45l około.
gaga20 pisze:ja mam 98l i ile jeszcze ich dokupic i ile samic a ile samcow?
Zostałbym przy jednej parce,którą posiadasz i nic bym nie dokupował.Moja samica miała taki temperament,że pochowałem jej 3 mężów a z każdym z nich się dobrała w parę i miała udane tarła ale ich poprostu zamęczyła teraz mam samca z podobnym temperamentem i ustawia ją do pionu a trą się jak szalone.Więc wychodzi na to ,że się dobierają tak czy siak w pary w celu prokreacji (to moja obserwacja).
Loża Szyderców
-
- Stały bywalec
dziekuje