Znalazłem dzis przypadkiem takie zwierzątko: meduza
Czy ktoś wie jakie ma wymagania i czy w ogóle możliwa jest hodowla tego zwierzęcia w niewoli?
Meduza słodkowodna
Moderator: ModTeam
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Re: Meduza słodkowodna
Znalazłam tylko materiały po angielsku. W stanach wyznaleźli już Jellyquarium :rotfl: z tego co tam napisano to hodowla nie jest trudna, ale trudne jest utrzymanie zbiornika z meduzami (nie może być prądu wody bo je wessie do filtra albo będą się obijać o szybkę) Poza tym polipy muszą jakoś na dnie osiadać, żeby można było je hodować. I jeden artykuł mówi, że nie ma meduz słodkowodnych tylko jakieś Craspedacusta sowerbyi które wyglądają podobnie. Chyba lepiej poczekać aż dotrą do nas te meduzaria..
Nie tylko chłopaki lubią robaki
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
one już do nas dotarły, tylko w naturze nie w niewoli ;)
te zwierzęta według wikipedii żyją na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy (choć nie wiadomo jakie stwory żyją w podlodowcowych arktycznych rzekach i jeziorach)
Słaby prąd wody można uzyskać stosując staromodny filtr gąbkowy napędzany brzęczykiem, tak jak u przekopnic
te zwierzęta według wikipedii żyją na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy (choć nie wiadomo jakie stwory żyją w podlodowcowych arktycznych rzekach i jeziorach)
Słaby prąd wody można uzyskać stosując staromodny filtr gąbkowy napędzany brzęczykiem, tak jak u przekopnic
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
No to nic tylko łowić i do akwa. Wtedy na biotop Polska nie potrzeba tylu litrów ;) No może do takiego akwa delikatne roślinki, odpowiednie oświetlenie i efekt super. Szkoda tylko że to takie małe. Bo ładne to one są:
(http://dnr.wi.gov)
Może by z nimi trzymać mszywioły, co by pasowały do obsady
(http://dnr.wi.gov)
Może by z nimi trzymać mszywioły, co by pasowały do obsady

Nie tylko chłopaki lubią robaki
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
pomysł dobry i mam nadzieje go wykonać ale wole mieć jakieś podstawy teoretyczne od bardziej doświadczonych osób ;)Lermi pisze:No to nic tylko łowić i do akwa
Właśnie w ich wielkości jest też ich piękno ;)Lermi pisze:Szkoda tylko że to takie małe