Towarzystwo dla karlików szponiastych
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Micha³
Towarzystwo dla karlików szponiastych
Witam
Od kilku miesięcy mam w akwarium 30 litrów 4 karliki i ampularię. Ostatnio pomyślałem o dokupieniu jakiejś obsady. Początkowo zastanawiałem się nad krewetkami i bojownikiem, ale stwierdziłem, że ten niestety drugi może atakować żaby.
Wystrój: drobny żwir, kokos z dziurą (domek całej piątki:) ), długa i zdrowa moczarka pływająca ,luzem', grzałka z termostatem.
Jakie ryby\zwierzęta polecacie do takiego zbiornika? Co sądzicie o dokupieniu kilku karlików szponiastych albinosów (nie żab szponiastych)?
Pozdrawiam
Od kilku miesięcy mam w akwarium 30 litrów 4 karliki i ampularię. Ostatnio pomyślałem o dokupieniu jakiejś obsady. Początkowo zastanawiałem się nad krewetkami i bojownikiem, ale stwierdziłem, że ten niestety drugi może atakować żaby.
Wystrój: drobny żwir, kokos z dziurą (domek całej piątki:) ), długa i zdrowa moczarka pływająca ,luzem', grzałka z termostatem.
Jakie ryby\zwierzęta polecacie do takiego zbiornika? Co sądzicie o dokupieniu kilku karlików szponiastych albinosów (nie żab szponiastych)?
Pozdrawiam
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Re: Towarzystwo dla karlików szponiastych
.michalh pisze:długa i zdrowa moczarka pływająca ,luzem',
Może na poczatek dokup roślinki
Wstaw foto jeśli możesz.
- Bartekskk5
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Hehe zapraszam do sklepu po roślinki, może ktoś z forum ma kompozycje dla ciebie z przycinki, przy sadzeniu radze starać się zakrywać filtr itp. Zapraszam do wzorowania się na moim akwarium
http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/13802.htm

Akwarium 25l obsada:
XX - Krewetki Sakura Red Grade & Red Cherry
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/13802,45.htm
Akwarium 20l obsada:
2 - Gupik koloru pomarańczowego
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... htm#138462
XX - Krewetki Sakura Red Grade & Red Cherry
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/13802,45.htm
Akwarium 20l obsada:
2 - Gupik koloru pomarańczowego

./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... htm#138462
-
- Nowicjusz
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam - nie miałem dostępu do komputera. Trzeba jeszcze korzystać z wakacji
Zawsze to pewne źródło w przeciwieństwie do sklepu.
Inna sprawa to rozmnażanie. Odkąd mam żaby (1samiec i 3 samice) prawie codziennie słyszałem skrzeczenie, a skrzek i kijanki pojawiały się dość często. Teraz gdy przygotowałem solidny kotnik, jak na złość od dwóch tygodni zero skrzeku. Jak można stymulować żaby do kopulacji? Przez tydzień regularnie zlewałem wodę o kilka centymetrów, a następnie znowu ją uzupełniłem, grzałka jest nastawiona na 27C, obficie karmię je artemią i nic. Znacie jakieś sposoby na przyśpieszenie pory godowej?
Obsada - jak na razie myślałem o:
1. Parce\dwóch parkach gupików
2. Krewetkach (pewnie cherry red)
3. Cambarellus patzuarensis pod nazwą handlową rak pomarańczowy - dorasta do 3,5 cm, jest pokojowy, nie niszczy roślin, żywi się szczątkami z dna zbiornika. Jest tylko jeden problem - czytałem, że ten gatunek w odróżnieniu od innych można spokojnie trzymać z rybami czy krewetkami. Nie wiem tylko jak może potraktować żaby.
4. Małża żółta - nazwa handlowa + kilka karlików.
Pozdrawiam

Szczerze mówiąc to w tym zbiorniku nie wstawiałem filtra, ani napowietrzacza. Woda jest przejrzysta, pomieniam co tydzień ok 20%. Karliki raczej nie potrzebują dodatkowo natlenianej wody, ponieważ powietrze zaczerpują bezpośrednio z góry.Bartekskk5 pisze:przy sadzeniu radze starać się zakrywać filtr itp.
Moczarka tak ładnie rośnie, aż musiałem ją skracać. Kiedyś miałem kabombę ale dość szybko zmarniała. Rzęsę wodną zjada ampularia. Wgłębka przyjmuje się bardzo dobrze, ale nie chcę mieć jej plagi. Myślałem o gałęzetce, mchu jawajskim i ,trawie' wodnej. Znajomy ma duże roślinne krewetkarium i nadmiar roślinBartekskk5 pisze:Hehe zapraszam do sklepu po roślinki

Inna sprawa to rozmnażanie. Odkąd mam żaby (1samiec i 3 samice) prawie codziennie słyszałem skrzeczenie, a skrzek i kijanki pojawiały się dość często. Teraz gdy przygotowałem solidny kotnik, jak na złość od dwóch tygodni zero skrzeku. Jak można stymulować żaby do kopulacji? Przez tydzień regularnie zlewałem wodę o kilka centymetrów, a następnie znowu ją uzupełniłem, grzałka jest nastawiona na 27C, obficie karmię je artemią i nic. Znacie jakieś sposoby na przyśpieszenie pory godowej?
Obsada - jak na razie myślałem o:
1. Parce\dwóch parkach gupików
2. Krewetkach (pewnie cherry red)
3. Cambarellus patzuarensis pod nazwą handlową rak pomarańczowy - dorasta do 3,5 cm, jest pokojowy, nie niszczy roślin, żywi się szczątkami z dna zbiornika. Jest tylko jeden problem - czytałem, że ten gatunek w odróżnieniu od innych można spokojnie trzymać z rybami czy krewetkami. Nie wiem tylko jak może potraktować żaby.
4. Małża żółta - nazwa handlowa + kilka karlików.
Na razie nie mam możliwości zrobienia aktualnych zdjęć. Posiadam jedynie słabej jakości zrobione telefonem podczas zakładania akwarium.maradona pisze:Wstaw foto jeśli możesz.
Pozdrawiam
- maradona
- Rekin forum
Jeśli nie masz osprzętu nie kupuj ryb. Każda rybka wymaga filtra i grzałki (oprócz ryb zimnowodnych, które nie wymagają grzałki).michalh pisze:Szczerze mówiąc to w tym zbiorniku nie wstawiałem filtra, ani napowietrzacza. Woda jest przejrzysta, pomieniam co tydzień ok 20%.
Ampularie jedzą chore, gnijące liście.
- r_h
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Bojownik nie powinien atakować żaby, umnie były razem jakiś czas i bojownik nawet nie zainteresował się żabą. niestety w czasie gdy nie miałem pokrywy żabka musiała mi gdzieś wyskoczyć :/
- maradona
- Rekin forum
Ale bojownik potrzebuje filtra jak KAŻDA ryba. Jak kupi filtr to może kupić bojownika. I musi miec pokrywę dla bojka.r_h pisze:Bojownik nie powinien atakować żaby, umnie były razem jakiś czas i bojownik nawet nie zainteresował się żabą.
-
- Nowicjusz
Grzałkę mam jak już napisałem. O filtrze też już wspomniałem. Jedynie mogę wstawić kostkę-napowietrzasz.maradona pisze:Każda rybka wymaga filtra i grzałki (oprócz ryb zimnowodnych, które nie wymagają grzałki).
Jak widać - nie tylkomaradona pisze:Ampularie jedzą chore, gnijące liście.

Z bojownika już zrezygnowałem - nie wiadomo na jakiego się trafi.
Poszukam raków pomarańczowych\krewetek albo dodam jakieś ryby (może gupiki, albo miedziki).
Pozdrawiam i czekam na dalsze sugestie
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Szkoda, że ampularia nie ma zębów. :/michalh pisze:były nawet ślady ,zębów'
-
- Nowicjusz
Napisałem przecież ,zębów' (możesz zastąpić to tarkami). Wierzcie lub nie - ja widziałem jak były zjadane roślinkiPlewek01 pisze:Szkoda, że ampularia nie ma zębów. :/michalh pisze:były nawet ślady ,zębów'

Chciałbym przypomnieć, że nie jest to temat o odżywianiu się ampularii. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam