Fantom czarny + neon innesa jaka obsada?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Karolina
Fantom czarny + neon innesa jaka obsada?
Witam, dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką. Założyłam akwarium 60 litrowe w nim znajduje się filtr aqua schut turbo n 550 z deszczownią,dodatkowe napowietrzanie, grzałka z termostatem i sporo roślin. Obecnie w akwarium tym mieszka 10 neonów innesa, obecnie 3 fantomy czarne, 4 kiryski spizowe, 4 danio pręgowane i 4 gupiki, została też 1 molinezja black molly (były jeszcze 2 samice ale przepędzały pozostałe rybki i zostały odizolowane). Chciałabym aby akwarium to opierało sie na neonach i fantomach- zdaje sobie sprawę z tego ,ze tych drugich docelowo powino być więcej. Proszę o informacje czy rybki ktore obecnie mieszkaja w akwarium zostały dobrze dobrane, oraz czy coś zmienić, aby cieszyć się ich urokiem i dobrą kondycją. Dodam, że zalezalo mi na tym, aby rybki byly widoczne natomiast fantomy i neonki robia wszystko, zeby sie chowac za roslinami.
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Re: Fantom czarny + neon innesa jaka obsada?
Molinezja jest za duza jak na 60l. Dania według mnie też ( mam je w 112l i czasem mi sie wydaję, że to dla nich za mało). Zostaw neonki, kiryski i kup np. pielęgniczke remireza 

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kasia
Zasadniczo w akwariach do 100l powinna pływać jedna stadna rybka, 60 litrów to naprawdę niedużo więc albo ok 10 neonów albo ok 10 fantomów (danio, gupiki to również stadne ryby więc radzę je oddać) plus coś na dno, masz kiryski. Jak ktoś dobrze powiedział, możesz dodać albo harem bojownika 1+2, badz parke ramireza, badz parke kakadu... Jak wolisz, ale skup się na jednej stadnej i nie przerybiaj zbiornika, 20 to max na 60 litrow (mowie o rybkach tej wielkosci)
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Oj kakadu przy tym litrażu się mogą pozabijać... i resztę obsady też... Nie zjedzą, ale mogą zamęczyć.
Nie tylko chłopaki lubią robaki