Niedobory u rośliny.
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Re: Niedobory u rośliny.
Zawstydzasz mnie :wstyd: aż mi głupio!
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Jêdrek
Nie ma czego się wstydzić ,człowiek uczy się całe życie a ja na tym forum jestem bardzo krótko,akwarystą też długo nie jestem ;p Ale chodzi mi tylko o to że są pewne podstawy które wrazie problemów w akwarium należy mieć opanowane, np. taki proces fotosyntezy, proces powstawania glonów, łańcuch pokarmowy mieszkańców itp. Przed założeniem akwa studiowałem to forum około 2 tygodni xd
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Właśnie ja miałem wcześniej 60 l , i nie miałem takich problemów z roślinami , teraz mi się pojawiły dopiero . Ale skorzystam twojej rady i poczytam to forum bardziej dokładnie dzieki
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Przy standardowym oświetleniu może występować zjawisko wydłużenia roślin. Chociaż u mnie przy standardzie i ziemi ogrodowej rośliny jakoś sobie radzą. Magiczne 0,5w/l wcale nie musi występować. Natomiast jeśli takie oświetlenie mamy wtedy trzeba właśnie nawozić.
Magda a po czym wnioskujesz, że czegoś im brakuje? Skoro masz ziemię pod żwirkiem to spełnia ona takie same zadania jak owe magiczne kulki. Co do oświetlenia to tu: http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/10809.htm masz Tomek986, link.
A co do roślin to tu link: http://www.holenderskie.pl/?m=4/a/34
A z tą samożywnością to jakoś nie kumam mepirax,
Magda a po czym wnioskujesz, że czegoś im brakuje? Skoro masz ziemię pod żwirkiem to spełnia ona takie same zadania jak owe magiczne kulki. Co do oświetlenia to tu: http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/10809.htm masz Tomek986, link.
A co do roślin to tu link: http://www.holenderskie.pl/?m=4/a/34
A z tą samożywnością to jakoś nie kumam mepirax,
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
U mnie tylko u żabienic liście żółkną, rozpadają się, robi się z lisci sito, i blaski liściowe odrywają się od unerwienia rośliny... Inne rośliny rosną. Nie wiem czy żabienice są aż takie wymagajace czy co...Plewek01 pisze:Magda a po czym wnioskujesz, że czegoś im brakuje?
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
A podmieniasz wodę? Może za mało potasu? Tu był poruszany temat: http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/13892,15.htm
- maradona
- Rekin forum
Szczerze to z podmianami u mnie różnie :wstyd: A z potasem spróbujePlewek01 pisze:A podmieniasz wodę? Może za mało potasu?

Dziwi mnie tylko, ze 1 żabienica na ponad 20 wygląda w miarę normalnie...
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Zaobserwuj czy po podmianie rośliny nie wykazują poprawy? Jeśli tak to raczej braki jakiegoś mikro. Choć tak jak czytałem właśnie potasu brakuje w naszej ziemi więc stąd może i te braki u Ciebie. A żabienica może jakaś mniej wrażliwa. :]
- maradona
- Rekin forum
Plewek01 postaram sie zaobserwować czy coś sie zmienia. I spróbuję z potasem. Dzięki za rady 

- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Maradona, oddam Ci chyba moją żabienicę na szkołę życia, bo ta moja to rośnie, żeby się wściekła i zakrywa wszystko inne
Ale za to od dwóch miesięcy bezskutecznie czekam na wzrost trawnika, więc chyba każdy ma swojego gada
A popieram Plewek, że odrobina makro nigdy nie zaszkodzi. Zaczekaj na efekt makro - nawet ze 2 tygodnie, ale przy żabienicy pewnie krócej, a dopiero później pomyśl o mikro. Tylko niestety przy nawozach już muszą być regularne podmiany.

Nie tylko chłopaki lubią robaki
- maradona
- Rekin forum
Plewek01, Lermi jakieś konkretne nawozy polecacie?
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Jêdrek
Wpisz na Google: FotosyntezaPlewek01 pisze:A z tą samożywnością to jakoś nie kumam mepirax,
Co do nawozów akwariowych w płynie polecam zestaw Tropicala AquaPlant plus uzupełniacze, FerroActiv itp. chociaż według mnie to każde akwarium inaczej zareaguje na dany nawóz!
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Ja jestem na etapie testów, więc będę mogła się wypowiedzieć później. Prawdopodobnie jednak skończę na solach, bo ceny nawozów w płynie są mordercze (jak na 450l akwa). Makro miałam dotychczas Planta Gainer Pro Macro. Wydaje mi się, że mniejszą różnicę robi marka, a większą proporcje. Światło - CO2-makro - mikro (co mi Marthinez w końcu skutecznie wpoił). Na przykład przy tym Planta Gainer rosły super, ale były jasno-zielone. A dałam ADA brighty K i do tego ECA i rosną trochę wolniej ale kolory mają 10x lepsze, pewnie za mało miały dotychczas żelaza. Nie oznacza, że ten jest gorszy a ten lepszy, po prostu inaczej zbalansowany. Najlepiej nawożenie opracować metodą prób i błędów i obowiązkowo podmieniać wodę co tydzień (wtedy nawet jak coś się skopie w dawkowaniu, to nie ma tragedii
)

- maradona
- Rekin forum
Lermi, a możesz mi jeszcze powiedzieć które to mikro, a które makro? Bo ja nie wiem :wstyd: :wstyd:
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Nie przejmuj się, ja też nie miałam pojęcia... jeszcze nie tak dawno: Azot, Fosfor, Potas (przeważnie są razem w nawozach makro). A dawkowanie zależy od tego czy masz CO2, no i jakie światło. Spróbuj może trochę żelaza też dać (nawozy z żelazem są osobno). Jednak najpierw poczekaj na efekt makro.