witam wszystkich.
mam zbiornik 300L a w nim dwie pary dorosłych pielęgnic pawiookich i pare pielęgnic miodowych i glonojada gibicepsa
dzisiaj jedna z par p. pawiookich poczuła wiosne bo przed chwilą na kamieniu pokazała sie ikra:)
juz kiedys raz złozyły ikre ale popełniłem błąd bo odłowiłem pare do innego zbiornika wraz z ikra i po 2 godzinach ikra została zjedzona przez " mamę".
moje zapytanie jak mam dalej przeprowadzic akcje zeby nie nawalić poraz drugi , prosze o wskazówki
czy po wykluciu sie młodych moge odłowic maluchy z mama do inego zbiornika czy reszte ryb odłowic a mame z tata zostawic w głównym zbiorniku , ?
pozdrawiam
pielęgnice pawiookie
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
-
- Stały bywalec
- Imię: Pawe³
Re: pielęgnice pawiookie
hmm.. jak masz możliwość przełożyć do 2 akwa to ja bym tam dał mamę i tatę z ikrą żeby nic nie zjadło.
- darek
- Stały bywalec
- Kontakt:
fajnie, ze udalo sie tobie dobrac pare. Taka dobrana para pawiookich moze nawet przez 10 lat skladac ikre i wychowywac potomstwo. 300 litrow ktore masz to akuret takie minimum, zeby pawiookie mogly tworzyc rodzinke.
Ja na twoim miejscu zostawilbym ikre i mlode razem z rodzicami w akwarium. Kazdy stres moze byc przyczyna kanibalizmu.
Musisz bacznie obserwowac zachowanie innych ryb i czy rodzice sa w stanie obronic mlode. Duzo zalezy od samego zbiornika, tzn potrzebne sa kryjowki ( korzenie lub skalki).
Nawet jesli nie uda sie tobie tym razem to niedlugo pewnie ikra bedzie ponownie zlozona. Jesli masz mozliwosc przeniesienia drugiej pary pawiookich do innego zbiornika to bym to na twoim miejscu zrobil. Napisalem pawiookich bo tylko je uwazam jako pewne zagrozenie.
U mnie wychodowalem kilka razy pawiookie w glownym zbiorniku ( 450 l. ), w ktorym byly takze inne gatunki pielegnic.
Zycze powodzenia
Ja na twoim miejscu zostawilbym ikre i mlode razem z rodzicami w akwarium. Kazdy stres moze byc przyczyna kanibalizmu.
Musisz bacznie obserwowac zachowanie innych ryb i czy rodzice sa w stanie obronic mlode. Duzo zalezy od samego zbiornika, tzn potrzebne sa kryjowki ( korzenie lub skalki).
Nawet jesli nie uda sie tobie tym razem to niedlugo pewnie ikra bedzie ponownie zlozona. Jesli masz mozliwosc przeniesienia drugiej pary pawiookich do innego zbiornika to bym to na twoim miejscu zrobil. Napisalem pawiookich bo tylko je uwazam jako pewne zagrozenie.
U mnie wychodowalem kilka razy pawiookie w glownym zbiorniku ( 450 l. ), w ktorym byly takze inne gatunki pielegnic.
Zycze powodzenia
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Kontakt:
zostaw tylko ikrę z rodzicami
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Bedziesz mial gdzie trzyamc te pawiookie? One sa olbzymie i 300l to dla nich za malo.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Kontakt:
chyba tak jak mówiłD4ni3l, możesz mieć jedną parkę ale niestety wcześniej tego nie zauważyłem
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Kontakt:
zostaw w akwa tylko pielegnice powiookie a reszte odłów pielegnice opiekują się ikrą
Zawsze i wszedzię woda w moim akwarim będzie
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 300
już po ptakach , nic z tego znowu mi nie wyszło
zechlały ikre
EDIT:
coś sie zaczyna dziec bo para zapędziła sie w koniec akwarium i krupulatnie buduje gniazdo tzn. kopia dziure w żwirze , osłaniaja roślinami i ocierają sie o kamień
nie zdziwie sie kiedy niebawem kamien znowu pokryje sie jajami
to zboczone , znowu wiosna
zechlały ikre
EDIT:
coś sie zaczyna dziec bo para zapędziła sie w koniec akwarium i krupulatnie buduje gniazdo tzn. kopia dziure w żwirze , osłaniaja roślinami i ocierają sie o kamień
nie zdziwie sie kiedy niebawem kamien znowu pokryje sie jajami
to zboczone , znowu wiosna