Styropian w akwarium?
Moderator: ModTeam
- Aneta_M
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Aneta
Styropian w akwarium?
`Powoli przymierzam się do założenia nowego akwarium, zastanawiam się nad tłem. Kolega podsunął mi pomysł, aby poprzypalać styropian i pomalować go srebrnym sprayem, wtedy wygląda to jakby taka skałka.
teraz moje pytanie, czy tak zrobiony styropian można wsadzić do środka akwarium, czy tylko za szybę?
teraz moje pytanie, czy tak zrobiony styropian można wsadzić do środka akwarium, czy tylko za szybę?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Re: Styropian w akwarium?
Oczywiście tylko za szybę. Spray się zmyje w wodzie. Jeżeli chcesz dać takie tło strukturalne do wody, to najlepiej je okleić jakimś cementem z dodatkiem pigmentu.
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
według mnie jest to gra warta świeczki ponieważ:
1. styropian unosi sie na wodzie. Musiała byś go porządnie obciążyć żeby nie wypływał
2. zawsze będzie nienaturalnie wyglądał, chyba że jesteś naprawdę utalentowaną rzeźbiarką
3. jakimkolwiek cementom, sprayom, pigmentom i tym podobnym w akwarium mówimy stanowcze NIE! mogą uwalniać szkodliwe związki
4. jeśli chcesz zrobić coś na kształt groty lepiej zrób ja z kamieni posklejanych sylikonem akwarystycznym
1. styropian unosi sie na wodzie. Musiała byś go porządnie obciążyć żeby nie wypływał
2. zawsze będzie nienaturalnie wyglądał, chyba że jesteś naprawdę utalentowaną rzeźbiarką
3. jakimkolwiek cementom, sprayom, pigmentom i tym podobnym w akwarium mówimy stanowcze NIE! mogą uwalniać szkodliwe związki
4. jeśli chcesz zrobić coś na kształt groty lepiej zrób ja z kamieni posklejanych sylikonem akwarystycznym
- Aneta_M
- Stały bywalec
- Imię: Aneta
W takim razie pozostaje mi ustawić styropian za akwarium ... zobaczę jak to będzie wyglądało, może z tego zrezygnuję. Dzięki za odpowiedzi.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
matmax426, cement po płukaniu przez kilka dni/tygodni staje się dla wody obojętny i nie zmienia jej parametrów, ani nie uwalnia żadnych szkodliwych substancji. Często używa się go do pokrywania właśnie np styropianu , przy tworzeniu wewnętrznego tła.
- gismo
- Nowicjusz
- Imię: Marcin
Mylicie się
ja sam zrobiłem tło ze styropiany, pianki montażowej i cementu CR65.
A jak to robiłem?
Krótka historia tworzenia tła strukturalnego.
Zaczęło się od przywiezienia z pracy kilku kawałków styropiany o grubości 2cm. Przyciąłem wszystko na wymiar akwarium a po sklejeniu wszystkich części wyszło takie coś:

Przez 24h sylikon, którym kleiłem styropian był już twardy wiec mogłem przejść do kolejnego punktu - Pianka montażowa. Na luźne kartki zużyłem całą tubkę pianki montażowej. Po wyschnięciu zacząłem wycinać z pianki małe i płaskie kawałki i przyklejałem je sylikonem do styropianu:

Po kolejnych dwóch dniach wszystko było już suche wiec mogłem nakładać na tło pierwszą warstwę cr65:

Po kilku dniach nałożyłem jeszcze jedną warstwę masy wodoszczelnej. Codziennie (co 3-4h) Spryskiwałem tło wodą, żeby nie schło za szybko. Inaczej gips mógłby pękać. Przed nałożeniem ostatniej - trzeciej warstwy wybrałem się do OBI w celu zakupienia czarnego pigmentu bawiącego gips na czarno. Po nałożeniu ostatniej - czarnej warstwy tło prezentowało się następująco:

Kilka dni później przykleiłem sylikonem tło do akwarium:

Odczekałem 24h, następnie wsypałem piasek oraz zalałem baniak wodą. Po 24h od zalania akwarium wyglądało tak:

Pigment do cementu
koszt to około 6zł. Kupiłem dwie buteleczki ale zużyłem tylko jedną - lepie mieć za dużo niż za mało
Parametry wody?

oto wyniki:

A jak to robiłem?
Krótka historia tworzenia tła strukturalnego.
Zaczęło się od przywiezienia z pracy kilku kawałków styropiany o grubości 2cm. Przyciąłem wszystko na wymiar akwarium a po sklejeniu wszystkich części wyszło takie coś:

Przez 24h sylikon, którym kleiłem styropian był już twardy wiec mogłem przejść do kolejnego punktu - Pianka montażowa. Na luźne kartki zużyłem całą tubkę pianki montażowej. Po wyschnięciu zacząłem wycinać z pianki małe i płaskie kawałki i przyklejałem je sylikonem do styropianu:

Po kolejnych dwóch dniach wszystko było już suche wiec mogłem nakładać na tło pierwszą warstwę cr65:

Po kilku dniach nałożyłem jeszcze jedną warstwę masy wodoszczelnej. Codziennie (co 3-4h) Spryskiwałem tło wodą, żeby nie schło za szybko. Inaczej gips mógłby pękać. Przed nałożeniem ostatniej - trzeciej warstwy wybrałem się do OBI w celu zakupienia czarnego pigmentu bawiącego gips na czarno. Po nałożeniu ostatniej - czarnej warstwy tło prezentowało się następująco:

Kilka dni później przykleiłem sylikonem tło do akwarium:

Odczekałem 24h, następnie wsypałem piasek oraz zalałem baniak wodą. Po 24h od zalania akwarium wyglądało tak:

Pigment do cementu

koszt to około 6zł. Kupiłem dwie buteleczki ale zużyłem tylko jedną - lepie mieć za dużo niż za mało

Parametry wody?

oto wyniki:

Pomóżcie mi w stworzeniu nowego dzieła ;)
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Darek
gismo nieźle to wykombinowałeś mnie sie podoba. gratulacje za pomysł i inwencje ;)
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
PH wyszło bardzo wysokie... Czy takie samo masz w kranie? Efekt oczywiście świetny 

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
no jestem pod wrażeniem bardzo fajnie ci to wyszło
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
fajne fajne ale ph kosmicznie duzo
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
pH może być co najwyżej "wysokie". Nie może być go "dużo" bo to odczyn wody, a nie ilość jakiegokolwiek składnika. Najlepszym określeniem będzie jednak "mocno zasadowy odczyn pH".
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
wiadomo o co chodzimaol pisze:pH może być co najwyżej "wysokie". Nie może być go "dużo" bo to odczyn wody, a nie ilość jakiegokolwiek składnika. Najlepszym określeniem będzie jednak "mocno zasadowy odczyn pH".