Całkowita wymiana wody
Moderator: ModTeam
- Aneta_M
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Aneta
Całkowita wymiana wody
Wiem że przed założeniem akwarium i wpuszczeniem ryb akwarium musi dojrzeć. Ale nasuwa mi się na myśl pytanie, co robić, gdy trzeba w akwa całkowicie zmienić wodę?
Akwarium znów musi dojrzewać 2 tygodnie? Trochę to męczące ... Co jaki czas wymieniacie wodę całkowicie? A może to wcale nie potrzebne?
Akwarium znów musi dojrzewać 2 tygodnie? Trochę to męczące ... Co jaki czas wymieniacie wodę całkowicie? A może to wcale nie potrzebne?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Re: Całkowita wymiana wody
A po co wymieniać wodę całkowicie??
- Aneta_M
- Stały bywalec
No właśnie nie wiem czy to jest potrzebne dlatego pytam Was jako ludzi znających się na akwarystyce;)
A co gdy woda zrobi się strasznie brudna, mimo podmian co tydzień? Jeśli żwirek jest zawalony odchodami ryb? Jak to inaczej wyczyścić jak nie całkowicie zmienić wodę?
I jeszcze pytanie czy te preparaty
faktycznie coś pomagają? Czy to tylko pic na wodę..
Można je dać w trakce dojrzewania akwarium? Czy dopiero później? Zapobiegawczo czy gdy już naprawdę są potrzebne?
A co gdy woda zrobi się strasznie brudna, mimo podmian co tydzień? Jeśli żwirek jest zawalony odchodami ryb? Jak to inaczej wyczyścić jak nie całkowicie zmienić wodę?
I jeszcze pytanie czy te preparaty

faktycznie coś pomagają? Czy to tylko pic na wodę..
Można je dać w trakce dojrzewania akwarium? Czy dopiero później? Zapobiegawczo czy gdy już naprawdę są potrzebne?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Jeżeli akwarium jest regularnie odmulanie, ma odpowiednią filtrację itd to jest czyste. Wody się nigdy nie wymienia całkowicie, chyba że podczas restartu.
Preparaty, które podałaś i cała inna chemia jest zbędna. Do akwarium w ogóle nie powinno się lać chemii.
Preparaty, które podałaś i cała inna chemia jest zbędna. Do akwarium w ogóle nie powinno się lać chemii.
- Aneta_M
- Stały bywalec
A na czym polega odmulanie akwarium? Sorry ale jestem zielona.
Sama praca filtra nie wystarczy żeby było czysto? (podałabym nazwę filtra który zakupiłam, ale zostawiłam go w drugim mieszkaniu a z pamięci nie powiem ... moge jedynie napisać, że akwa ma 112L a filtr jest na akwa ponad 200 do 300-iluś tam litrów)
EDIT
Jeśli dobrze pamiętam, to mam dokładnie taki sam filtr tylko na więcej litrów (jak pisałam wyżej) http://allegro.pl/filtr-wewnetrzny-60-1 ... 42424.html
Sama praca filtra nie wystarczy żeby było czysto? (podałabym nazwę filtra który zakupiłam, ale zostawiłam go w drugim mieszkaniu a z pamięci nie powiem ... moge jedynie napisać, że akwa ma 112L a filtr jest na akwa ponad 200 do 300-iluś tam litrów)
EDIT
Jeśli dobrze pamiętam, to mam dokładnie taki sam filtr tylko na więcej litrów (jak pisałam wyżej) http://allegro.pl/filtr-wewnetrzny-60-1 ... 42424.html
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Jeśli zachodzi potrzeba restartu akwarium, można zlać do wiader/pojemników 50-70% starej wody z akwa i potem użyć jej w nowo wystartowanym zbiorniku.
- Aneta_M
- Stały bywalec
Dzięki wolfik, dobry pomysł;)
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
wolfik pisze:Jeśli zachodzi potrzeba restartu akwarium, można zlać do wiader/pojemników 50-70% starej wody z akwa i potem użyć jej w nowo wystartowanym zbiorniku.
Co nie zmienia faktu, że takie akwarium tradycyjnie musi dojrzeć !
"Całkowita wymian wody" to również całkowity restart. Poza przebudową, przeprowadzką, zmianą zbiornika. nie robi się tego nigdy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Aneta_M, jeśli faktycznie masz filtr z linka, który podałaś to jest on przynajmniej połowę za mały.
Ten filtr nadaje sie góra do 50-60 litrów.
Osobiście nigdy nie stosuję przy restartach starej wody. Zdecydowanie bardziej wolę dojrzały filtr kubełkowy.
Akwa dojrzewa wtedy naprawdę szybko.
Stara woda jedynie skraca ten okres powiedzmy o połowę.maol pisze:Co nie zmienia faktu, że takie akwarium tradycyjnie musi dojrzeć !
Osobiście nigdy nie stosuję przy restartach starej wody. Zdecydowanie bardziej wolę dojrzały filtr kubełkowy.
Akwa dojrzewa wtedy naprawdę szybko.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
tradycyjnie jeśli weźmiemy 70% starej wody + filtr, który chodził w tym akwarium i w czasie restartu był normalnie zalany starą wodą to po ponownym uruchomieniu wszystkiego nie zdarzyło mi się nigdy zaobserwować skoków NO2 i NO3 ergo taka operacja nie jest niebezpieczna dla ryb.
Restart to restart, nie powinno się go robić bez potrzeby, ale bojowników w kulach też się nie powinno trzymać. Jak ktoś ma 50 litrowy baniak i jest akwarysta od miesiąca to takich restartów może zaliczyć 10 w ciągu roku. Więc jeśli już trzeba to robić to można przynajmniej pomóc sobie i rybom, które przeżyły.
Restart to restart, nie powinno się go robić bez potrzeby, ale bojowników w kulach też się nie powinno trzymać. Jak ktoś ma 50 litrowy baniak i jest akwarysta od miesiąca to takich restartów może zaliczyć 10 w ciągu roku. Więc jeśli już trzeba to robić to można przynajmniej pomóc sobie i rybom, które przeżyły.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
... i tego się trzymajmywolfik pisze: Restart to restart, nie powinno się go robić bez potrzeby, ale bojowników w kulach też się nie powinno trzymać.

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Karolina
Kupujesz specjalny odmulacz, albo bierzesz zwykły wężyk i "ściągasz" z dna te wszystkie syfki... i dopiero dolewasz świeżej wodyAneta_M pisze:A na czym polega odmulanie akwarium? Sorry ale jestem zielona.

"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."
- Aneta_M
- Stały bywalec
Napisałam, że mam taki sam filtr, tylko mój jest na więcej litrów (od ponad 200l do 300 iluś) nie pamiętam dokładnie. A akwa mam 112l więc powinien być dobry?marthinez pisze:Aneta_M, jeśli faktycznie masz filtr z linka, który podałaś to jest on przynajmniej połowę za mały.
.
A samym węzykiem jak to zrobić? Będę musiała pociągnąc jak przez słomkę czy co żeby to leciało?:PZielonooka pisze:Kupujesz specjalny odmulacz, albo bierzesz zwykły wężyk i "ściągasz" z dna te wszystkie syfki... i dopiero dolewasz świeżej wodyAneta_M pisze:A na czym polega odmulanie akwarium? Sorry ale jestem zielona.
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Może i da radę... ale syfów z dna raczej nie zbierzesz ;)Zielonooka napisał/a:
Aneta_M napisał/a:
A na czym polega odmulanie akwarium? Sorry ale jestem zielona.
Kupujesz specjalny odmulacz, albo bierzesz zwykły wężyk i "ściągasz" z dna te wszystkie syfki... i dopiero dolewasz świeżej wody
A samym węzykiem jak to zrobić? Będę musiała pociągnąc jak przez słomkę czy co żeby to leciało?:P
Potrzebowałabyś jeszcze coś w stylu "lejka".
Polecam odmulacz jednak

- Aneta_M
- Stały bywalec
A ile taki odmulacz kosztuje? Można go kupić w każdym zoologicznym?