Gupik przedłuża ciąże?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Marlena
- Kontakt:
Gupik przedłuża ciąże?
Jak myślicie, ile jej jeszcze zostało, bo nie wiem czy ja odławiać
zdjęcia nie oddają jej grubego brzucha, który naprawdę wygląda jakby miał pęknąć :orany: . Myślę, że może ona przedłuża jakoś poród, bo brzuch ma straszny. Pozdrawiam

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2010-09-29, 13:16 przez marlus6, łącznie zmieniany 1 raz.
Marlus6
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Gupik przedłuża ciąże?
Możesz już ją odłowić.marlus6 pisze:bo nie wiem czy ja odlawiac
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Adam
Przygotuj zbiornik dla niej jak chcesz mieć młode i odizoluj ją, bo po zdjęciu nie da się określić kiedy ona je urodzi, może dziś może za tydzień.
Ostatnio zmieniony 2010-09-29, 13:14 przez rahip, łącznie zmieniany 1 raz.
Blog ryby-akwariowe.blogspot.com - hodowla i opis
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Rysiu
Jeśli ci się nie uda i urodzi w ogólnym akwarium, to jak masz dużo roślin i kryjówek, to na pewno parę przeżyje

Ostatnio zmieniony 2010-09-29, 13:21 przez rychu454, łącznie zmieniany 1 raz.
- pavelek
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Najpierw zastanów się czy masz gdzie odchować młode i co z nimi zrobisz gdy dorosną
Bo jeśli nie możesz zapewnić im dobrego miejsca do prawidłowego rozwoju to lepiej żeby zostały zjedzone :]

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Agnieszka
- Kontakt:
Narybek stanowi świetny pokarm dla dorosłych ryb. Może to brutalne stwierdzenie, ale to sama natura już tak to poukładała. Jeżeli pozwolisz na poród w akwa ogólnym to licz się nawet z całkowitą utratą potomstwa. Jeszcze zależy to od: ilości kryjówek, obsady akwa - ilości i rodzaju ryb oraz zależy od np. miejsca porodu i sprytu noworodków.
Jeżeli chciałbyś zachować młode to koniecznie musisz przenieść ciężarną samicę np. do tzw. kotnika - czyli specjalnego miejsca porodu ryb żyworodnych. Zrób to teraz lub w najbliższym czasie. Kolejnym etapem jest przeniesienie samicy po porodzie z powrotem do ogólnego a młode możesz zostawić na trochę w kotniku, aż trochę podrosną, a potem do osobnego mniejszego akwa aby dalej rosły.
Ale są to typowe informacje o rozmnażaniu gupików, wydaje mi się że nie do końca o to Ci chodzi. Można spróbować wywołać poród gupika przez zarażenie samicy na 'szok termiczny' czyli np. wrzucić ją do cieplejszej wody. Jest to nieco ryzykowne i dla matki i dla dzieci bo mogą urodzić się zbyt wcześnie. Osobiście ja bym po prostu poczekała na termin naturalnego porodu - kiedyś to nastąpi.
Jeżeli chciałbyś zachować młode to koniecznie musisz przenieść ciężarną samicę np. do tzw. kotnika - czyli specjalnego miejsca porodu ryb żyworodnych. Zrób to teraz lub w najbliższym czasie. Kolejnym etapem jest przeniesienie samicy po porodzie z powrotem do ogólnego a młode możesz zostawić na trochę w kotniku, aż trochę podrosną, a potem do osobnego mniejszego akwa aby dalej rosły.
Ale są to typowe informacje o rozmnażaniu gupików, wydaje mi się że nie do końca o to Ci chodzi. Można spróbować wywołać poród gupika przez zarażenie samicy na 'szok termiczny' czyli np. wrzucić ją do cieplejszej wody. Jest to nieco ryzykowne i dla matki i dla dzieci bo mogą urodzić się zbyt wcześnie. Osobiście ja bym po prostu poczekała na termin naturalnego porodu - kiedyś to nastąpi.
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Zgadza się. Przeżyją najsilniejsi.Agniesia pisze:Narybek stanowi świetny pokarm dla dorosłych ryb. Może to brutalne stwierdzenie, ale to sama natura już tak to poukładała.
Najlepiej jadnak jak ją odłowisz. Przeżyje dużo więcej młodych niż w ogólniaku.
-
- Nowicjusz
- Imię: Marlena
- Kontakt:
Już mi urodziła w 80l sa dwa mioty narybku molinezji i gupiczki tej i mamuski tez tam sa rybki swietnie sobie radza maja baaaardzo duzo kryjowe zadbalam o to i fajnie sie chowaja przy czestszym karmieniu matki az tak bardzo nie interesuja sie malymi chociaz nie mowie ze wcale
Dzieki wszystkim za odpowiedzi :)P

Marlus6