Witam!
Mam akwarium 60l w którym mieszka
11 neonów simulans (jak kupowałam myslalam ze to innesa ,ale sa za male jak na ten rodzaj)
4 kirysy
1 gupiki
5 ślimakow helena
Temperatura stała 27 stopni
żywe rośliny ,filtr ,grzałka itp.
Jeszcze wczoraj oba gupiki czuły się świetnie ,miałam je od półtora miesiąca i nigdy nie było z nimi problemów. Były najweselszymi rybkami w akwarium. Kilka dni temu do mojego stada 7 neonów dokupiłam jeszcze 4 ale gupiki sie tym nie przejeły. Kupilam tez kilka slimaków helena ,do oczyszczenia akwa z niechcianych otoczków.
Dziś znalazłam jednego z gupików martwego na dnie ,wszystkie ślimaki były na nim ,ryba była już niezle przez nie nadgryziona.
drugi gupik pływał jak gdyby nigdy nic. Wszystkie inne ryby czuja się okej.
Co mogło spowodować nagłą śmierć gupika ? Czy mogły mieć z tym coś wspólnego ślimaki ?? Moje gupiki w nocy kiedy nie ma światła "kładą" się przy dnie - śpią ,czy ślimak mógł go zaatakować w nocy ? Wiem że to głupie ,ale nie mam żadnych innych pomysłów...
Zdechły gupik a helenki
Moderator: ModTeam
- atherious
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Monika
Zdechły gupik a helenki
Jestem początkującą akwarystką ,proszę o wyrozumiałość 

- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Zdechły gupik a helenki
Ślimaki nie zabiły gupika, tylko zaczęły normalne sprzątanie po jego śmierci.
Tajemnicze zgony zdarzają się u każdego, nawet doświadczonego akwarysty.
Tajemnicze zgony zdarzają się u każdego, nawet doświadczonego akwarysty.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
To nawet nie są zgony "tajemnicze". To po prostu normalne, ryby też czasami umierają ...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- atherious
- Nowicjusz
Hmm rozumiem.
Pozostały gupik chyba zauważył brak "przyjaciela" myślicie że się przyzwyczai czy lepiej dokupić mu kumpla ?
Szczerze mówiąc nie chce mieć gupików bo zamierzam kupić ramirezki ,ale nie chcę też wykończyć tej rybki.
Oczywiscie narazie bede obserwowac akwarium czy inne ryby nie padają i czy to przypadkiem nie jakaś "infekcja"
Pozostały gupik chyba zauważył brak "przyjaciela" myślicie że się przyzwyczai czy lepiej dokupić mu kumpla ?
Szczerze mówiąc nie chce mieć gupików bo zamierzam kupić ramirezki ,ale nie chcę też wykończyć tej rybki.
Oczywiscie narazie bede obserwowac akwarium czy inne ryby nie padają i czy to przypadkiem nie jakaś "infekcja"

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Z jednej strony - samotnemu gupikowi nic nie będzie. Z drugiej - ramirezki w 60l, razem ze stadem przydennych kirysków - to trochę za dużo.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- atherious
- Nowicjusz
No to ja już nic nie rozumiem.... na tym forum radzono mi zakupić ramirezki zamiast guipików i powiększenie stado kirysów ,a teraz słysze ze to zły to pomysl... Ilu akwarystów tyle teorii eh... Czy ktoś mi powie konkretnie czy mogę mieć ramirezy w swoim akwarium czy nie?