Ospa neony
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Tomasz
Ospa neony
Witam.
Mam problem ponieważ dokupiłem wczoraj neonki, oczywiście źle zrobiłem bo na Arkuszowej w Warszawie. Dopiero w domu zobaczyłem, że mają ospę. Nie wiem co mam robić, kupiłem zieleń malachitową firmy ZOOLEK, lecz mam obawy aby dodawać ją do ogólnego akwarium, boje się, że może zaszkodzić innym mieszkańcom. Niestety nie mam akwarium drugiego, żeby odizolować chore ryby.
Może przenieść wszystkie rybki do jakiegoś wiadra i podwyższyć temperaturę do 32 stopni w akwarium i z powrotem przenieść?
Proszę poradźcie
Kilka danych mojego akwarium:
120litrów
dwa filtry wewnętrzne:
-Blumodular sponge 900l/h
-Tetra aquaclean
Obsada zbiornika:
-15 neonów
-5 danio czerwonych
-5 kirysów
-3 glonojady
Temperatura w akwa 24-26stopni.
Akwarium mam z rybkami dopiero od kilkunastu dni.
Oczywiście 3tygodnie było z samą wodą i roślinkami.
Podmieniam wodę 10-15% co tydzień
Mam problem ponieważ dokupiłem wczoraj neonki, oczywiście źle zrobiłem bo na Arkuszowej w Warszawie. Dopiero w domu zobaczyłem, że mają ospę. Nie wiem co mam robić, kupiłem zieleń malachitową firmy ZOOLEK, lecz mam obawy aby dodawać ją do ogólnego akwarium, boje się, że może zaszkodzić innym mieszkańcom. Niestety nie mam akwarium drugiego, żeby odizolować chore ryby.
Może przenieść wszystkie rybki do jakiegoś wiadra i podwyższyć temperaturę do 32 stopni w akwarium i z powrotem przenieść?
Proszę poradźcie
Kilka danych mojego akwarium:
120litrów
dwa filtry wewnętrzne:
-Blumodular sponge 900l/h
-Tetra aquaclean
Obsada zbiornika:
-15 neonów
-5 danio czerwonych
-5 kirysów
-3 glonojady
Temperatura w akwa 24-26stopni.
Akwarium mam z rybkami dopiero od kilkunastu dni.
Oczywiście 3tygodnie było z samą wodą i roślinkami.
Podmieniam wodę 10-15% co tydzień
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Re: Ospa neony
Jeśli to poczatkowa faza ospy dzwignięcie temp. do~ 29*C powinno pomóc.
Najlepiej żebyś neonki wyłowił do osobnego zbiornika (jeśli masz takową możliwość).
Najlepiej żebyś neonki wyłowił do osobnego zbiornika (jeśli masz takową możliwość).
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Te 29 stopni to może być trochę za mało jak na ospę. Ja zawsze podciągałem do 32 na kilka dni. Bez lania żadnej chemii. Tylko, że teraz masz tu mały problem, a mianowicie kiryski. One mogą nie wytrzymać takiej temperatury. Jaki to właściwie gatunek?
Jeśli zwiększysz temperaturę, to musisz zapewnić bardzo wydajne natlenianie, bo im wyższa temperatura, tym mniej tlenu w wodzie.
Zadbaj szczególnie o higienę w zbiorniku, podmiany tylko i wyłącznie z odstaną wodą. Żadnych wahnięć temperatury.
Ospa jest do wyleczenia i zawsze sobie z nią radziłem. Tylko, że miałem ją bardzo rzadko. Nie polecam żadnej chemii, bo jej nie stosowałem i nie ręczę za leki dostępne w handlu.
Jeśli zwiększysz temperaturę, to musisz zapewnić bardzo wydajne natlenianie, bo im wyższa temperatura, tym mniej tlenu w wodzie.
Zadbaj szczególnie o higienę w zbiorniku, podmiany tylko i wyłącznie z odstaną wodą. Żadnych wahnięć temperatury.
Ospa jest do wyleczenia i zawsze sobie z nią radziłem. Tylko, że miałem ją bardzo rzadko. Nie polecam żadnej chemii, bo jej nie stosowałem i nie ręczę za leki dostępne w handlu.
-
- Nowicjusz
Jeżeli chodzi o kirysy to posiadam spichrzowe.
W takim razie wyłowić neony do jakiegoś wiadra i ustawić tam temperaturę 30 stopni? Jak długo je tam trzymać? Potrzebny im będzie filtr i napowietrzacz?
W takim razie wyłowić neony do jakiegoś wiadra i ustawić tam temperaturę 30 stopni? Jak długo je tam trzymać? Potrzebny im będzie filtr i napowietrzacz?
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Na ok 5 dni. Będzie im potrzebny filtr i napowietrzacz, bo:Jak długo je tam trzymać? Potrzebny im będzie filtr i napowietrzacz?
kbtor pisze:Jeśli zwiększysz temperaturę, to musisz zapewnić bardzo wydajne natlenianie, bo im wyższa temperatura, tym mniej tlenu w wodzie.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Jeżeli chore ryby były w ogólnym to reszta raczej też to załapie - ja bym zrobił leczenie w ogólnym.
-
- Nowicjusz
W sumie to jeden dzień są neony w ogólnym. Nadal nie wiem czy leczyć całe akwa czy tyle te chore?
-
- Moderator
- Kontakt:
Temperatura to nie lanie chemii - ryby, które masz w akwarium wytrzymają wyższą temperaturę.
-
- Nowicjusz
W takim razie podwyższam temperature do 30 stopni w akwa ogólnym?
Ile dni utrzymać tą temperaturę?
Ile dni utrzymać tą temperaturę?
-
- Moderator
- Kontakt:
Ja jak leczę ryby to temperatura 30*C/31*C przez około 3 dni - do momentu, kiedy zobaczę, że kropki zaczynają wyraźnie schodzić. Później stopniowo na 28*C/29*C.
Podczas leczenia karmię żarełkiem namoczonym w sera fishtamin.
Podczas leczenia karmię żarełkiem namoczonym w sera fishtamin.
-
- Nowicjusz
Dziękuje bardzo za pomoc