Żwir kwarcowy czy rzeczny
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Radek
Żwir kwarcowy czy rzeczny
Witam chciałbym się poradzić w pewnej sprawie dot. podłoża jako, że w niedługim czasie chciałbym przeprowadzić restart mam nie lada zgryzów. Powiem tyle od roku mam żwir bazaltowy i jestem z niego bardzo niezadowolony ;/ Teraz chciałbym przejść na jakiś żwirek
i tu idzie moje pytanie jaki byłby odpowiedni jedni mówia od 2-4mm, inni 1-3mm i teraz zgłupiałem. Dodam jeszcze, że od restartu w moim akwarium nie będzie jałowego podłoża tylko ziemia z kretowiska kulki glinianotorfowe i keramzyt (znalazłem opakowanie w piwnicy, ponoć poleca się go do wymieszania).
Podam linki do żwirów które by mnie interesowały:
http://allegro.pl/zwir-rzeczny-egzotycz ... 53292.html
http://allegro.pl/zwir-rzeczny-2-5-natu ... 73672.html
http://allegro.pl/zwir-kwarcowy-2-0-4-0 ... 69197.html
Prosiłbym o opinie i w pewnym stopniu doradzenie któregoś z w/w.
i tu idzie moje pytanie jaki byłby odpowiedni jedni mówia od 2-4mm, inni 1-3mm i teraz zgłupiałem. Dodam jeszcze, że od restartu w moim akwarium nie będzie jałowego podłoża tylko ziemia z kretowiska kulki glinianotorfowe i keramzyt (znalazłem opakowanie w piwnicy, ponoć poleca się go do wymieszania).
Podam linki do żwirów które by mnie interesowały:
http://allegro.pl/zwir-rzeczny-2-5-natu ... 73672.html
http://allegro.pl/zwir-kwarcowy-2-0-4-0 ... 69197.html
Prosiłbym o opinie i w pewnym stopniu doradzenie któregoś z w/w.
Ostatnio zmieniony 2010-11-09, 16:45 przez stead, łącznie zmieniany 1 raz.
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Re: Żwir kwarcowy czy rzeczny
Moim zdaniem:
http://allegro.pl/zwir-rzeczny-2-5-natu ... 73672.html albo
Unikaj jasnych żwirków.
http://allegro.pl/zwir-rzeczny-2-5-natu ... 73672.html albo
Unikaj jasnych żwirków.
- zolwikk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: adam
Możesz napisać dlaczego ?stead pisze: Powiem tyle od roku mam żwir bazaltowy i jestem z niego bardzo niezadowolony ;/
-
- Nowicjusz
Powiem tak w akwarium wygląda on "ciężko" taki szał początkujących ŁAAA czarne dno. Teraz wiem, ze kolor nie ma znaczenia bo dno mam prawie całe zarośnięte w elosiu, problematycznie sadzi się rośliny jak za płytko wsadzisz to ci wypłyną (chodzi o ścinki) i sporo odpadów mi się w nim gromadziło, więc musiałem intensywniej odmulać. Wiele ludzi pluje na to podłoże i ja właśnie od pewnego czasu do nich należę, a i gdyby było tego wszystkiego mało to bazalt ma dość ostre krawędzie i byle rybka szukająca pokarmu może się nadziać.
Powiadają też, że w pewnym stopniu zatwardza on wodę.
Powiadają też, że w pewnym stopniu zatwardza on wodę.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
stead, zobacz akwarium z bazaltem: http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/7705.htm
Jak czytam negatywy o bazalcie to zawsze uśmiech ciśnie mi sie na usta.
Jak czytam negatywy o bazalcie to zawsze uśmiech ciśnie mi sie na usta.

-
- Nowicjusz
marthinez fajnie, że lubisz się uśmiechać, widziałem wiele zbiorników na bazalcie jedne przeciętne a jeszcze inne bardzo udane, wiec zbytnio twój post mi nie pomógł teraz to mi się ciśnie uśmiech na twarzy. Jedyne co chciałem się dowiedzieć które podłoże będzie najodpowiedniejsze (z podanych) bo rozumiem, że bazalt jest wg ciebie oki.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Chciałem się tylko odnieść do negatywów o bazalcie, bo te co wymieniłeś są nietrafione.stead pisze:marthinez fajnie, że lubisz się uśmiechać, widziałem wiele zbiorników na bazalcie jedne przeciętne a jeszcze inne bardzo udane, wiec zbytnio twój post mi nie pomógł
Powiem więcej.
Kupisz zwykły żwirek i będzie dokładnie to samo, poza tym, ze nie ma ostrych krawędzi.
Chociaż moim bocjom, czy zbrojnikom to nie przeszkadzało. W naturze ryby często trafiają na różne ostre krawędzie.
Jedyny problem z bazaltem jaki zaobserwowałem to, to, ze cieżko było utrzymac małego henia. Roslina ta ze wzgledu na bardzo małe korzenie była wyrywana nawet przez krewetki.
Ale odpowiednie do czego? Do roslinniaka, malawi, black water?stead pisze:Jedyne co chciałem się dowiedzieć które podłoże będzie najodpowiedniejsze (z podanych)
Określ się.
Pokazałem to chyba poprzednim postem. :looka:stead pisze:rozumiem, że bazalt jest wg ciebie oki.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
A co rodzaj żwirku ma wspólnego poziomem i tempem zamulania? I od kiedy to muł jest zły (w akwarium z roślinami)? :hyhy:stead pisze:sporo odpadów mi się w nim gromadziło, więc musiałem intensywniej odmulać.
Dopuki nie określisz rodzaju baniaka nie damy rady Ci pomóc. Inny żwirek do malawii, inny do rośliniaka. ;)
-
- Nowicjusz
stead pisze:rozumiem, że bazalt jest wg ciebie oki.
[/quote]Pokazałem to chyba poprzednim postem.
To było zdanie twierdzące, wiem co to dedukcja...
Podłoże ma służyć w większej mierze rośliną jak i rybą (moje apisto z 1-3mm by sie ucieszyły)
@do pana niżej :zdegustowany: zamiast wyłapywać jakieś konteksty, może byś w konretnej sprawie coś napisał od siebie ?
Ostatnio zmieniony 2010-11-10, 13:58 przez stead, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Apisto to by się ucieszyły z piasku czyli poniżej 2 mm ;]stead pisze:moje apisto z 1-3mm
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Masz na myśli takiego typowego rośliniaka? Jeżeli tak to HT czy LT? Roślinom bardzo dobrze służy tak zwykły żwirek 3mm jak i piasek (choć różnie z tym bywa) po specjalne podłoża dla roślin na bazie spiekanej glinki. Najważniejsza jest żyzność samego podłoża, to ''u góry'' ma jedynie wrażenie estetyczne lub ewentualnie ma być dostosowane do ryb przebywających w zbiorniku. Mógłbyś dopisać jakie rośliny przewidujesz?stead pisze:Podłoże ma służyć w większej mierze rośliną jak i rybą (moje apisto z 1-3mm by sie ucieszyły)
Apisto lubią piasek z warstwą spreparowanych liści na wierzchu (Black Water to coś dla nich).
Po pierwsze; Wyluzuj. Wyraziłam nic więcej poza swoją opinią dotyczącą kwestii zamulania. Napisałam także, że bez określenia typu zbiornika nie damy rady wiele pomóc. Nie musisz się unosić.stead pisze:@do pana niżej :zdegustowany: zamiast wyłapywać jakieś konteksty, może byś w konretnej sprawie coś napisał od siebie ?
Po drugie; Jestem kobietą.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
To było do mnie ;]Akwarybka pisze:Po pierwsze; Wyluzuj. Wyraziłam nic więcej poza swoją opinią dotyczącą kwestii zamulania. Napisałam także, że bez określenia typu zbiornika nie damy rady wiele pomóc. Nie musisz się unosić.
Po drugie; Jestem kobietą.
Helloł nie ma avatar i już nie zauważalny jestem?
A po co mam Ci coś pisać skoro Ty wiesz lepiej.stead pisze:@do pana niżej :zdegustowany: zamiast wyłapywać jakieś konteksty, może byś w konretnej sprawie coś napisał od siebie
Mam Ci tłumaczyć, że wszystko się zamula, a nie tylko bazalt.
Chcesz mieć ryby, które muszą przesiewać piasek przez skrzela to dla ich zdrowia, a Ty je dajesz na żwir.
Rośliny rosną we wszystkim tak samo jeżeli mają dostęp do nawożenia.
Tom Barr udowodnił, że roślinom nie są potrzebne korzenie dla wzrostu pełnią tylko funkcję przyczepu do podłoża.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
muł się tworzy z :
- odchodów ryb,
-resztek pokarmów
-zgniłych roślin,
-różnych dziwnych rzeczy które wpadną do akwa
- podkładu akwarystycznego,
-w zaniedbanych zbiornikach z martwych ryb
-zanieczyszczonego piasku
jaki żwir/piasek byś nie kupił muł i tak będzie się tworzył, z szybkością zależną od twoich błędów,
odchody ryb: usuwamy odmulaczem przy podmianie wody (w moim przypadku co 2 tyg),
resztki pokarmu: nie należy ryb przekarmiać a nawet raz jakiś czas należy zrobić głodówkę,
różne dziwne rzeczy:włosy, chusteczki, liście rośli okolicznych: troochę uwagi poświęcić i wyjąć,
podkład - to naprawdę syfi jeżeli żwirku jest za mało, dosypać żwirku i nie ryszać roślin a korzenie podkład zwiążą,
martwe ryby: (mówiąc szczerze ja glonojada raz szukałam 3 dni) najpierw należy dojść do tego że coś nam padło, najlepiej przeliczyć ( łatwo mi mówić jak mam tylko 10 ryb;)),
piasek zanieczyszczony: nie zależne co kupisz / przytaszczysz trzeba to przepłukać nie pobieżnie a dokładnie(aż woda która płuczemy będzie czysta)
- odchodów ryb,
-resztek pokarmów
-zgniłych roślin,
jaki żwir/piasek byś nie kupił muł i tak będzie się tworzył, z szybkością zależną od twoich błędów,
odchody ryb: usuwamy odmulaczem przy podmianie wody (w moim przypadku co 2 tyg),
resztki pokarmu: nie należy ryb przekarmiać a nawet raz jakiś czas należy zrobić głodówkę,
różne dziwne rzeczy:włosy, chusteczki, liście rośli okolicznych: troochę uwagi poświęcić i wyjąć,
podkład - to naprawdę syfi jeżeli żwirku jest za mało, dosypać żwirku i nie ryszać roślin a korzenie podkład zwiążą,
martwe ryby: (mówiąc szczerze ja glonojada raz szukałam 3 dni) najpierw należy dojść do tego że coś nam padło, najlepiej przeliczyć ( łatwo mi mówić jak mam tylko 10 ryb;)),
piasek zanieczyszczony: nie zależne co kupisz / przytaszczysz trzeba to przepłukać nie pobieżnie a dokładnie(aż woda która płuczemy będzie czysta)
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
popieram aidi racja ja mam w swoim gruby żwir rzeczny (za gruby) a rośliny rosnąjak głupię a odchody i tak widać i tak widacaidi pisze:muł się tworzy z :
- odchodów ryb,
-resztek pokarmów
-zgniłych roślin,