aidi pisze:Obrazek mówimy o tym? bo jak tak to musi być baardzo duże akwa, w akwarium mojej kuzynki dorósł do 50cm i zaczął karłowacieć a ona ma 250l, i 1 szt która pożera małe ryby, osobiście uważam że ryba która gdzieniegdzie dorasta do 90cm wg źródeł powinna mieć przynajmniej 500l jak nie lepiej, naturalnie możesz je żywić pokarmem martwym, tabletkami, czy mięsem czym ci wygodnie, akwa powinno być zarośnięte a współtowarzysze duzi, nie jest to ryba agresywna do tego czego nie uzna za jedzenie
Trzyciniak 90cm?? nie ma szans nawet w naturze... w akwarium jak będzie miał więcej niż 40 cm to będzie dobrze ;) Co do pokarmu to mrożonki, nie przyjmuje żadnych tabletek, pokarmów suchych płatkowanych i wszystkich innych. Tylko mrożonki (artemia, ochotka), żywe (narybek, dobrym sposobem jest posiadanie w tym samym akwa pare mieczyków dla narybku) ale też żywe rureczniki bądź ochotka. Pokarm pobierany z dna jest to ryba nocna, jednak często wychodzi coś zjeść i przy zapalonym świetle ale musi się oswoić do akwarysty, może nawet pobierać pokarm z ręki. Jest to ryba można powiedzieć stadna, w prawdzie dobrze jej się żyje gdy jest sama ale gdy ma kolegę można obserwować ich relacje między sobą. Zbiornik dla dwóch osobników to 300l spokojnie starczy. Da się go trzymać z dyskowacami ( ja tak go trzymałem), ale jednak to zupełnie inny biotop bo trzciniak to podajrze Afryka, nie powinno się go łączyć z małymi rybami ponieważ zostaną potraktowane jako pokarm, ani ze zbyt dużymi, ponieważ nawet spory trzciniak może paść ich ofiarą (spotkałem się ze zjedzeniem 32cm trzciniaka przez pawiooką) tak więc tilapie również z Afryki nie są dla niego, aczkolwiek radzi sobie z agresywnością większych ryb. Trzeba szczególnie uwarzać ponieważ wyposarzony a aparat oddechowy pozwalający oddychać powietrzem atmosferycznym trzciniak na wolność często poluje na owady znajdujące się blisko wody, bądź też zmienia zbiornik wędrując z powodu małej ilości miejsca lub pokarmu, tak więc może wyskakiwać nawet przez względnie małe szczeliny. Filtr najlepiej wydajny bo to spora rybka, a co do temeratury może być różna ale chyba najlepiej gdy jest w granicach 25*C jak z resztą u większości ryb. Co do ryb to jeżeli nie zależy Ci na biotopie można trzymać z nim zbrojnikowate, pielęgnicę niebieskołuską, skośnopręgą, hypselecara temporalis, uaru amphicanthoides, cichlasoma salvini, pielęgnica meeka, zebra, skalar