Długie, wąskie i wysokie akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Piotr
Długie, wąskie i wysokie akwarium
Witam,
chciałbym postawić akwarium we wnęce w ścianie oddzielającą kuchnię od korytarza. Wymiary tej wnęki to 170x30x90. Chciałbym, aby akwarium miało 150x30x80 Czy tak długie i wąskie akwarium ma rację bytu? Czy dla roślinek na dnie dostanie się odpowiednia ilość światła? Pewnie takie akwarium trzeba będzie wykonać z grubej szyby. Problem, może być też z czyszczeniem, dolnych partii akwarium. Kiedyś miałem akwarium standardowe o pojemności 110l, więc jakieś minimalne pojecie o akwarystyce chyba mam, tak mi się przynajmniej wydaje :dontgetit: Co sądzicie o takim akwarium? Proszę o jakieś sugestię.
Pozdrawiam
pioded
chciałbym postawić akwarium we wnęce w ścianie oddzielającą kuchnię od korytarza. Wymiary tej wnęki to 170x30x90. Chciałbym, aby akwarium miało 150x30x80 Czy tak długie i wąskie akwarium ma rację bytu? Czy dla roślinek na dnie dostanie się odpowiednia ilość światła? Pewnie takie akwarium trzeba będzie wykonać z grubej szyby. Problem, może być też z czyszczeniem, dolnych partii akwarium. Kiedyś miałem akwarium standardowe o pojemności 110l, więc jakieś minimalne pojecie o akwarystyce chyba mam, tak mi się przynajmniej wydaje :dontgetit: Co sądzicie o takim akwarium? Proszę o jakieś sugestię.
Pozdrawiam
pioded
- Silverrro
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Sylwek
- Nazwisko: R
Re: Długie, wąskie i wysokie akwarium
Hmm takie akwaria potocznie nazywaja jamnikami.
Maja one racje bytu i ludzie je mają i sa niektóre super.
Musisz dac bardzo dobre podłoze, dobre oświetlenie, i co2 lub bimbrownia i mało wymagajace rośliny.
a przykład masz tu http://www.superakwarium.pl/galeria/vie ... t=quantity
jak mzoę takie jamnik świetnie wyglądać i mozesz się na tym wzorować masz tam rośliny i cała resztę.
Powodzenia :hyhy:
Maja one racje bytu i ludzie je mają i sa niektóre super.
Musisz dac bardzo dobre podłoze, dobre oświetlenie, i co2 lub bimbrownia i mało wymagajace rośliny.
a przykład masz tu http://www.superakwarium.pl/galeria/vie ... t=quantity
jak mzoę takie jamnik świetnie wyglądać i mozesz się na tym wzorować masz tam rośliny i cała resztę.
Powodzenia :hyhy:
- zolwikk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: adam
Gdzieś wyczytałem że jamniki to dobre do Malawi .
Mam nadzieje że nic nie pokręciłem
Mam nadzieje że nic nie pokręciłem

-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
No nie za bardzo bo dla ryb potrzeba wysokości ;]zolwikk pisze:zytałem że jamniki to dobre do Malawi .
Do Muszlowców już bardziej.
Silvero jamniki mają szerokość i wysokość bardzo podobne.
Pioded będziesz miał ogromne trudności z czyszczeniem akwarium. Już przy 60 cm wysokości się pojawiają.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Po prostu nie sięga się ręką do dna i polecam do dla tych, którzy mają wprawę z pielęgnacją roślin. Wywalanie krasnorostów albo glonów z takiego akwarium to kosmos
Nie tylko chłopaki lubią robaki
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Zgadza się. Dodatkowo woda bardzo silnie tłumi światło, i w tak głębokich zbiornikach zwykle jest już konieczność stosowania odpowiednio silnych lamp - zwykle HQI. Przy proponowanych wymiarach zbiornika wróżę również ekstremalne problemy z jego obsługą...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Kontakt:
z podanych wymiarów wynika że zostawiasz tylko 10 cm od góry wolnego miejsca jest to stanowczo za mało ja osobiście bym zrobił takie akw na 60 cm wysokości i zostawił 30 cm na dojście od góry a na taką przerwę 30 cm wymyślić jakąś estetyczną skomponowaną ze ścianą klapę , drzwi ,zdejmowany panel itp.
miłego dnia 

-
- Nowicjusz
Dzięki za odpowiedzi. Zrobię tak jak mówi szalinski_2005. Zmniejszę wysokość do 60 cm. Czyli przymierzam się do wykonania akwarium około 270-300 l. Zobaczę co da się zrobić jeszcze z tą wnęką. Jako, że nie znam się na sprzęcie, to mam jeszcze jedną prośbę. Czy ktoś mógłby napisać w jakie urządzenia zapatrzeć się na początek. Wiadomo, że filtr, grzałka, oświetlenie itp. Jaka wydajność, firma. Nie chce kupić czegoś co się zaraz zepsuje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
pioded, filtry to może nawet i dwa i jakiś cyrkulator by się przydał na takiej długości.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Kontakt:
pioded, dobry by był filtr zewnętrzny (może nawet dwa) ale tu znowu pojawia się pytanie czy jest jakieś inne miejsce koło wnęki aby taki filtr umieścić i przeprowadzić przewody w ścianie aby nie były widoczne następnie jeżeli chcesz mieć rośliny bardziej wymagające przydała by się instalacja co2 i ją też by należało gdzieś ukryć
co do sprzętu (filtr) polecam eheima (bo go mam
) i jest na razie bezawaryjny
oświetlenie najlepsze w Twoim przypadku to świetlówki T5 lepsze by było HQI ale je się używa jak zbiorniki są otwarte (mocno się nagrzewa)
co do sprzętu (filtr) polecam eheima (bo go mam

oświetlenie najlepsze w Twoim przypadku to świetlówki T5 lepsze by było HQI ale je się używa jak zbiorniki są otwarte (mocno się nagrzewa)
miłego dnia