dentysta andrychów

Mój bojownik jest chory?? Co zrobić?

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

gothia
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Patrycja

Mój bojownik jest chory?? Co zrobić?

Post autor: gothia » 2010-12-03, 10:57

Mój bojownik leży na dnie akwarium, trochę próbuje pływać, ale widzę, że trudno mu się poderwać i ma bardzo rozszerzone te skrzela:( On chyba umrze ? :(:( To moja pierwsza rybka, nie wiem co robić, czy już na takim etapie lekarz coś pomoże, jak tą rybkę dotransportować do lekarza skoro jest -10 stopni ;(

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Re: Mój bojownik jest chory?? Co zrobić?

Post autor: aidi » 2010-12-03, 11:09

jakie akwarium,. jaka temperatura?, jaka ilość roślin ? Kiedy się to zaczęło ? jaki jest prąd wody? czy możesz wstawić zdjęcie?

gothia
Nowicjusz

Post autor: gothia » 2010-12-03, 11:39

Z mojej nieświadomości rybka ma złe warunki przebywania, Pan w sklepie zoologicznym wkręcił mi, że bojowniki są tak silne, że potrafią gdzieś na wolności przeżyć pół roku w błocie i nie mają dużych wymagań. Dlatego moja rybka jest w 2l akwarium, bez grzałki, bez filtra. Ma plastykową roślinkę. Jak teraz czytam, że tak nie może być to mi się na głowie włos jeży, że ten facet tak strasznie mi poradził. Planowałam mu kupić zbiornik 25l, grzałkę, filtr, ale nie wiem czy teraz zdążę :( Jest chory jakoś od paru dni, choć dziś pierwszy raz widzę, że własciwie cały czas leży :( Podmieniłam mu wodę, to nawet w słoiku leżał, tylko od czasu do czasu się podrywa. Tempetarurę wody ma ok 23 stopnie. Co mam zrobić? :( No i te skrzela ma takie rozszerzone, jakby ciężko mu się oddychało. Nic innego nie zauważyłam, żadnych plamek, odbarwien, poszarwanych płetw :( Karmię go suszonymi robaczkami dla bojowników.

aidi
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: aidi » 2010-12-03, 11:48

akwarium czy kula?
no o tak na początek plastikową roślinę wyjmij, opisz jak wygląda ta podmiana, 23* to jeszcze nie tragedia czy coś wystaje ze szkszeli? czy ryba podpływa aby jeść pokarm?

gothia
Nowicjusz

Post autor: gothia » 2010-12-03, 11:55

Plastykowe akwarium, zasłonięte. Rybka gwałtownie podpływa do góry po powietrze, po czym opada na dno i widzę, że traci równowagę, przewraca się na bok. Podmiana wody wygląda tak: mam odstawioną wodę w słoikach z uzdatniaczem, zostawiam jej większość jej wody, wlewam trochę nowej, teraz wyparzyłam akwarium i kamienie wrzątkiem, w nadziei, że zabiję może coś co, spowodowało chorobę. Dziś rybka raczej nie jadła.

Tylko takie zdjęcie udało mi się zrobić, jak ją sprowokowałam do wypłycięcia od dna. Chyba nic jej nie wystaje z tych skrzeli, tylko takie otwarte i bardzo szybko nimi rusza:( Ona się może udusić? ;(

Tak mi jej żal.

[ Dodano: 2010-12-03, 11:23 ]
nie zafundować jej kąpieli w jakimś preparacie bakteriobójczym w fmc lub akryflawinie na wypadek choroby?

[ Dodano: 2010-12-03, 11:23 ]
nie zafundować jej kąpieli w jakimś preparacie bakteriobójczym w fmc lub akryflawinie na wypadek choroby?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Garownik
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: Garownik » 2010-12-03, 15:37

Choroba to zaburzenia równowagi ryby.Powodem jest inne temperatura powietrza a inne wody w zbiorniku. Moja rada przykryj akwa . Temeraturę podwyż o 3-4 stopnie C.Wodę w akwa zmniejsz do minimum.I najważniejsze teperatura powietrza powinna być taka sama jak w zbiorniku czyli najlepiej zastosuj pokrywę .Bojownik wyzdrowieje w 99%Jeżeli choruje tylko klika dni.Trzymam kciuki.
Ubezpieczony przez mafię.Ty pukniesz mnie,my pukniemy ciebie.
=> moje 112l
=> 25l rozmnażarka
Obrazek

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-12-03, 16:19

Prawdopodobnie to przeziębienie błędnika. Jeżeli choruje od niedawna można go łatwo wyleczyć poprzez właśnie podwyższenie temperatury wody oraz przede wszystkim temperatury powietrza nad powierzchnią. Lanie chemii nic nie da i tylko osłabi rybę. Tak jak napisał Sebastian, zmniejsz też poziom wody, by bojownik mógł łatwiej czerpać powietrze.

aidi
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: aidi » 2010-12-03, 17:38

tak jak Akwarybka, stawiam na przeziębienie błędnika, ustaw akwa w miejscu gdzie utrzyma stałą temperaturę ok 26* i zmień na nowe nawet używane, tylko dobrze przemyśl sprawę litrażu, w akwa mogą być i powinny żywe rośliny w dużej ilości a taki najłatwiejszy do obsługi litraż to 60-120 z naciskiem na 120,

I NA LITOŚĆ BOSKĄ NIE SŁUCHAJ WIĘCEJ SPRZEDAWCÓW W SKLEPIE ZOOLOGICZNYM ;)

ODPOWIEDZ