Odmulacz - Prawdy i Mity
Moderator: ModTeam
- mozerl
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Odmulacz - Prawdy i Mity
Słuchajcie temat jest poświęcony głównie dokładnemu prześwietleniu urządzenia które każdy z nas powinien mieć ( no właśnie czy na pewno) i z niego korzystać.
Czemu o tym piszę. A no sprawa prosta. Raz w tygodniu musimy dokonać 15-20% podmiany wody w celu zapewnienia odpowiednich parametrów wody dla naszych pupili.
Dodatkowo odmulamy dno akwarium z pozostałości pokarmu, odchodów i różnych innych "materiałów" które ulegają rozkładowi.
Odmulacz to w najprostszym tego słowa ujęciu kawałek węża ogrodowego czy czegoś podobnego. Jednak na naszym rynku pojawiają się, coraz to bardziej "profesjonalne" urządzenia. Posiadające różnego kształtu nasadki (trójkątne, okrągłe, kwadratowe czy i różne połączenia poprzednich). Posiadają sitko uniemożliwiające ewentualne zassanie ryb, a i te nowsze system zasysania. Do tego mamy już coraz to większą ilość odmulaczy bateryjnych. Co ma ułatwić i przyspieszyć pracę.
Jak wyżej napisałem odmulacze wykonują dwie bardzo ważne cechy. Odmulanie dna i przy okazji tego podmianę wody.
Odmulanie dna jest koniecznością z racji na gromadzenie się na dnie odchodów ryb i resztek pokarmów. Co powoduje wzrost stężenia azotynów i azotanów.
- używając zwykłej rury jesteśmy narażeni na zassanie ryby
- używanie rury z odpowiednią końcówką, czy firmowych odmulaczy jesteśmy narażeni na możliwość wyciągnięcia drobnych roślin z podłoża (takich jak eleocharis, glossostigma, itd.), oraz mieszanie się podłoży (o ile ktoś w swym zbiorniku ma więcej niż jedną warstwę podłoża.
- wykonując duże ruchy podłoża uwalniamy z niego pożyteczne bakterie.
** Poziom azotanów można również kontrolować w sposób naturalny i filtracyjny. Chodzi mi o dużą ilość roślin które w procesie fotosyntezy pochłaniają i neutralizują te składniki wody, tak samo jak filtr denitryfikacyjny (popularny denitrator - stosowany głównie przez hodowców Malawi, Tanganiki oraz innych z rodziny pielęgnicowatych).
Wielu z hodowców przy budowie dużych baniaków już od początku obmyśla plan pociągnięcia węzła doprowadzającego i odprowadzającego wodę.
Więc się zastanawiam dość poważnie nad tą czynnością jaką jest odmulanie dna - czy aby na pewno jest konieczne?
Chętnie wysłucham słów krytyki na temat tego co napisałem.
Jeśli się pomyliłem to proszę o informacje.
Czemu o tym piszę. A no sprawa prosta. Raz w tygodniu musimy dokonać 15-20% podmiany wody w celu zapewnienia odpowiednich parametrów wody dla naszych pupili.
Dodatkowo odmulamy dno akwarium z pozostałości pokarmu, odchodów i różnych innych "materiałów" które ulegają rozkładowi.
Odmulacz to w najprostszym tego słowa ujęciu kawałek węża ogrodowego czy czegoś podobnego. Jednak na naszym rynku pojawiają się, coraz to bardziej "profesjonalne" urządzenia. Posiadające różnego kształtu nasadki (trójkątne, okrągłe, kwadratowe czy i różne połączenia poprzednich). Posiadają sitko uniemożliwiające ewentualne zassanie ryb, a i te nowsze system zasysania. Do tego mamy już coraz to większą ilość odmulaczy bateryjnych. Co ma ułatwić i przyspieszyć pracę.
Jak wyżej napisałem odmulacze wykonują dwie bardzo ważne cechy. Odmulanie dna i przy okazji tego podmianę wody.
Odmulanie dna jest koniecznością z racji na gromadzenie się na dnie odchodów ryb i resztek pokarmów. Co powoduje wzrost stężenia azotynów i azotanów.
- używając zwykłej rury jesteśmy narażeni na zassanie ryby
- używanie rury z odpowiednią końcówką, czy firmowych odmulaczy jesteśmy narażeni na możliwość wyciągnięcia drobnych roślin z podłoża (takich jak eleocharis, glossostigma, itd.), oraz mieszanie się podłoży (o ile ktoś w swym zbiorniku ma więcej niż jedną warstwę podłoża.
- wykonując duże ruchy podłoża uwalniamy z niego pożyteczne bakterie.
** Poziom azotanów można również kontrolować w sposób naturalny i filtracyjny. Chodzi mi o dużą ilość roślin które w procesie fotosyntezy pochłaniają i neutralizują te składniki wody, tak samo jak filtr denitryfikacyjny (popularny denitrator - stosowany głównie przez hodowców Malawi, Tanganiki oraz innych z rodziny pielęgnicowatych).
Wielu z hodowców przy budowie dużych baniaków już od początku obmyśla plan pociągnięcia węzła doprowadzającego i odprowadzającego wodę.
Więc się zastanawiam dość poważnie nad tą czynnością jaką jest odmulanie dna - czy aby na pewno jest konieczne?
Chętnie wysłucham słów krytyki na temat tego co napisałem.
Jeśli się pomyliłem to proszę o informacje.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Odmulacz - Prawdy i Mity
Ja używam odmulacza. Mam tyle pelii, że po całym akwarium się szlaja, zwłaszcza jak kosiarki wpadną w całą kępę i sobie poszaleją. Wyciąganie tego ręką byłoby przykre.
Odmulanie jest wskazane przy pewnych rodzajach zbiorników i jest to bardzo indywidualna potrzeba konkretnych zbiorników. Ja obecnie mam lekkie przerybienie i muszę odmulać, a odmulacz w takiej sytuacji jest lepszym rozwiązaniem niż sam wąż do spuszczania wody. Mam trójkątny klosz i mogę spokojnie wybierać z rogów zbiornika.
Rozwinąłeś temat rzekę i opinii będzie tyle co i akwarystów.
Bo tak właściwie to o co pytasz? O odmulacze, czy o samo odmulanie?
Odmulanie jest wskazane przy pewnych rodzajach zbiorników i jest to bardzo indywidualna potrzeba konkretnych zbiorników. Ja obecnie mam lekkie przerybienie i muszę odmulać, a odmulacz w takiej sytuacji jest lepszym rozwiązaniem niż sam wąż do spuszczania wody. Mam trójkątny klosz i mogę spokojnie wybierać z rogów zbiornika.
Rozwinąłeś temat rzekę i opinii będzie tyle co i akwarystów.
Bo tak właściwie to o co pytasz? O odmulacze, czy o samo odmulanie?
- mozerl
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Właśnie celowo poruszyć chcę oba te wątki.Bo tak właściwie to o co pytasz? O odmulacze, czy o samo odmulanie?
Sam obecnie też dokonuję podmiany. Z początkiem sprawiało mi to naprawdę dużą przyjemność. Lecz teraz gdy dość pokaźnie rozrosło mi się sitowie w dużej części mam problem właśnie z odmulaniem dna jak i tymi podmianami (co zawsze robiłem łącznie). Nie zawsze udawało mi się idealnie ustawić "rurę" no i częściowo zostawało wyrywane, no i później mozolne powracanie korzeni na swoje miejsce.
No i tak jak wcześniej odpowiedziałem:
1. Odmulanie czy jest na pewno koniecznością.
2. Jak odmulać dno z roślinami trawiastymi bez ciągłego ich wyrywania.
120x50x50 [300l],Podłoże Volcanit (około 35kg),Oświetlenie: 2x 54W Philips Master, 2x 54W Philips Aquarelle,
Flora: Kabomba, Pogostemon H., Glosstostigma E., Eleocharis P., Lileopsis B., Hemianthus C., Ehinodorus T., Sagittaria S., Micranthemum U., Rotala W.,
./redir/https://picasaweb.google.com/1036115830 ... ySwiat300l
Flora: Kabomba, Pogostemon H., Glosstostigma E., Eleocharis P., Lileopsis B., Hemianthus C., Ehinodorus T., Sagittaria S., Micranthemum U., Rotala W.,
./redir/https://picasaweb.google.com/1036115830 ... ySwiat300l
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Zależy od typu zbiornika.mozerl pisze:1. Odmulanie czy jest na pewno koniecznością.
Nie odmulać.mozerl pisze:2. Jak odmulać dno z roślinami trawiastymi bez ciągłego ich wyrywania.
- KryH
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Krys
- Nazwisko: Kolis
- Kontakt:
Oooo, to co zrobić z "odpadkami" :looka: z trawnika, jeżeli nie jest się zegarmistrzem z lupą? Właśnie jestem na etapie urządzania trawniczkamarthinez pisze:Nie odmulać.mozerl pisze: ... Jak odmulać dno z roślinami trawiastymi bez ciągłego ich wyrywania.

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Odkurzasz np. odmulaczem trzymając go nad trawnikiem.KryH pisze:Oooo, to co zrobić z "odpadkami" :looka: z trawnika
Nic sie nie wyrwie
- KryH
- Forumowicz
- Kontakt:
Ufff, już się obawiałem :przestraszony: że pęseta lub coś jej podobnego ;)marthinez pisze:Odkurzasz np. odmulaczem trzymając go nad trawnikiem.
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Możesz i tak się pobawić jeśli masz ochotęKryH pisze:, już się obawiałem :przestraszony: że pęseta lub coś jej podobne

- KryH
- Forumowicz
- Kontakt:
Plewek01, piwo to dobry zachęcacz do pracy ale TYLE nie zmieszczę, a mniej nie da rady zachęcić ani zmobilizować. ;)