bimbrownia
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 98
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
bimbrownia
Siemka, mam akwa 54l i czy da radę w nim zrobić bimbrownię? W sumie do czego ona konkretnie jest potrzebna? Jeżeli możecie, pomóżcie i napiszcie jak ją zrobić i co mi ona da w zbiorniku. Liczę, że pomożecie :)
Proszę używać przycisku ''Alt'' i ''Shift''. Jeden pytajnik na końcu zdania wystarczy. Akwarybka
Proszę używać przycisku ''Alt'' i ''Shift''. Jeden pytajnik na końcu zdania wystarczy. Akwarybka
Ostatnio zmieniony 2010-12-23, 21:15 przez matek313, łącznie zmieniany 1 raz.
- ankon91
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Re: bimbrownia
W wielkim skrócie:
Bimbrownią nazywamy aparaturę wytwarzającą dwutlenek węgla. Ten służy jako budulec roślin.
Przy odpowiednim oświetleniu i nawożeniu CO2 zapewnia bardzo dobry wzrost i stan roślin.
Da się zrobić wszystko, tylko najpierw trzeba nabrać doświadczenia.
Zapraszam do czytania naszego forum regularnie.
Bimbrownią nazywamy aparaturę wytwarzającą dwutlenek węgla. Ten służy jako budulec roślin.
Przy odpowiednim oświetleniu i nawożeniu CO2 zapewnia bardzo dobry wzrost i stan roślin.
Da się zrobić wszystko, tylko najpierw trzeba nabrać doświadczenia.
Zapraszam do czytania naszego forum regularnie.

[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
staram sei tu zagladac jak najwiecej jednak praca nie pozwala na to dlategoo zalozylem wlasny temat zeby miec wszystko pod kontrola
jak moge to zrobic???pomozecie????

- ankon91
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Schematów uruchomienia bimbrowni jest wiele.
Ale podstawowe pytania, które powinieneś sobie zadać, to czy masz odpowiednie światło, czy masz wymagające CO2 rośliny. I przede wszystkim się podszkolić.
Ale podstawowe pytania, które powinieneś sobie zadać, to czy masz odpowiednie światło, czy masz wymagające CO2 rośliny. I przede wszystkim się podszkolić.
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...
Mrozy, mrozy...
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
szczerze - nie znam roślin które by nie tosły lepiej przy CO2, nie zależnie od światła to daje efekt
jak zrobić?
trzeba zwiedzić 2 sklepy, biedronkę i Obi/castorame
kupujesz 2 napoje (ja mam 0,5l ok 80gr szt), paczkę drożdży 85 gr, i 1kg cukru 2,65zł, zmieniasz sklep i kupujesz wężyk akwarystyczny 1,45 za metr a kupujesz 2m
zawartość butelek opróżniasz, w zakrętkach wypalasz dziurę, w pierwszej 1 w drugiej 2, między 1 nakrętką a 2 przewlekasz kawałek węża (tak aby w 2 dotykał dna a w pierwszej nie wystawał wiele po za zakrętkę), do drugiej dziurki w 2 nakrętce montujesz resztę węża ( ok 1,4m ) tak aby nie wystawał za głęboko nie ma dotykać poziomu wody na wąż (druga strona) montujesz przyssawkę (lub obciążniki) a na koniec montujesz dyfuzor) do 2 butelki nalewasz wody (mnie więcej 3/4butelki ), po zamontowaniu w akwarium bimbrowni w 1 butelce robisz zacier (cukier powinien się rozpuścić) na ciepłej wodzie ;)
i tyle
jak zrobić?
trzeba zwiedzić 2 sklepy, biedronkę i Obi/castorame
kupujesz 2 napoje (ja mam 0,5l ok 80gr szt), paczkę drożdży 85 gr, i 1kg cukru 2,65zł, zmieniasz sklep i kupujesz wężyk akwarystyczny 1,45 za metr a kupujesz 2m
zawartość butelek opróżniasz, w zakrętkach wypalasz dziurę, w pierwszej 1 w drugiej 2, między 1 nakrętką a 2 przewlekasz kawałek węża (tak aby w 2 dotykał dna a w pierwszej nie wystawał wiele po za zakrętkę), do drugiej dziurki w 2 nakrętce montujesz resztę węża ( ok 1,4m ) tak aby nie wystawał za głęboko nie ma dotykać poziomu wody na wąż (druga strona) montujesz przyssawkę (lub obciążniki) a na koniec montujesz dyfuzor) do 2 butelki nalewasz wody (mnie więcej 3/4butelki ), po zamontowaniu w akwarium bimbrowni w 1 butelce robisz zacier (cukier powinien się rozpuścić) na ciepłej wodzie ;)
i tyle
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
Istotną informacją jest też to aby nie rozpuszczać drożdży w gorącej wodzie tylko letniej (można je zabić
) Proporcje na standartowy zacier to 1410 (butelki 1.5L ) 1000ml wody,400gram cukru i 10dkg. drożdży. Ja bym sobie zadał jednak pytanie czy jest to Tobie potrzebne do akwa 54L a nie lepiej zastosować Easy Carbo (węgiel w płynie) napewno bezpieczniejsze w tak małym akwa.

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
10 gram. ;)Linf pisze:10dkg
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Linf
bedzie bezpieczniej???a co moze sie zlego stac w 54 l akwa jezeli dam co2 ???
bedzie bezpieczniej???a co moze sie zlego stac w 54 l akwa jezeli dam co2 ???
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
To zależy. Nie mówię o uduszeniu ryb, bo to jest bardzo rzadkie. Chodzi raczej o stabilność parametrów ;) EC dawkujesz cały czas tak samo, a nad bimbrownią nie masz kontroli.
Najpierw chodzi super, potem ok, potem słabo, a potem d**a ;) Potem trzeba zmienić zacier i masz to samo od początku. Nie odradzam przy tym bimbrowni, nic z tych rzeczy
Ale w okresie zimowym może być drożdżom za zimno do wydajnej fermentacji, no chyba że masz w pokoju 25*C+ :hyhy:
Najpierw chodzi super, potem ok, potem słabo, a potem d**a ;) Potem trzeba zmienić zacier i masz to samo od początku. Nie odradzam przy tym bimbrowni, nic z tych rzeczy

-
- Akwarysta
To wszystko zależy od wielu czynników np. Twojego doświadczenia,baniaka,masy roślinnej,nawożenia,oświetlenia weż pod uwagę,że jako nie doświadczony "bimbrownik" może coś nie wypalić i możesz stracić np. obsadę (uduszenie).Dlatego proponuje EC.matek313 pisze:bedzie bezpieczniej???a co moze sie zlego stac w 54 l akwa jezeli dam co2 ???
marthinez, Ty zawsze wiesz kiedy mnie złapać za słówko ;)
Wystarczy postawić na pokrywie ;)Akwarybka pisze:Ale w okresie zimowym może być drożdżom za zimno do wydajnej fermentacji, no chyba że masz w pokoju 25*C+
Loża Szyderców
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Pamiętajmy, że w bimbrowni staramy się, by wszelkie wężyki były jak najkrótsze ;) Im dłuższe wężyki tym mniejsze ciśnienie. Sama idea jest oczywiście jak najbardziej w porządkuLinf pisze:Akwarybka napisał/a:
Ale w okresie zimowym może być drożdżom za zimno do wydajnej fermentacji, no chyba że masz w pokoju 25*C+
Wystarczy postawić na pokrywie

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
bimbrownia juz stoii:):)pytanko mam takie jeszce:po ilu dniach zacznie w akwa juz dawac co2?????zacier juz dziala w butelce z woda juz widac ze cos tam pracuje,tylko do akwa jeszcze nie daje.....dlaczego???co moze byc tego powodem??
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Powinno dawać bąble po 30 minutach. Jeżeli tak nie jest to albo jest za mała temperatura w pomieszczeniu lub gdzieś jest nieszczelność. Chyba, że proporcje zacieru są złe.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
nieszczelnosci napewno nie ma.wszystko zakleilem silikonem,a w pokoju mam kolo 23-24 stopni.i co teraz????
-
- Akwarysta
Sprawdź mydlinami korki i łączenie silikonu w korkach i jakie proporcje zastosowałeś do zacieru :?:
Loża Szyderców