Rotala rotundifolia Red

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
matrix82
Moderator
Pojemność akwarium: 96
Imię: Mateusz
Kontakt:

Rotala rotundifolia Red

Post autor: matrix82 » 2010-12-27, 10:41

Witam.
Spotykam się z troszkę przykrym jak dla mnie problemem.
Zakupiłem Rotala rotundifolia Red (z tej aukcji http://allegro.pl/rotala-rotundifolia-r ... 98379.html ) przyszły sadzonki po ok 15cm ale byłem zdziwiony bo przyszły tak czerwone jak na zdjęciu. :D Wsadziłem i za 2-3 dni przyciąłem je na wysokości ok. 8cm.
Wszystko ładnie rośnie z niczym nie ma problemu, chodź ostatnio zauważyłem lekkie niedobory żelaza (ostrożność przed nitkami :D ),lecz zwiększyłem dawkę micro więc powinno pomóc.
Muszę zaznaczyć że potas jest głównie z KNO3.( nie podaję K2SO4)

Mój problem jest przedstawiony na rysunku ,rotala rośnie po prostu tak jak by chciała dorównać glossostigmie . Czytałem o tym , niektórzy pisali że ona już tak ma i nie da się zmienić ,niektórym pomogło zwiększenie potasu. Kiedyś posiadałem odmianę zieloną ,miałem takie same problemy, zaś jak miałem rotala indica to rosła pionowo do góry, człowiek niedługo rozum straci.
Prosił bym Was o pomoc, i z góry dziękuję za wypowiedzi.
Obrazek
Obrazek

Matthew
Akwarysta
Pojemność akwarium: 300
Imię: Maciek
Nazwisko: Kaznowski
Kontakt:

Re: Rotala rotundifolia Red

Post autor: Matthew » 2010-12-27, 13:15

to spróbuj dołożyć to K2SO4 :hyhy:

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2010-12-27, 18:25

Nic nie poradzisz.
Miałem podobne przypadki.
Dwie kepy rotali w tym samym baniaku w tym samym czasie. Jedna rosła w górę, a druga sie płożyła.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Zbyszek17
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 180
Imię: Zbyszek

Post autor: Zbyszek17 » 2010-12-27, 18:56

marthinez pisze:Nic nie poradzisz.
Miałem podobne przypadki.
Dwie kepy rotali w tym samym baniaku w tym samym czasie. Jedna rosła w górę, a druga sie płożyła.
Witam. Ja uważam że to już taka "uroda" rotali. Najbardziej chimeryczną jest Rotala green, potrafi rosnąć pionowo w górę do połowy baniaka, żeby nagle zmienić kierunek w dół lub na boki. Czytałem już wiele na ten temat, moc światła, nawożenie makro, barwa świetlówek, ale to tylko domysły i tak na prawdę mało dowodów. Zgodzę się że w różnych zbiornikach i warunkach przybiera przedziwne kierunki wzrostu, ale jak na razie nie ma konkretnych dowodów, poza takimi " u mnie rośnie ładnie w górę bo mam tak czy siak" ......... ale u kogoś innego będzie zupełnie inaczej.[center][/center]matrix82 pozostaw ją losowi i czekaj może po przycinkach zmądrzeje i pójdzie w górę.

Awatar użytkownika
matrix82
Moderator
Pojemność akwarium: 96
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: matrix82 » 2010-12-27, 22:05

No cóż ,widać hodowla jednej z moich ulubionych roślin jest mi nie pisana, dzięki za wypowiedzi, poczekam jeszcze troszkę ,nie będę jej usuwał.
Obrazek

ODPOWIEDZ