Hydroponika jako jedyny filtr w akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Anna
- Kontakt:
Hydroponika jako jedyny filtr w akwarium
W moim akwarium ( 500l ), jako, ze jestem miłośniczka kwiatów, cała filtracje oprałam na hydroponice. W złożu keramzytu posadziłam wiele sadzonek: paproci, kawy, fikusa, asparagusa, trojeści i bluszczu, co skutecznie niweluje mi NO3. Dodatkowo nie robię podmian wody a jedynie ją uzupełniam. W razie zaniku prądu, dobrze dotleniona woda i złoże keramzytu gwarantują mi, że bakterie nitryfikacyjne przeżyją.

- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Hydroponika jako jedyny filtr w akwarium
Witaj!
Bardzo ciekawe i efektowne rozwiązanie ;) ale nie rezygnowałabym z podmian wody. Pamiętaj, że odparowująca woda to czyste H2O, a reszta zostaje w zbiorniku. Czyli Twardość ogólna rośnie, a to może z kolei zaszkodzić rybom oraz sprzętowi w zbiorniku. Ryby potrzebują od czasu do czasu ''odświeżenia wody'', gdyż większość z nich pochodzi z rzek, a nie bajor ze starą wodą ;)

- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
A można prosić o zdjęcia podłączeń tej hydroponiki? I jaka pompa to ciągnie?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Twardości całkowitej nie mierzyłam, węglanowa na poziomie 4- nisko. Wszystkie związki chemiczne i minerały wyciąga mi hydroponika, tzn. po przejściu przez złoże keramzytu mam czystą wodę. Cykl jak zachodzi w rzekach został w moim akwa zachowany, mam ciągły ruch wody w całym systemie.Akwarybka pisze:Witaj!Bardzo ciekawe i efektowne rozwiązanie ;) ale nie rezygnowałabym z podmian wody. Pamiętaj, że odparowująca woda to czyste H2O, a reszta zostaje w zbiorniku. Czyli Twardość ogólna rośnie, a to może z kolei zaszkodzić rybom oraz sprzętowi w zbiorniku. Ryby potrzebują od czasu do czasu ''odświeżenia wody'', gdyż większość z nich pochodzi z rzek, a nie bajor ze starą wodą ;)
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Twardość węglanowa ma bardzo niewiele wspólnego z twardością całkowitą ;)annaursula pisze:Twardości całkowitej nie mierzyłam, węglanowa na poziomie 4- nisko.
Ruch wody to nie to samo co rzeka, Jak już mówiłam; świeża woda :oczami:annaursula pisze:Cykl jak zachodzi w rzekach został w moim akwa zachowany, mam ciągły ruch wody w całym systemie.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Główna pompa to pompa do OC- " Omnigena", a pompa na hydroponikę, to pompa akwarystyczna New-Jet 1500kbtor pisze:A można prosić o zdjęcia podłączeń tej hydroponiki? I jaka pompa to ciągnie?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
twardość ogólna zależy od stężenia Ca2+, i Mg2+ które w twoim akwarium ciągle i w sposób stały wzrasta, z uwagi na parowanie wody (co już powoduje wzrost stężenia tych jonów, oraz dolewanie kolejnej wody znów z jakimś ich stężeniem i tak w kółko, twargość węglanową masz niską z uwagi na to że CO2 jest przez rośliny wykorzystywany ;) ale nie ma top przełożenia na twardość całkowitą
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Zgadzam się z Tobą o twardości wody ogólnej decydują jony wapnia i magnezu a o twardości węglanowej decydują jony węglanowe i wodorowęglanowe. Odnośnie wzrostu stężeń w/w jonów, robiłam badania fizyko- chemiczne wody w Sanepidzie, wykazały, że spełnia ona normy wody pitnej. Badania mikrobiologiczne wykazały skażenie mikrobateriami. Od pewnego czasu stosuje ozonowanie wody przy wylocie z hydroponiki, przypuszczam że już jest zdatna do picia.aidi pisze:twardość ogólna zależy od stężenia Ca2+, i Mg2+ które w twoim akwarium ciągle i w sposób stały wzrasta, z uwagi na parowanie wody (co już powoduje wzrost stężenia tych jonów, oraz dolewanie kolejnej wody znów z jakimś ich stężeniem i tak w kółko, twargość węglanową masz niską z uwagi na to że CO2 jest przez rośliny wykorzystywany ;) ale nie ma top przełożenia na twardość całkowitą
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Nie rozumiem tylko co to ma wspólnego z GH w Twoim zbiorniku?annaursula pisze:Odnośnie wzrostu stężeń w/w jonów, robiłam badania fizyko- chemiczne wody w Sanepidzie, wykazały, że spełnia ona normy wody pitnej. Badania mikrobiologiczne wykazały skażenie mikrobateriami. Od pewnego czasu stosuje ozonowanie wody przy wylocie z hydroponiki, przypuszczam że już jest zdatna do picia.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
W każdym razie - to dobry przykład na to, że jak się tylko chce, można pójść inna drogą. Hydroponika to naprawdę fajne rozwiązanie, choć wymagające trochę pracy i pomyślunku. No i raczej dla dużych zbiorników 
A co do podmian - mimo wszystko by się przydały.

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Takie same rozwiązanie mam w nano, z mała różnicą w dużym mam deszczownicę, która mi napowietrza wodę, w nano muszę ją napowietrzać brzęczykiem bo nie mam deszczownicy.maol pisze:W każdym razie - to dobry przykład na to, że jak się tylko chce, można pójść inna drogą. Hydroponika to naprawdę fajne rozwiązanie, choć wymagające trochę pracy i pomyślunku. No i raczej dla dużych zbiorników
Przy sprawnie działającym filtrze hydroponicznym nie trzeba robić podmian wody. Po Nowym Roku daję wodę ponownie do badania
- maol
- Moderator
A nie prościej kupić sobie zestaw podstawowych testów?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Test testowi nie równy, test jednej firmy daje mi inny wynik jak test drugiej firmy, zgłupieć można, dlatego postanowiłam badać wodę w sanepidziemaol pisze:A nie prościej kupić sobie zestaw podstawowych testów?
- maol
- Moderator
A jak sądzisz, czym bada to sanepid (i firmy wodociągowe też)? Tak się dziwnie składa, że są naprawdę dobrym klientem właśnie na... testy.
Co do rozbieżności w wynikach - kropelkowe testy "poważnych" firm naprawdę są wystarczająco dokładne dla celów akwarystycznych
Co do rozbieżności w wynikach - kropelkowe testy "poważnych" firm naprawdę są wystarczająco dokładne dla celów akwarystycznych

Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Nie wiem czym sanepid bada wodę, widzę, że masz rozeznanie w tym temacie.maol pisze:A jak sądzisz, czym bada to sanepid (i firmy wodociągowe też)? Tak się dziwnie składa, że są naprawdę dobrym klientem właśnie na... testy.
A odnośnie testów, to już kompletnie zgłupiałam, jeden test "JBL" pokazuje mi, że mam Ph na poziomie 9 a test firmy "Tropical" pokazuje mi, że mam Ph na poziomie 5 - totalny kwach. To teraz " daj mi rade wuju "

Wczoraj musiałam przenieś suma rekiniego do szpitala, zaczął mi wariować, dzisiaj widzę, że to samo dzieje się z drugim. Więc coś jest nie tak.