oc dla firmy budowlanej

Hydroponika jako jedyny filtr w akwarium

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

annaursula
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 500
Imię: Anna
Kontakt:

Hydroponika jako jedyny filtr w akwarium

Post autor: annaursula » 2010-12-28, 17:12

W moim akwarium ( 500l ), jako, ze jestem miłośniczka kwiatów, cała filtracje oprałam na hydroponice. W złożu keramzytu posadziłam wiele sadzonek: paproci, kawy, fikusa, asparagusa, trojeści i bluszczu, co skutecznie niweluje mi NO3. Dodatkowo nie robię podmian wody a jedynie ją uzupełniam. W razie zaniku prądu, dobrze dotleniona woda i złoże keramzytu gwarantują mi, że bakterie nitryfikacyjne przeżyją.

Obrazek

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: Hydroponika jako jedyny filtr w akwarium

Post autor: Akwarybka » 2010-12-28, 17:19

Witaj! :) Bardzo ciekawe i efektowne rozwiązanie ;) ale nie rezygnowałabym z podmian wody. Pamiętaj, że odparowująca woda to czyste H2O, a reszta zostaje w zbiorniku. Czyli Twardość ogólna rośnie, a to może z kolei zaszkodzić rybom oraz sprzętowi w zbiorniku. Ryby potrzebują od czasu do czasu ''odświeżenia wody'', gdyż większość z nich pochodzi z rzek, a nie bajor ze starą wodą ;)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2010-12-28, 17:58

A można prosić o zdjęcia podłączeń tej hydroponiki? I jaka pompa to ciągnie?
Obrazek

annaursula
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: annaursula » 2010-12-28, 18:42

Akwarybka pisze:Witaj! :) Bardzo ciekawe i efektowne rozwiązanie ;) ale nie rezygnowałabym z podmian wody. Pamiętaj, że odparowująca woda to czyste H2O, a reszta zostaje w zbiorniku. Czyli Twardość ogólna rośnie, a to może z kolei zaszkodzić rybom oraz sprzętowi w zbiorniku. Ryby potrzebują od czasu do czasu ''odświeżenia wody'', gdyż większość z nich pochodzi z rzek, a nie bajor ze starą wodą ;)
Twardości całkowitej nie mierzyłam, węglanowa na poziomie 4- nisko. Wszystkie związki chemiczne i minerały wyciąga mi hydroponika, tzn. po przejściu przez złoże keramzytu mam czystą wodę. Cykl jak zachodzi w rzekach został w moim akwa zachowany, mam ciągły ruch wody w całym systemie.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-12-28, 18:44

annaursula pisze:Twardości całkowitej nie mierzyłam, węglanowa na poziomie 4- nisko.
Twardość węglanowa ma bardzo niewiele wspólnego z twardością całkowitą ;)
annaursula pisze:Cykl jak zachodzi w rzekach został w moim akwa zachowany, mam ciągły ruch wody w całym systemie.
Ruch wody to nie to samo co rzeka, Jak już mówiłam; świeża woda :oczami:

annaursula
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: annaursula » 2010-12-28, 18:45

kbtor pisze:A można prosić o zdjęcia podłączeń tej hydroponiki? I jaka pompa to ciągnie?
Główna pompa to pompa do OC- " Omnigena", a pompa na hydroponikę, to pompa akwarystyczna New-Jet 1500

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2010-12-28, 18:49

twardość ogólna zależy od stężenia Ca2+, i Mg2+ które w twoim akwarium ciągle i w sposób stały wzrasta, z uwagi na parowanie wody (co już powoduje wzrost stężenia tych jonów, oraz dolewanie kolejnej wody znów z jakimś ich stężeniem i tak w kółko, twargość węglanową masz niską z uwagi na to że CO2 jest przez rośliny wykorzystywany ;) ale nie ma top przełożenia na twardość całkowitą

annaursula
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: annaursula » 2010-12-28, 19:25

aidi pisze:twardość ogólna zależy od stężenia Ca2+, i Mg2+ które w twoim akwarium ciągle i w sposób stały wzrasta, z uwagi na parowanie wody (co już powoduje wzrost stężenia tych jonów, oraz dolewanie kolejnej wody znów z jakimś ich stężeniem i tak w kółko, twargość węglanową masz niską z uwagi na to że CO2 jest przez rośliny wykorzystywany ;) ale nie ma top przełożenia na twardość całkowitą
Zgadzam się z Tobą o twardości wody ogólnej decydują jony wapnia i magnezu a o twardości węglanowej decydują jony węglanowe i wodorowęglanowe. Odnośnie wzrostu stężeń w/w jonów, robiłam badania fizyko- chemiczne wody w Sanepidzie, wykazały, że spełnia ona normy wody pitnej. Badania mikrobiologiczne wykazały skażenie mikrobateriami. Od pewnego czasu stosuje ozonowanie wody przy wylocie z hydroponiki, przypuszczam że już jest zdatna do picia.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-12-28, 20:31

annaursula pisze:Odnośnie wzrostu stężeń w/w jonów, robiłam badania fizyko- chemiczne wody w Sanepidzie, wykazały, że spełnia ona normy wody pitnej. Badania mikrobiologiczne wykazały skażenie mikrobateriami. Od pewnego czasu stosuje ozonowanie wody przy wylocie z hydroponiki, przypuszczam że już jest zdatna do picia.
Nie rozumiem tylko co to ma wspólnego z GH w Twoim zbiorniku?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-12-29, 09:36

W każdym razie - to dobry przykład na to, że jak się tylko chce, można pójść inna drogą. Hydroponika to naprawdę fajne rozwiązanie, choć wymagające trochę pracy i pomyślunku. No i raczej dla dużych zbiorników :)

A co do podmian - mimo wszystko by się przydały.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

annaursula
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: annaursula » 2010-12-29, 13:04

maol pisze:W każdym razie - to dobry przykład na to, że jak się tylko chce, można pójść inna drogą. Hydroponika to naprawdę fajne rozwiązanie, choć wymagające trochę pracy i pomyślunku. No i raczej dla dużych zbiorników :)

A co do podmian - mimo wszystko by się przydały.
Takie same rozwiązanie mam w nano, z mała różnicą w dużym mam deszczownicę, która mi napowietrza wodę, w nano muszę ją napowietrzać brzęczykiem bo nie mam deszczownicy.
Przy sprawnie działającym filtrze hydroponicznym nie trzeba robić podmian wody. Po Nowym Roku daję wodę ponownie do badania

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-12-29, 13:55

A nie prościej kupić sobie zestaw podstawowych testów?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

annaursula
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: annaursula » 2010-12-29, 18:12

maol pisze:A nie prościej kupić sobie zestaw podstawowych testów?
Test testowi nie równy, test jednej firmy daje mi inny wynik jak test drugiej firmy, zgłupieć można, dlatego postanowiłam badać wodę w sanepidzie

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-12-30, 09:18

A jak sądzisz, czym bada to sanepid (i firmy wodociągowe też)? Tak się dziwnie składa, że są naprawdę dobrym klientem właśnie na... testy.

Co do rozbieżności w wynikach - kropelkowe testy "poważnych" firm naprawdę są wystarczająco dokładne dla celów akwarystycznych :)

annaursula
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: annaursula » 2010-12-30, 12:37

maol pisze:A jak sądzisz, czym bada to sanepid (i firmy wodociągowe też)? Tak się dziwnie składa, że są naprawdę dobrym klientem właśnie na... testy.

Co do rozbieżności w wynikach - kropelkowe testy "poważnych" firm naprawdę są wystarczająco dokładne dla celów akwarystycznych :)
Nie wiem czym sanepid bada wodę, widzę, że masz rozeznanie w tym temacie.
A odnośnie testów, to już kompletnie zgłupiałam, jeden test "JBL" pokazuje mi, że mam Ph na poziomie 9 a test firmy "Tropical" pokazuje mi, że mam Ph na poziomie 5 - totalny kwach. To teraz " daj mi rade wuju " :) Jaki mam poziom Ph ?
Wczoraj musiałam przenieś suma rekiniego do szpitala, zaczął mi wariować, dzisiaj widzę, że to samo dzieje się z drugim. Więc coś jest nie tak.

ODPOWIEDZ