Ćwiczenia - https://www.itinnovation.pl - Ćwiczenia | Odżywki - https://www.zposiedlisko.edu.pl - Odżywki

Moje welony pływają do góry brzuchem!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Czy ryby (welony) z chorym pęcherzem zdychają?

Tak
3
60%
Nie
0
Brak głosów
Nie wiem
2
40%

Liczba głosów: 5

akwarystka94
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 250

Moje welony pływają do góry brzuchem!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post autor: akwarystka94 » 2007-05-04, 18:39

Mam 4 welony. Pływają w akwarium 250 litrów z filtrem. Od paru dni zauważyłam, że dwie z nich "lecą" do góry. Jedna nawet czasami pływa do góry brzuchem! Trójce z nich odpadła jedna łuska!! Temperaturę mają chyba w porzadku ok. 25 stopni. NIestety nie mają ani jednej rośliny, bo za każdym razem kiedy jakąś posadzę to wyciągają ją pyskiem. Wodę zmieniam regularnie co 2 tygodnie. Jedzienie dostają raz dziennie, czasami robię im "głodówkę". Czytałam, że może to być pęcherz pławny. CO MAM ROBIĆ???????????????????????????????????????? POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Akwarystka94

Awatar użytkownika
PaVeloo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Moje welony pływają do góry brzuchem!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post autor: PaVeloo » 2007-05-04, 18:51

akwarystka94 pisze:Mam 4 welony. Pływają w akwarium 250 litrów z filtrem. Od paru dni zauważyłam, że dwie z nich "lecą" do góry. Jedna nawet czasami pływa do góry brzuchem! Trójce z nich odpadła jedna łuska!! Temperaturę mają chyba w porzadku ok. 25 stopni. NIestety nie mają ani jednej rośliny, bo za każdym razem kiedy jakąś posadzę to wyciągają ją pyskiem. Wodę zmieniam regularnie co 2 tygodnie. Jedzienie dostają raz dziennie, czasami robię im "głodówkę". Czytałam, że może to być pęcherz pławny. CO MAM ROBIĆ???????????????????????????????????????? POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Welony to ryby ZIMNOLUBNE!!!
Jak możesz trzymać te ryby w takiej temp. :evil: :evil: :evil: ???
Ta temperatura może byc najwyraźniej przyczyna ich złego samopoczucia.
60 L
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane

www.paveloo.e-akwarystyka.pl

[you], miłego przeglądania forum.

Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".

Awatar użytkownika
kasia2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kasia ;-)
Kontakt:

Post autor: kasia2005 » 2007-05-04, 19:33

akwarystka94 pisze:Wodę zmieniam regularnie co 2 tygodnie.
jak to "zmieniasz" nie zmienia się całej wody w akwarium tylko podmienia się częśc : 20-30 % to w zupełności wystarczy
czy oprócz welonów trzymasz jakieś inne ryby ? o pecherzu pławnym welonów był ostatnio temat radzę poszukac na forum :-)
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam

akwarystka94
Nowicjusz

Post autor: akwarystka94 » 2007-05-04, 19:40

Droga Kasiu2005,
nie zmieniam całej wody w akwarium tylko ok. 1/5. Nie ma więcej ryb, są tylko one cztery.
Pozdrawiam :-D
Akwarystka94

bejrutek

Post autor: bejrutek » 2007-05-05, 12:34

Zapalenie pęcherza pławnego.
Choroba uleczalna. Najczęściej dotyka welonek i pielegnic nieumiejętnie karmionych pokarmem.
Objawy: Rybka pływa brzuchem do góry, nie może zanurkować, pływa pod powierzchnia wody.
Przyczyny: Karmienie nie rozmoczonym pokarmem dla złotych rybek i pielegnic( karmienie pałeczkami) czasami atak bakterii chorobotwórczych.
Leczenie: Podanie rybce lekkostrawnego pokarmu, najlepiej rozmoczonego. W przypadku infekcji bakteryjnej podajemy antybiotyk wraz z pokarmem:
Penicylina krystaliczna 600 000jednostek na 100l.
Zapobieganie: Podawanie rybom rozmoczonego pokarmu, stała temperatura wody, dobre warunki hodowlane.

choroba nalezy do grupy chorób łatwych w leczeniu, oczywiscie nalezy zacząć od diety kilkunasto dniowej...
apropo pokarmu należy zapodawać cos jarskiego, żadnego mięsiwa, granulek, płatków itd... głodówka i potem stopniowo gotowany groszek, troche zmiekkczyc (broń boże z puszki, tylko świeży, surowy), dopiero potem ewentualnie jakies leki przy zachowaniu w.w. diety..pozdro

akwarystka94
Nowicjusz

Post autor: akwarystka94 » 2007-05-06, 10:49

Wydaje mi się, że już z moimi rybkami jest w porządku. Ale po tej chorobie są jakieś dziwne: kładą się na kamieniach, wygląda to tak jakby się czaiły. Nie wiem o co im chodzi. Może ktoś z was wie?

[ Dodano: 2007-05-06, 18:26 ]
Przed chwilą przygladałam się moim rybą. Dwie kładą się na kamieniach, a kiedy się do nich zbliżam zaczynają pływać. Jedna staje jakby na ogonie. Nie wiem czy to nie jakaś choroba. Może ktoś wie co to jest?

[ Dodano: 2007-05-07, 16:29 ]
Dzisiaj znowu moje ryby (wszystkie 4) lecą do góry!!!! Błagam podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami BO NIE WIEM, CO MAM ROBIĆ!!!!!!! :cry:
Ostatnio zmieniony 2007-05-07, 18:59 przez akwarystka94, łącznie zmieniany 1 raz.
Akwarystka94

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-07-01, 20:12

Prosze przylaczyc sie do tematu ktory byl:
http://e-akwarystyka.pl/topics21/1439.htm
Zamykam.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

Zablokowany